30 C
Kopychyntsi
сьогодні 23.03.2024
Архів новин 2006-2018ПодорожіПатріотичний фестиваль «Зашків-2008»

Патріотичний фестиваль «Зашків-2008»

-

Минулими вихідними, 13-15 червня, батьківщина генерала Євгена Коновальця гучним фестивалем «Зашків-2008» відсвяткувала 117-ту річницю з дня його народження. Слід наголосити, що дійство вже третій рік поспіль проходить під патріотичним знаменом та збирає на свою територію різноманітні молодіжні організації, партії, братства і просто туристів. Цей рік не був винятком.

ПРО організацію фестивалю

Зашків – батьківщина Євгена Коновальця, знаходиться за 15 км від Львова. На честь героя у селі споруджено пам’ятник та відкрито музей його імені. Територія поселення значна за площею, обгороджена з боків лісами та гірськими масивами. Відтак місце проведення фестивалю було з чого вибирати: сцену і водночас наметове містечко розмістили на трав’яній долині, якраз посередині між лісами та штучним озером. На сцені помітно бракувало декорацій, а також не було фонової стіни. Натомість нею слугував просторий вигляд на озеро.



Вигляд на фестивальне поле з пагорбів

Сцена фестивалю "Зашків-2008" чекає перших своїх виконавців

Фестиваль «Зашків-2008» проходив за підтримки управління у справах сім’ї та молоді Львівської облдержадміністрації. На фінансування фестивалю обласний бюджет виділив близько 350 тис. грн.. Також до проведення фестивалю залучили спонсорів. Офіційним спонсором виступила промислово-фінансова група «РОСАН», а генеральним – ТМ «Моршинська», замовивши концерт знаменитої на всю Європу української етно-рок групи «Гайдамаки».

За прогнозами керівників фестивалю «Зашків-2008» протягом трьох днів фестиваль мало відвідати близько 10 тис. учасників. Станом на другий день, 14 червня, кількість поселених у наметовому містечку становило 3 тис. осіб., приблизно стільки ж було і тих, що ночували у найманих будиночках або приїжджали тільки на денний час доби. Недобраних 4 тис. відпочивальників організатори мотивують поганою погодою, адже майже протягом трьох днів падав дощ і була відносна холодна температура, як на літню пору. Внаслідок несприятливої погоди багато людей, що хотіли відвідати фестиваль, залишились удома, а ті, що зважились на екстремальні умови, тепер лікуються від застуди (зокрема і я).



Заховалися дівчатка у травичку, та й думку гадають…

Загалом на фестиваль з’їжджалися мало не з усієї України. Звісно, левова частка аудиторії належала мешканцям західних областей, позаяк їм близько добиратися до місця події. Але, тим не менш, зустрічалися гості з Кіровоградщини, Харківщини, Миколаївщини, Житомирщини, Полтавщини, Черкащини, Запоріжжя, Київщини та ін. Здебільшого вони приїхали на «Зашків-2008», щоб представляти свої молодіжні організації. До речі, Копичинці також внесли у списки учасників фестивалю новоутворену МГО «КІМ», про яку ви мали змогу читати раніше. Приємно, що більшість відпочивальників на фестивалі були одягнутими у національне вишиване убрання.

І навіть хлопці ходили з віночками на голові

Особливістю цьогорічного молодіжного фестивалю «Зашків-2008» стало рекламування його як фестивалю, що пропагуватиме здоровий способу життя. «Фестиваль приурочений вшануванню пам’яті Євгена Коновальця. Ми хочемо, щоб фестиваль відображав дух Коновальця, його світогляд. Світогляд Коновальця – національно-патріотичний, тому наш фестиваль нестиме національно-патріотичний дух» – сказав ще до початку дійства керівник управління у справах сім’ї та молоді ЛОДА Андрій Корнат. Відтак, організатори попросили відпочивальників бути поміркованими у вживанні алкоголю та тютюнових виробів. На території фестивалю заборонили продавати оковиту чи пиво, лише квас та водичку. Але прохання організаторів чи то через погоду, чи то через несвідомість молоді звелося нанівець, і, що дуже дивно, лише підсилило бажання української еліти під виглядом молодіжних організацій випити чарочку. Спиртне відпочивальники приносили з собою, або ж купляли в селі. У результаті траплялось таке, що «мертвих» і матюкливих псевдонаціоналістів важко було стримати поглядом, бо настільки сильно їх від алкоголю кидало з боку в бік. На щастя, п’яні сцени до агресії не доходили і все обійшлося без бійок. П’яниць у Зашкові охорона карала лише попередженням, не виганяючи за межі фестивалю, якої, власне, й не було. Зрештою, прохання не пити було не настільки суровим, позаяк, гадаю, організатори боялись втрати чималу частину аудиторії. Хоч протягом фестивалю втрати були гірші: через необережність та недотримання правил в штучному озері втопилася одна людина…

На території фестивалю обладнали футбольний та баскетбольний майданчики, на яких затяті спортсмени демонстрували отой широко розголошений здоровий спосіб життя. Також молодь грала у бадмінтон, волейбол, кидалася літаючими тарілками тощо. Крім того слід згадати, що попередньо зареєстрованих учасників фестивалю «Зашків-2008» годували тричі на день, фірмовою стравою зашківської кухні стала «партизанська каша» (гречка з маслом). Щодо утилізації сміття, то по всій долині організатори розмістили зручні сміттєпакети. Відтак, територія після закінчення фестивалю залишилась чистою.

