30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.03.2024

Фотоспека. Фініш

-

Ось і закінчився мабуть головний цьогорічний конкурс від нашого сайту kopychyntsi.com.ua. Час підводити підсумки. Протягом конкурсу було все: і відверті шедеври, і зовсім неякісні фото. Але зараз не про це, бо направду конкурс вдався, незважаючи на різні негативні речі… Підсумки читаємо далі. Як було заявлено в умовах конкурсу, оцінювались саме фото автора, а не всі роботи автора, так як це було в Конкурсах Автора. Як на мене, це і є правильно. Адже не завжди навіть у найкрутішого фотографа всі знимки найкращі. За весь час на конкурс потрапило майже 90 робіт від майже 20-ти авторів.
Що ж поїхали…

Оскільки категорії було дві, „Найкращі фото на думку користувачів” та „Найкращі фото на думку журі”, тому розглядати фотоконкурс будемо саме в такому контексті.

„Найкращі фото на думку користувачів”

Слід сказати, що в дечому думки журі та думки користувачів кардинально відрізнялись, але є й такі роботи, які припали до смаку як користувачам, так і журі.

Отже, почнімо із найнижчого призового місця.

3 місце в цій категорії отримує робота Андрія Опира „Я людина”

2 місце у цій категорії займають одразу дві роботи, а саме роботи Ігора Романюка „Політ” та Андрія Опира „Тече ріка”

Ну і переможцем на думку користувачів сайту є робота Іри Пасічник „Допомога” – дуже динамічна і сповнена енергетикою фотографія!

Слід зазначити, що всі фотографії в цій категорії отримали найвищу оцінку 5 балів, проте враховуючи те, що за ці фотографії було віддано різну кількість голосів, тому і місця розмістились саме таким чином.

Наступною буде категорія „Найкращі фото на думку журі”. Тут все надто складніше, але про все по порядку…

3 місце в цій номінації поділяють між собою аж три роботи – дві роботи Іри Пасічник „Допомога” та „Трамвай”, а також робота Івана Решітка „Вечірній Світязь”. Всі три роботи отримали сумарну оцінку 4,6 за яку проголосували всі п’ятеро журі.

2 місце також поділяють між собою три роботи. На цей раз дві роботи Андрія Опира „Заграва”, „Дівчина на березі”, а також робота Ігора Романюка „Політ”. Сонце присутнє на кожній фото. 😉 Всі три фото отримали сумарну оцінку 4,8 за яку проголосували всі п’ятеро журі.

А найцікавішим є те, що фотографією, котра на думку журі була найкращою, є фотографія Іри Пасічник „Маки в полі”. Вона є єдиною, котра в цій номінації отримала сумарну оцінку 5, за неї також проголосували всі журі.

Як бачите, переможців не так і багато, всього 4. Але кожен отримав, як то кажуть, по заслугах 😉 Також будуть додаткові номінації від адміністрації сайту 😉

Нагадаю всім, що вручення призів буде проведено завтра на вечірці з нагоди другої річниці сайту kopychyntsi.com.ua. Запрошуються всі учасники „Фотоспеки”, а також ті, хто отримав запрошення 😉

А тепер про найприємніше для переможців – призи. Від самого початку це все трималось в секреті, для більшого ефекту.

Отже, в номінації „Найкращі фото на думку користувачів” переможці отримають в подарунок від магазину Konica безкоштовний друк цифрових фото – за кожне місце своя кількість фото. Яка саме, скажу вже завтра, на вечірці. 😉 Хай ще трохи буде інтрига.

В номінації „Найкращі фото на думку журі” переможці зможуть насолодитись призами від комп’ютерного клубу „Kopy.com” та користувача нашого сайту, одного з ініціаторів проведення фотоконкурсу, – terry_usa.

Отже, за третє місце переможці отримають: 1) диск з книжками по фотографії; 2) диск з бонусом; 3) реєстрацію в найкрутішій соціальній мережі для фотографів Flickr.com для обмінювання досвідом з фотографами із цілого світу, із вже записаними фотографіями, котрі перемогли в „Фотоспеці” 4) фото великого розміру, для розміщення в рамочці на стіні 😉 5) флешка ємністю 1гб.

За друге місце переможці отримають: 1) диск з книжками по фотографії; 2) диск з бонусом; 3) реєстрацію в найкрутішій соціальній мережі для фотографів Flickr.com для обміну досвідом з фотографами із цілого світу, із вже записаними фотографіями, котрі перемогли в „Фотоспеці”; 4) фото великого розміру, для розміщення в рамочці на стіні 😉 5) флешка ємністю 2гб.

Ну а переможець отримає таке: 1) диск з книжками по фотографії; 2) диск з бонусом; 3) реєстрацію в найкрутішій соціальній мережі для фотографів Flickr.com для обміну досвідом з фотографами із цілого світу, із проплаченим додатковим сервісом на рік, із вже записаними фотографіями, котрі перемогли в „Фотоспеці”; 4) фото великого розміру, для розміщення в рамочці на стіні 😉 5) флешка ємністю 4гб; 6) батарея і зарядка для батареї фотоапарату;

Оскільки наш фотоконкурс був перший, ми попросили декого з журі прокоментувати в загальному весь фотоконкурс.

