30 C
Kopychyntsi
сьогодні 04.05.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоБракує педагогів-чоловіків

Бракує педагогів-чоловіків

-

Пропонуємо вашій увазі інтерв’ю з начальником відділу освіти РДА, нашим земляком В. Біликом, яке розміщене у Віснику Надзбруччя №39-40 від 26 вересня 2008 року.

Минає місяць, відколи розпочався новий навчальний рік. Як правило, скільки не готуйся до старту робоги, все одно усього не передбачиш. А якою є нинішня ситуація у школах району? Про це наша розмова з начальником відділу освіти РДА В. Біликом.
– Володимире Степановичу, позаду уже перші кілька тижнів навчання. Вересень не приніс ніяких «сюрпризів»?
Тільки приємні Це насамперед введення в дію сучасного корпусу ЗОШ І-ІІІ ст. ім. Пулюя смт. Гримайлів, який багато років знаходився в аварійному стані. Оновлюємо матеріальну базу, зокрема придбано 192 комплекти парт. Завершуємо комп’ютеризацію загальноосвітніх шкіл: цьогоріч відкрито ще 10 комп’ютерних класів. У восьми школах проводимо заміну старих вікон на пластикові і чекаємо на ще один шкільний автобус для підвезення школярів. А сюрпризів» у лапках як ви сказали, не було.

– Невже ніщо не хвилює сьогодні начальника відділу освіти району?
Щорічно до 10 вересня уточується мережа освітніх закладів району. Нинішні цифри викликали у мене неспокій. Наведу деякі з них: у загальноосвітніх школах у цьому навчальному році навчається 7055 учнів, що на 394 менше, ніж минулоріч (до прикладу, нині у НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №1-гімназія» м.Копичинці навчається 394 учні). Отож, фактично зникла одна з найбільших шкіл. Відповідно поменшало на 15 класів. А скорочення контингенту школярів негативно відбивається на фінансуванні, належному утриманні закладів освіти.
Непокоїть також питання соціального захисту педагога. Реалії є такими, що професія вчителя все ще не набула належного престижу у суспільстві.
– Як ви особисто оцінюсте результати впровадження зовнішнього тестування?
Найважливішою подією цього навчального року, безумовно, стало всеохопне зовнішнє оцінювання Його результати засвідчили, що випускники загальноосвітніх шкіл І-ІІІ ступенів, які брали участь в тестуванні, засвоїли навчальний матеріал на середньому та достатньому рівнях.
Ті учні, які набрали максимальну кількість балів з обраних ними предметів (майже 200) сьогодні уже навчаються на державній формі у престижних вузах. Без будь-яких «блатів» та хабарів.
Найбільший позитив тестування – рівний доступ до вищої освіти усіх випускників та можливість отримувати об’єктивну оцінку якості роботи навчальних закладів. Щоправда, структура тестових завдань та якість тестів ще далекі до взірця.
– Вересень, як бачимо, приніс істотну прохолоду. Чи буде в усіх школах тепло цієї зими?
Безумовно. Уже завершено роботи щодо підготовки навчальних закладів до осінньо-зимового періоду. Функціонує 43 котельні і паливні, з яких 41 працює на природному газі. У трьох школах заплановано електроопалення.
На даний час будуються нові паливні у ЗОШ І-ІІІ ст с.Коцюбинці та ЗОШ І-ІІ ст с. Глібів. У цих навчальних закладах діють старі котельні, які будуть від’єднані від системи опалення тільки після обладнання нових, тобто діти мерзнути не будуть.
ЗОШ І-ІІ ст. сіл Калагарівка та Монастириха, які опалюються твердим паливом, забезпечені вугіллям стовідсотково.
– Скажіть, що діється у Личковецькій школі? Чому до голови районної державної адміністрації щотижня ходять звідти делегації?
У ЗОШ І-ІІІ ст. с. Личювці вчасно розпочався навчальний рік, належно організовано навчально-виховний процес. Попередній директор школи звільнився за власним бажанням, на даний час обов’язки директора виконує заступник з навчально-виховної роботи. А делегації вчителів хочуть зробити посаду директора школи виборною, що суперечить чинному законодавству. Хоча думки педагогів і беруться до уваги.
– Трішки статистики. Скажіть, скільки жінок і скільки чоловіків посідають нині крісла керівників шкіл? Яким є середній вік директора?
У районі працює 49 керівників загальноосвітніх шкіл. З них 35 жінок та 14 чоловіків. Середній вік директора становить 45 років, а вчителя – 40.
Як бачимо, вчитель є переважно «жіночою» професією. Очевидно, через неналежну заробітну плату школа не стала привабливою для чоловіків. Сьогодні серед семи вчителів-жінок – один учитель-чоловік у такій ситуації вкрай потрібно формувати позитивний імідж педагога-чоловік, створювати умови для стимулювання юнаків до вступу на педагогічні спеціальності вищих навчальних закладів.

Розмову вела Н. СЕМКІВ. Фото В. БРАТАКА.

Спонсор допису: Цікавитесь станом справ у різних містах України? Тоді вас може зацікавити Погода в Ивано-Франковске, щоб бути впевненим

Н. Семків, Вісник Надзбруччяhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Копичинецька ОТГ через 10...

Найвища точка громади сягає 400 метрів. Найнижча - 280 метрів.

Юні біатлоністи

19-22 грудня 2019 року на НСБ "Тисовець Львівської області відбувся чемпіонат України з біатлону серед юнаків та дівчат старшої та молодшої вікової г...

Спортивний захід “З...

Сувора зима не зупинила юних біатлоністів нашої громади на шляху до звершень. Спортивний захід "Зимова Нічлава" відбувся сьогодні у парку міста Копич...