30 C
Kopychyntsi
сьогодні 04.05.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоОльга Білик: «Моє покликання — вчитель»

Ольга Білик: «Моє покликання — вчитель»

-

Сьогоднішня наша співрозмовниця — директор Копичинецької школи-гімназії Ольга Білик. Про те, чим живе нині школа, з якими труднощами стикається у роботі вчитель і як їх долає, погодилась розповісти читачам «Нової Ери» ця тендітна і мудра жінка. – Ольго Іванівно, відколи людина починає усвідомлювати себе як особистість, вона приречена на вибір. Чи не найважливішим і не найважчим з мільярдів виборів, які ми здійснюємо протягом свого життя, є вибір професії. Що Вас спонукало до вчительства?

– Чому пішла на цю роботу? Мабуть, тому що у мене були дуже гарні вчителі. Саме педагоги привили мені любов до цієї професії. Навчалася я в смт. Микулинці, що біля Тернополя. Скільки себе пам’ятаю, була сумлінною ученицею. Вже тоді у мене почали проявлятися й лідерські риси.

А згодом вступила до Тернопільського педагогічного інституту на фізико-математичний факультет. По закінченні вузу, з 1981 року працюю вчителем математики. Спочатку за направленням разом із чоловіком вчителювали на Миколаївщині, а з 1984 року – в Копичинецькій середній школі №1. У 2004 році наша школа була реорганізована у школу-гімназію, тоді ж мене призначили її директором.
Знаєте, вчительство пережило різні часи, було й таке, що нам багато років не платили зарплату. Були можливості змінити професію вчителя й проявити себе в чомусь іншому. Але, напевно, до іншого я не надаюся, тому так і залишилася вчителькою. І донині не жалкую за свій вибір, бо на іншій роботі себе не уявляю. Я зрозуміла, що це моє покликання.

«2009-2010 навчальний рік для Копичинецької школи-гімназії буде ювілейним»

– Найперша згадка про нашу школу датована 1860 роком, а саме приміщення було збудоване у 1909 році. Тобто, наступний 2009-2010 навчальний рік в нас буде ювілейним: 150 років школі і 100 років приміщенню.

Копичинецька гімназія – класичного спрямування, гуманітарна. Тобто діти мають більше уроків іноземної мови. Починаючи з 5-го класу, вивчається інформатика, українознавство. А в старшій школі ми запровадили профільне навчання: суспільно-гуманітарний, природничо-математичний та універсальний профіль.

Взагалі-то, наша школа славна своїми вчителями і своїми учнями. В навчальному закладі нині працює 50 вчителів, з них – 6 відмінників освіти України, 6 із званням вчитель методист, 6 із званням старший вчитель, 18 вчителів вищої кваліфікаційної категорії. Так що, як бачите, пишатися ми маємо ким.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше, які особливості навчання в профільних класах?

– Профільне навчання охоплює учнів 10-11 класів, які, окрім звичайних уроків, мають можливість більш поглиблено вивчати профільні предмети та дисципліни. Наприклад, ті учні, що обрали суспільно-гуманітарний профіль, мають відповідно більше годин на вивчення української мови та літератури, іноземної мови, історії, зарубіжної літератури, правознавства, але менше годин біології, фізики, математики. В природничо-математичному – навпаки. А універсальний профіль функціонує, як звичайна масова школа.

– Чи запрошуєте при наборі у профільні класи дітей з інших шкіл?

– Безумовно. Ми запрошуємо у профільні класи усіх бажаючих як з нашого міста, так і з сусідніх сіл. Так, сьогодні в 10 класі навчаються діти із с. Крогульці, с. Оришківці. Загалом, з 395 учнів, які навчаються в нашій школі, приблизно 30 дітей із навколишніх сіл. Добиратися до Копичинецької гімназії їм складно, тому дуже хотілося б мати шкільний автобус.