Баскетбольний матч

Кремезний кухар помішує "партизанську кашу"

Що стосується концепції фестивалю, то «Зашків-2008» розбили за музичним спрямуванням на 3 дні: бардівські пісні, рок-музика та фольклор. Протягом трьох діб на підмостки сцени у Зашкові сходили такі відомі у певних колах виконавці як казкар Сашко «Лірник», рок-гурт «Кожному Своє», хор «Дударик», етно-фольк ватага «Добрі Люди» і, звичайно, володарі сьомого місця у Європі за рейтингом кращих альбомів етно-рок гурт «Гайдамаки». Якими критеріями керувалися організатори, обираючи гурти для виступу, розказав мистецький директор фестивалю «Зашків-2008»: «Основний критерій – це патріотична тематика у піснях. Ми провели ретельний відбір, де багато охочих виявилось не тільки із Львівщини, але й інших частин України».

ПРО перший день

Дебютний день фестивалю, 13 червня, запам’ятався поступовим з’їздом його учасників, кількість яких в результаті склала лише 1 тис. зареєстрованих осіб з наметами. Перший вихід на підмостки концертної сцени розпочався в обід прослуховуванням Західного відбіркового туру Всеукраїнського молодіжного фестивалю авторської пісні та співаної поезії «Срібна Підкова». Затим відбувся гала-концерт за участю відомих бардів та лауреатів конкурсів авторської пісні Олександра Смика (м. Тернопіль), Сергія Шишкіна (м. Володимир-Волинський), Олександра Власюка «Лірника» (м. Київ), Петра Картавого (м. Суми), Богдана Ляльки (м. Львів), Наталки Криничанки (м. Львів) та багатьох інших виконавців.

ПРО другий день фестивалю

Цей день виявився наймасовішим, позаяк зібрав найбільше аудиторії різного віку. Вже з самого ранку до села Зашків відбувся піший похід зі Львова у складі молодіжних організацій та студентів ВНЗ. Із прапорами та у національному строї молодь і старші люди, представники влади зібрались біля музею та пам’ятнику Євгену Коновальцю, і провели там урочисте віче, тим самим вшанувавши 117-ту річницю з дня народження генерала УПА. Одразу після віче розпочалася акція «Намалюй героя», де охочі малювали портрет Євгена Коновальця. Далі усі рушили на фестивальне поле.

Урочисте віче біля садиби Євгена Коновальця

Позаяк основний сектор відпочивальників складали молодіжні організації та студенти, то і для них відвели певний відтинок часу сценічного ефіру. Протягом обіду 22 учасники представили на широкий загал діяльність своїх МГО та ВНЗ. У цей час перед наметовим містечком розклали так званий ярмарок ремесел, де проходили виставка-продаж виробів народних майстрів, майстер-класи з ткацтва, кераміки, живопису, ковальства, художньої обробки скла тощо.


Кропітка робота гончара потребує допомоги

У святковому концерті участь взяли переможці відбіркового туру молодих гуртів у Зашкові – львівська «Гардаріка» та «Скрімерс» із Самбора. Радо прийняли зашківські відпочивальники ветеранів фестивалю: Софію Федину, гурт «Де Сенс» (м. Червоноград), «Західний час» (м. Моршин), котрі втретє виходили на підмостки цієї сцени. Не шкодували щирих оплесків і для гостей Львівської області, а саме гуртів з Луцька і Полтави – «В.О.Д.А.» і «Дель Тора» відповідно. Більше народу підійшло до сцени, яка, до речі, не була підлаштована для безперебійної роботи ЗМІ, коли вже виступав іменитий львівській рок-гурт «Кожному своє». А коли на сцену вибігли «Гайдамаки», тоді вже не тільки утворилась тіснява, але й дехто почав вискакувати на сцену. Опісля чого охорона таки додумалася забезпечити спокійний виступ етно-рок гурту, прибравши найактивніших фанатів зі сцени. Інтелектуальна система «Гайдамаки», як називають себе музиканти, у холодний вечір другого дня фестивалю розігріли народ запальними українськими танцями, і то так, що потім змушені були виходити грати на «біс». Після шаленого виступу молодь розбіглася по наметах, залишились біля сцени тільки цінителі українського кіно дивитися фільм «Вишневі ночі» (хоча згідно програми мали б бути фільми «Залізна сотня», «Страчені світанки»).

Запальний львівський рок-гурт "Кожному своє"

Дівчатка шаленіють під улюблену музику

Під час виступу ГАЙДАМАКІВ під сценою "слемилися" затяті шанувальники

Найкращий акордеоніст України грає у ГАЙДАМАКАХ!

ПРО заключний день у Зашкові

Недільний ранок заключного дня фестивалю «Зашків-2008» почався з масового збирання наметів. До початку перших виступів хору «Дударик» та львівських фольклорних колективів «ДоСхідСонця» (м. Львів) і «Люди Добрі» (м. Львів) дочекалися лише кілька сотень людей, не враховуючи самих організаторів. Видно, що багатьом гостям потрібно було встигнути на потяг. З тієї причини і ми не залишилися дивитися на фолькові групи.

Наостанок ПРО фест «Зашків»

Є надія, що на майбутнє фестиваль продовжуватиме розвиватися, зокрема зросте рівень організації та охорони. Про масштаби гуртів у Зашкові можна не хвилюватися: подія розкручена, були б тільки гроші на гонорари. Цьогорічний фестиваль хоч і пройшов з певними недоліками, але той факт, що «Зашків-2008» таки відбувся – вже тішить. Наступного року Копичинці мають представляти діяльність КІМ на Зашкові, тому вже сьогодні готуйте свої ідеї щодо розвитку організації.

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Копичинецькі пауерліфтери...

Пауерліфтинг - це силовий вид спорту, коли спортсмен долає вагу. До нього входять три основні вправи: присідання зі штангою на плечах, жим штанги леж...

СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СЕЛА ОРИШ...

30 серпня відбулося святкування Дня села Оришківці!