Dyoma:
Як на мене, це дуже позитивно, що щось схоже відбувається в Копичинцях. Це дуже класно. Адже це сприяє творчості молодих людей, самовираженню. Незважаючи на різні негативні моменти в конкурсі та його недосконалість, все-таки хочеться подякувати всім, оскільки я один був в журі від адміністрації сайту. Перш за все хочеться подякувати нашим партнерам та ініціаторам конкурсу, а саме комп’ютерному клубу Kopy.com, магазину Konica, користувачу нашого сайту terry_usa за круті призи. Також хочу подякувати всім авторам фоток, без вас не було б і конкурсу 😉 Також подякувати хочу і тим, хто підтримував певну фотку, відстоював її, сварився, ставив оцінки. Одним словом дякую всім! Хух, вийшло як на врученні „Оскара”. А якщо серйозно, маю надію, що подібний конкурс стане хорошою традицією. Що все більше і більше людей в Копичинцях захопиться таким чудовим хобі як ФОТОГРАФІЯ!

Terry_usa:
Ось і закінчився фотоконкурс, який на мою, і не тільки мою, думку вдався. Вдався він тому, що ще раз показав, що земля Копичинецька багата творчими людьми!
На наш розгляд було надано чимало світлин, різних за жанрами і стилем виконання, майстерністю, зроблені різними фотоапаратами.
А тепер більш конкретно про свої враження.
Конкурс показав, що не важливо, яким фотоапаратом була зроблена фотографія. Апарат Panasonic Ірини Пасічник класом значно нижчий за Olympus Андрія Опира, але фотографії першої часто виглядають більш мистецькими. А з другої сторони, апарат Сергія Оцела не зміг донести в повній мірі задум автора. Що це, техніка винна? Ні! Запам’ятайте – фотографію в першу чергу робить людина, в другу чергу оптика, в третю – програмне забезпечення, а вже потім самі технічні властивості фотоапарату. Коли є бажання, певне вміння, то артистичну фотографію можна зробити на такому апараті, що інший би вже заніс його на стрих!
Друге враження. Склався в народі певний міф, що клацнувши разок фотоапаратом, можна отримати шикарну світлину. Забудьте про це, як про страшний сон! Так само, як кулінар має добре попрацювати над весільним тортом, так і над фотографією треба добре попотіти, набувши певні знання перед цим, перечитавши купу книжок, передивившись ще більшу купу чужих знимків в інтернеті. І добре попрактикувавши! За цю останню властивість хочу відзначити Сергія Оцела, кількість фотографій якого просто здивувала. Хоч вони і не виблискували своєю майстерністю, але впертість приносить з часом свої плоди. На особистому досвіді можу стверджувати, що із сотні кадрів, достойних дальнішій обробці, залишається заледве з десяток. З одного кадру, зробленого похапцем, рідко коли буде щось путнє!
Третє враження також стосується міфів. Постобробка фотографії. Перед тим, як блюдо подають на стіл, його довго готують, дають різні приправи, варять-парять-жарять-тушать… Так і з фотографією, особливо з цифровою. Практично не буває таких випадків, коли цифрову фотографію після скачування на комп’ютер можна з гордістю показати на публіку. Не раз на сайті я підкреслював це. Існує величезна кількість софту для обробки фотографії, як платного, так і безкоштовного. Серед безкоштовних варті уваги програми Picasa, FastStone Image Viewer, Adobe Photoshop Express. Останній взагалі не треба скачувати, все можна робити он-лайн, там же і створити свій веб-альбом, відсилати свої фотографії друзям (https://www.photoshop.com/express/landing.html ). Не лінуйтесь, користуйтесь ними, нічого там складного немає, заодно використаєте свої знання з англійської мови. Знаю, що Ірина Пасічник користувалась Пікасою. Як бачите – результат одразу дається на взнаки! А вже коли ввійдете в смак, самі вже перейдете на більш серйозніші програми зі значно більшими можливостями. Тоді сам процес постообробки для вас набуде цілком інакшого значення.
Як висновок з вищесказаного, буде вибір фотоапарату. Перед тим, як купувати фотапарат, слід точно визначитись, для чого він вам. Якщо для понтів, то вибір тут не важливий, тут відіграє свою роль лише ціна. Хоча гламурна мильничка з ретродизайном Leica M8 навряд чи кому буде під силу для покупки з її ціної понад 8 тис. доларів! Якщо будуте користуватись фотоапаратом час від часу, то беріть до уваги три речі – ціна, кількість мегапікселів ( щоб можна було б часом вирізати і збільшити певне місце в кадрі) і тип живлення – батарейки чи акумулятори. І в тому, і в іншому випадку є свої плюси і мінуси. Акумулятори вимагають заряджання і з тим в лісі, наприклад, можуть бути проблеми. А батарейки можна купити навіть в овочевому магазині. Що важливо на відпочинку в іншому місті. А для тих, для кого фотографія є хоббі, варта придивитись до просунутих мильничок, як кажуть часом – SLR-like апарати. Це вже серйозніші апарати як по ціні, так і по можливостях – мають великий зум (можна фотографувати як віддалені об’єкти, так і макро), різні формати (RAW, наприклад). Ними можна робити досить класні фотографії. А далі по ціні йдуть зеркальні фотоапарати початкового рівня. Завдяки своїй конструкції, фотографії від них кращі за якістю. Менше цифрових шумів. Але вже потребують значних інвестицій в оптику. Не купуйте фотоапарат тільки з огляду на ціну, дизайн і розмір дисплею (він на якість фотографії аж ніяк не впливає, але значно впливає на ціну!)
А тепер про приємне. Про нагороди. Як і зобов’язався, переможцю від мене перепадає скринька на yahoo.com і передплачена на рік сторінка на flickr.com, що дає змогу без обмежень закачувати на цей сайт свої фотографії, де їх може побачити весь світ. Що із фотографіями від Іри Пасічник дуже приємно буде зробити! Решта номінантів отримують те ж саме, але не проплачену сторінку. Але при потребі і бажанні допоможу в цій справі. Як, що і для чого робити на Флікрі – буду детально допомагати кожному. А ще кожному диск з електронними книгами по фотосправі, з сюрпризом, про який не скажу. Крім того, видрукувані у великому форматі фотографії цих авторів. Але наперед мушу вибачитись за можливу затримку матеральних призів – з Америки передати пакунок – то не з Нижбірка передати!
Вітаю переможців! Ви продемонстрували неабияку майстерність! За що і велика подяка! Чекаю на нові світлини.