«Молодь обирає здоровий спосіб життя»

– Саме під час навчання в школі розпочинається процес формування особистості дитини. Наскільки ця особистість буде цілісною – залежить від комплексного гармонійного розвитку усіх складових її інтелекту, духу і тіла. Тому ми всіляко сприяємо розвитку активності у наших учнів. З цією метою часто організовуємо та проводимо різноманітні конкурси, олімпіади, дослідницькі та наукові роботи, гуртки, де діти мають змогу проявити себе, реалізувати свій творчий потенціал.

Наполеглива вчительська праця безслідно не минає, а обов’язково дає плоди. Яскравим свідченням цьому є те, що випускники Копичинецької школи-гімназії навчаються в Малій академії наук України, пишуть наукові роботи, котрі є щорічними призерами й переможцями районних та обласних олімпіад з хімії, географії та інших предметів. Зокрема, минулого року наукова робота нашого учня про нетрадиційні джерела енергії потрапила на міжнародний конкурс. А цього року наша учениця 11-го класу їздила на всеукраїнський турнір юних хіміків в Ялту.

Кілька років поспіль ми є переможцями обласних конкурсів з право-виховної роботи та конкурсу агітбригад. В нагороду за перемогу в останньому конкурсі наші діти отримали відпочинок ву столичному екологічному натуралістичному центрі. Цього року отримали гран-прі в обласному конкурсі «Молодь обирає здоровий спосіб життя».

Вже третій рік в нашій гімназії діє спортивний клас, в якому діти займаються волейболом. За такий невеликий час існування класу, його учні встигли вже здобути чимало перемог. А минулого року команда нашої школи навіть виграла першість області.

Не менш цікаво та активно протікає в нашій школі-гімназії і культурне життя. Зокрема, дуже тісно співпрацюємо із будинком творчості, бо наші вихованці займаються в театрі поезії і слова, а вчителі є учасниками народного самодіяльного театру.

З 1996 року в школі діє молодіжне товариство «Сокіл». А цього року в нас почала працювати скаутська організація «Пласт». Відрадно, що учні активно долучаються до роботи обох товариств.
«Гуртом і батька легше бити, не те що спільну справу робити»

– Відколи я стала директором, поставила собі за мету кожного року вирішувати хоча б одну господарську проблему школи. Причому, не тільки покладаючись на державні кошти, а об’єднавши зусилля держави, батьків та спонсорів. Адже, переконана, тільки так можна досягнути бажаного результату. Я завжди повторюю: гуртом і батька легше бити, не те що спільну справу робити.
Так, за п’ять років, спільними зусиллями вчителів та батьків вже побудували котельню, підвели воду, реконструювали класні приміщення і зробили актовий зал, поміняли підлогу в їдальні та частину вікон, перекрили шатровим дахом спортзал. А зараз вирішуємо проблему із переобладнанням підвального приміщення на кімнату, де б змогли збиратися «пластуни». А також працюємо над тим, щоб в школі побудувати внутрішні туалети.

«Сім’я – це те, що тримає мене на цій землі»

Моя надія і опора – це сім’я: чоловік Володимир, син Андрій та дочка Ірина. Вони – це те, що тримає мене на цій землі. Я їм надзвичайно вдячна за підтримку та розуміння і прошу Бога, щоб вони були живі й здорові.

Багато чого в школі я сприймаю через призму власних дітей. От, сварюся з хлопцями, щоб вони не курили, повчаю їх, хоча не знаю, чи моя дитина курить чи ні. Але, якщо вона і курить, то сподіваюся, що знайдеться небайдужа людина, котра наверне мою дитину на правильний шлях, так само, як і я виховує інших.

Все сприймаю через себе, своїх дітей, свою сім’ю. І мені здається, що це правильно.

Спілкувалася
Наталка ПАРОВА

Наталка Парова, novaera.te.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Турнір з кібер футболу у ...

у селі Гадинківці, відбувся турнір із кібер футболу, де змогли взяти участь шістнадцять любителів віртуальних ігор. Вони методом жеребкування були по...

Копичинецька ОТГ через 10...

Найвища точка громади сягає 400 метрів. Найнижча - 280 метрів.

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...