30 C
Kopychyntsi
сьогодні 23.04.2024
Архів новин 2006-2018Від редакціїПотужний інтернет-портал Копичинців

Потужний інтернет-портал Копичинців

-

Ось уже більше року з ініціативи двох молодих хлопців, у невеличкому містечку Копичинці, створено інформаційно-розважальний портал міста. Сьогодні це вже не просто Інтернет-сайт, а сучасний інформаційний ресурс із численною аудиторією відвідувачів як місцевих, так із закордону, що об’єднує навколо себе національно свідому молодь, активно сприяє висвітленню важливої інформації із життя міста і не тільки. Щоб детальніше дізнатись як саме створювався і власне про теперішню діяльність самого порталу, ми поспілкуємось із засновниками kopychyntsi.com.ua: адміністратором Тарасом Демчуком та головним редактором – Павлом Ухачем: «Літом минулого року ми із Павлом зустрілися, – розповідає Тарас, – я описав йому ідею, як виявилось наші думки цілком збігалися, адже місто сучасне, активно розвивається, а відчувається брак інформації. Тому і вирішили створити такого плану ресурс. За місяць я підготував так би мовити каркас, ми обговорили саму структуру сайту, його майбутнє наповнення і почали працювати. Офіційно ми його запустили 1 серпня 2006 року. Для привернення якомога більшої кількості відвідувачів перш за все зайнялися так званою зовнішньою рекламою в Копичинцях. Виготовили друковану рекламу, яку розмістили на вулицях, на стовпах міста та магазинах. Згодом із аналогічними сайтами ми домовлялись про розміщення кнопки із посиланням на kopychyntsi.com.ua і почали рекламу розповсюджувати і на Інтернет аудиторію. До розмови долучається Павло, котрий розповідає що аналогів такого формату в області не було: «Існували лише інформаційні сторінки міст Бучач, Заліщики, Збараж, котрі слугували скоріше візитними картками районних центрів. Оновлювались рідко і відповідно не мали такого попиту серед Інтернет аудиторії. Ми ж мали на меті створити інтерактивний, як найчастіше обновлюваний ресурс, з якого можна почерпати завжди свіжу інформацію про події міста».

«Якщо ж говорити про відвідуваність kopychyntsi.com.ua, це приблизно від двохсот до трьохсот користувачів вдень. Це залежить від дня тижня. На вихідних дещо менший рівень, так як багато хто користується Інтернетом на роботі, а багато студентів повертаються із навчання і мають змогу безпосередньо почерпнути інформацію про події міста від родичів та друзів на місці. Приблизно на сайт заходять із 17 регіонів світу, навіть як не дивно із Марокко». – гордиться успіхами свого дітища адміністратор Тарас.

«Спершу нас було тільки двоє із Тарасом. Тепер kopychyntsi.com.ua це дружня команда однодумців, котрі вболівають за розвиток свого міста». – зауважує Павло – «Звичайно основний потік інформації викладається на сайт, коли ми з Тарасом приїжджаємо із навчання і стараємося якомога більше поновити та покращити наш портал. Коли ж ми у Києві у нас є автори, які по мірі надходження інформації пишуть для сайту. Буває й таке що навіть телефонами, які є на сайті сторонні люди повідомляють про події що мають відбутися незабаром. Тоді телефоную додому і прошу будь-якого автора написати про цю подію і викласти на сайт. Містечко маленьке і відповідно кожного дня багато інформації бути не може. Крім цього ми орієнтуємось на молодь, тому публікуємо багато про події що стосуються розвитку української культури, музики, мистецтва» – розповідає про наповнення сайту головний редактор.

