30 C
Kopychyntsi
сьогодні 29.03.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоУкраїнська Нація пам’ятає

Українська Нація пам’ятає

-

11 січня минає 95-та річниця від дня народження Головного командира УПА, генерал-хорунжого Василя Кука. Всього чотири місяці славної пам’яті Василь Кук не дожив до свого ювілею. За заповітом Командира його поховано на малій батьківщині у с. Красному Бузького району Львівщини.
Василь Кук (псевдо – Леміш, Юрко, Медвідь, полковник Коваль) народився 11 січня 1913 року в селі Красному Львівської області.
З 1929 року – член Української Військової Організації.
З 1933 року, навчаючись на юридичному факультеті Люблінського університету, стає зв’язковим Крайової екзекутиви.
З 1933 по 1936 рік Кук відбуває перший арешт, а потім у’вязнення.
З травня 1937 року перейшов на нелегальне становище.
30 червня 1941 року він брав участь у проголошенні Акта про відродження Української держави у Львові, очолив спеціальну похідну групу, що мала завдання здійснити таку ж акцію в Києві. Був заарештований гітлерівцями під Києвом. Потім Кук утік, продовжив підпільну роботу, очоливши в Дніпропетровську Провід ОУН.
З 1944 року Кук повертається до Галичини, стає одним із найближчих соратників Романа Шухевича, згодом його заступником. Після смерті останнього в березні 1950 року перебирає на себе обов’язки керівника УПА.
Захоплений у полон 1954 року, Кук 6 років знаходився в ув’язненні, звідки був звільнений у часи хрущовської "відлиги". З 1960 року працював у Центральному державному історичному архіві в Києві, в Інституті історії АН УРСР. Після написання праці "Марксизм-ленінізм про українське національне питання" був звільнений з роботи із забороною працювати в школах і наукових установах.
Якось Командира запитали — Наскільки відповідає Україна сьогоднішня ідеалу Незалежності?

— То від нас залежить. Точніше від вас, молоді. Залежить від вашої конкретної роботи. Буде така Україна, які ви є. Нам ніхто Незалежності не дасть — ні Америка, ні Росія. Тільки українці її можуть взяти і захищати. І ту Незалежність треба розбудувати в політиці, економіці, мистецтві. А зараз її будує не відомо хто. Головне робити своє, а не говорити красномовно. Інтереси України відстоювати можна тільки справами. Тільки так можна розвиватися.

Ми були молодими і здобували Україну кров’ю, тепер же молодь нехай прикладе всі свої сили для її побудови.

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

Навчальний семінар від Ір...

Padraig Purcell провів тренінг у Копичинцях. Організатор Арсен Келічавий, директор з розвитку ВГО Поруч.