Kopycom (Віктор Іванків):
Знаєте, як мала дитина чи підліток часто загориться якоюсь ідеєю, метою, але потім, в процесі її досягнення початковий запал згасає і під кінець ледве вдається завершити почате. Знайома ситуація? 🙂 Так от, і в нашому фотоконкурсі вийшло щось подібне. В перші декілька днів фотографій «навалило» понад 40 шт. Потратив цілий день на їх оцінювання (не жартую). А вже друга половина була виставлена на протязі місяця.
Цей факт є свідченням того, що як і більшість учасників конкурсу ще зовсім юні, так і сайт перебуває у «дитячому» віці. 🙂 Але це добре, є куди розвиватися, «рости».
Ну це був такий собі вступ, а тепер про головне – про фотографії! Приємно вразила висока художність і цікава композиція окремих фотографій. А фотографії переможців можна сміло в рамку і на стіну чи календар великоформатний зробити. Поряд з цим – значно більше фотографій годяться скоріше для «домашнього фотоальбому» ніж для фотоконкурсу (це моя суб’єктивна думка, яка базується на досить таки високих критеріях оцінювання), причому дехто відправляв менше, але кращих фотографій, а інші – багато, але посередніх (пробували «взяти кількістю» :)).
Тепер про систему оцінювання. Розділяю її на два етапи – саме оцінювання фотографій і підрахунок оцінок, виведення середніх балів і т.ін.
В частині оцінювання я вибрав систему, яка, на мою думку, дозволяє більш точно визначити бал і показати «+» і «-« фотографії. Бо просто 5-балів, як виявилося, трохи замало для визначення рейтингу.
Оцінки, що я ставив, означали наступне:
5 – Відмінна фотографія. Блискуча, бездоганна робота, що викликає відчуття захоплення. Фотографія до якої хочеться повернутися, мати в себе на комп’ютері, або повісити на стіну.
4 – Дуже хороша робота. Оригінальна, цікава за змістом, технічно і композиційно грамотна фотографія. Допускаються тільки незначні технічні або композиційні недоліки
3- Середня фотографія. Або це грамотно виконана робота, але нецікава за змістом і залишає байдужим. Або це робота цікава, але недосконала технічно (недоліки як зображення, погане перенесення кольорів, неприбране сміття, невиправдано провалені або пересвічені ділянки і т.ін)
2 – Робота нижче середнього рівня. Видно грубі технічні або композиційні недоліки. При цьому сюжет нецікавий, банальний.
1 – Робота дуже низького рівня.
В другій частині, а саме при підрахунку оцінок і визначені середнього балу фотографій і встановленні… от тут і криється великий промах. Ми оцінювали і визначали кращими фотографії (згідно умов конкурсу), а нагороджуємо їх авторів. А так як автори мають по декілька фотографій-переможців та ще й з однаковими середніми балами, то з розподілом призових місць виникло ряд запитань. Але дружня команда організаторів дійшла згоди і на цей раз 🙂
Вважаю «Фотоспеку-2008» дуже вдалою. Є надоліки, але їх легко виправити до «Фотоспеки-2009» 🙂

попередня статтяВпорядкування могил героїв
наступна стаття2 роки з kopychyntsi.com.ua!
Тарас Демчукhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...