Хлопці зауважують, що деколи заходять на сайт міста, і самі дізнаються інформацію своїх дописувачів. «Це дуже приємно бачити що твій проект знайшов підтримку і читати на власноруч створеному сайті нову інформацію» – посміхаючись зауважує Тарас – «Кожного разу ми стараємося вдосконалити та переробити kopychyntsi.com.ua. Дослуховуємось до зауважень інших. Наприклад останні зміни торкнулись чату. Котрий крім головної сторінки є на всіх сторінках, і відвідувачі одразу можуть поспілкуватися між собою в реальному часі»
Що стосується матеріальної сторони втіленої ідеї із сайтом, то хлопці спершу все фінансували із власної кишені – реєстрація імені та його фізичне розміщення із невеликим навантаженням на сайт. Згодом кількість відвідувачів почала збільшуватись, що потягнуло за собою і збільшення витрат на утримання сайту. Двом непрацюючим студентам стало важко утримувати такий інформаційний ресурс, тому вони почали шукати підтримки у громади Копичинець. Знайшлись охочі підтримати kopychyntsi.com.ua. Зокрема навіть свій невеличкий вклад вніс і мер міста пан Володимир Пеляк, щоправда із власної кишені, мотивуючи тим, що у бюджеті не передбачено коштів на утримання такого роду проект. За словами адміністратора kopychyntsi.com.ua Тараса, на теперішній час, середньомісячне утримання сайту обходиться приблизно у 50 умовних одиниць, це не враховуючи різних супутніх витрат.

Великий внесок kopychyntsi.com.ua зробив у культурний розвиток молоді містечка, пропаганду українських національних цінностей. Зокрема протягом року організовано п’ять тематичних вечірок, остання з яких «Вечорниці на Андрія». «Розпочали проведення не форматних вечірок із програми присвяченої дню народженню Віктора Цоя у червні місяці – розповідає головний редактор сайту Павло. Ми мали на меті створити щось неординарне і незвичне, чого раніше не проводили в місті: крутити музику одного напрямку та виконавця, на екрані з проектора показувати відео із життя та кліпи. Спершу деяка молодь міста поставилась із осторогою до такого виду вечірок, а згодом ті що не були прихильниками просто «відсіялись» і почали приходити тільки активно свідомі молоді люди». Наступна вечірка пройшла уже на Івана Купала. Це пройшла суто українська вечірка із виключно українською музикою. Саме із неї молодь почала приходити у вишиванках та національних строях, що дуже неординарне у наш час. Згодом сайт гучно відсвяткував свій перший день народження. На цьому дійстві вже були присутні навіть гості із Києва та місцеві альтернативні виконавці. На Покрову відбулась «Козацька вечірка», також у національному стилі.

Завдяки власне kopychyntsi.com.ua декілька разів на рік проводяться масштабні екологічні акції із очищення від сміття рідного міста. Так як сайт відвідує багато молоді, саме тут публікуються оголошення про місце збору активістів і мету проведення екологічної акції. Остання така відбулась напередодні з’їзду колишніх політичних в’язнів, що перебували до виселення на Сибір на території теперішньої трикотажної фабрики, а тодішньої тюрми.

Цікавим є і літературний конкурс, який уже у друге проводиться з ініціативи kopychyntsi.com.ua. Саме тут молоді літератори мають змогу виставити на розсуд читачів свої статті, прозу чи вірші, а згодом отримати об’єктивну оцінку від компетентного журі конкурсу і навіть грошовий приз від сайту. На перший конкурс надійшло більше ста публікацій, але перемогла мешканка Копичинець Мар’яна Когубаєва, котра і отримала до того ще й грошову винагороду у розмірі 200 гривень. Наразі триває другий конкурс.

На майбутнє хлопці не планують зупинятися на досягнутому. У процесі ідея із створенням молодіжної громадської організації у місті Копичинцях, а сайт відповідно буде інформаційним стрижнем. Також у планах продовження тенденції проведення різноманітних молодіжних тематичних вечірок в українському стилі та проведення екологічних та інших акцій.

Приємно, що у нашому сучасному, заповненому російською попсою та американськими триллерами світі, є ще молоді, національно свідомі люди такі як Тарас та Павло, що не тільки на словах, а й на активних вчинках пропагують та розвивають нашу із вами національну українську культуру, та щиро вболівають за своє невеличке містечко, згуртовуючи навколо себе сучасну молодь…

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

«Запобігти. Врятувати. До...

Починаючи з 2004 року, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться громадська акція “Запобігти. Врятувати. Допомогти”, головним зав...

Михайло Мимрик та його шк...

У Копичинецькій гімназії діє ансамбль «Надія», який нещодавно отримував Гран-прі на конкурсі «Феєрія талантів». Нам вдалось поспілкуватись з керівник...