30 C
Kopychyntsi
сьогодні 25.03.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоЛихо, що живе століттями

Лихо, що живе століттями

-

Вкрай важко зрозуміти дивні речі, що протягом століть лякають мешканців маленького містечка Копичинці. Ще з письмової дати його заснування тут трапляються невідомої сили лиха, про які люди переказують одне одному, але пояснити їх виникнення мало хто спроможний. Так чи інакше, роками переповідання змінюються, втрачаючи достовірні факти і доповнюючись новими, часто тільки вигаданими.

Копичинці налічують багато містичних місць. Одним з них є «Глибока долина», яка знаходиться на межі району Кутець і села Котівка. Подейкують, що тут колись був млин, а після його зруйнування видно якісь незрозумілі вогні та чути голоси, хоча там нікого нема. Крім того багато людей згадують про телятко без голови, яке ночами бродить по долині, шукаючи свого притулку. Пояснення цього паранормального факту вбачають начебто в аварії, у якій загинуло телятко доброго господаря.

Мало не кожен район міста славиться своєю оригінальною містичною історією. Найбільше оповідань знають мешканці Калинівщини. При в’їзді до району по вулиці Богдана Хмельницького знаходиться міст. Під ним же потічок, який протікає від колонії до Нічлави. Саме тут в окружності ста метрів трапляються доволі моторошні «дива», як неприродного, так і природного характеру. До першого можна віднести те, що багато люду бачило дивного чоловіка без голови. Може вам здатися дивним, але і я на власні очі бачив, як біля Калинівського моста, о 3 годині ночі, чоловік без голови жав серпом осоку. Я мало в штани не наклав. Що довго не міг відійти від побаченого. Але, що найголовніше, бачив його не лише я, а багато людей. Так що, це не видумка. Містика існує, це точно.
Що стосується лиха природного характеру, то у потічку під містом часто знаходять мертві тіла. Пояснення цьому дуже просте: убивці не вміють позбуватися своїх жертв, а просто скидають їх у потічок.

 

Район Калинівщина у містичному плані цікавий і тим, що в одному з будинків жив домовик. І священник приходив хату окроплювати святою водою, і виганяли іншими методами, та нічого не допомагало. Як переповідають, вся нечиста сила таки кудись зникла після 1939 року. Чому саме тоді – відповіді немає.

 

Домовик, якого довго виганяла з будинку на Калинівщині

У районі Колонія (район названо через присутність на її території виправної тюрми), а саме поблизу очисних споруд, протягом століть трагічно загинуло багато людей. Цей факт можна підтвердити, а от чутку, що тут начебто постійно вигулює якась тінь, пояснити і підтвердити ніхто не може. Також в цьому районі, а зараз ще й навпроти ковбасного цеху, можна побачити стовп, обвішаного похоронними вінками і квітами. Зрозуміло, що в цьому місці, в так званій «сліпій ямі», вже не одна людина відійшла у вічність. Переказують, що тут періодично гинули водії, керуючи транспортним засобом, і пішоходи, що зненацька вибігали на проїжджу частину дороги.

 

Та, мабуть, найголовнішим містичним центром Копичинців є річка Нічлава. Здавна люди переповідали, що «озеро Нічлава тим знамените, що над темними водами на Різдво з’являються обриси білого ангела, який охоплює крилами місто. Немов хоче зігріти…» – ( http://nichlava.org.ua ). Це означає, що раніше Нічлава була зовсім іншою на противагу сьогоднішній. Потім, завдяки ряду причин, річка змінила своє лице. Однією з причин можна вважати історію, що трапилась на початку ХХ століття. Тоді містом керував пан Шанковський. «У Шанковського була дуже красива дочка Катерина. Вона дуже любила капличку і була там частіше ніж удома, могла там проводити у молитвах цілі дні. У неї була таємна любов з молодим польським офіцером, ім’я якого правда загубилось в історії, з яким Катерина часто зустрічалася саме біля святого місця. Але, як завжди буває, поряд із великим коханням ходить немилостиве страждання. Проти їхнього щастя був родич батька пан Ястремський, який категорично заборонив зустрічатися двом закоханим серцям. І в пориві чергової сварки Катерина не витримавши докорів родичів побігла на озеро і скочила стрімголов у синю глибінь смерті. Звістка про дівчину приголомшила всіх. Спочатку ще була надія, що вона жива, але коли молоде тіло витягнули із озера то все місто здригнулося у жалібному риданні, бо її любили всі, і малі і великі, бідні і багаті. А найбільше переживав пан Ястремський. Він щораз ходив до каплички з покутою просити пробачення у дівчини, і відчуваючи важкий душевний біль не витримав, в помутнінні розуму вщент розбив статую матінки Божої. Після похорону зник із міста і закоханий у Катерину юнак, постарішав років на двадцять батько. Вся округа ніби впала у жалобу. – ( http://kopychyntsi.com.ua/content/view/249/248/ ). Втрата направду чарівної дівчини у водах Нічлави стало великим горем для жителів міста, котрі дуже любили її. Зараз, мовляв, дехто таки бачив постать жінки у білому, що блукає вночі біля озера.

 

Іншою причиною негативного обличчя річки є недобросовісне ставлення до вод Нічлави. Протягом останніх років керівництво міста дозволяло собі зливати у ставок побутові відходи із заводу та виправної колонії, таким чином руйнуючи екологію Копичинців та здоров’я мешканців. Крім цього, сама річка тече манливою круговертю, через що неважко загубитися в ній. Тому й до сьогодні тут губиться дуже багато людей.

Далі – район Залізничної станції. У пості на форумі «Містичні місця Копичинців» Крихта писала: «Залізничний район – то взагалі одна містика. Там одна хата є, де ніхто вже багато років не живе. Кажуть, там жила сім’я, і в них постійно народжувалися мертві діти, яких вони скидали в колодязь на подвір’ї. А ще там постійно щось стукає і грюкає.» Також інші люди додають, що в цьому будинку на вікні стоїть церковна статуетка, яка час від часу кудись зникає, а потім з’являється. До сих пір в цій хаті так ніхто і не наважився поселитися.

 

Центр міста. Кажуть, що на вулиці 22 січня є будинок, де ходить примара солдата. А все тому, що під цією вулицею колись проходив тунель, і в роки війни засипало чи то закатували солдата, але достеменно про це не відомо. Тим не менш, тепер він ходить по тому будинку, шукаючи виходу назовні.

«В районі лісу, в місці під назвою Тернава, колись було підземелля. Воно використовувалося німцями під час війни як особливо засекречена зона (завод по виробництву зброї). А зверху над нею з метою конспірації містилася посадкова смуга для літаків. Говорять, що там засипало живцем багато людей і тепер кожної ночі видно якісь вогні та чути звуки літака. – розповідає на форумі користувач Полковник. – Якось один мій добрий друг з компанією верталися пізно з лісу і на свої очі бачили відображення ліхтарів. Таких, які блимають на літак. Через певний період вогники перемістилися в сторону Хоросткова і зникли».

По трасі на Гусятин у межах Копичинців також трапляється багато містичних речей. Приміром, люди вважають, що на мості над Нічлавою водяться чорти, які з вигляду наче люди, але замість ніг мають копита. На іншому мості, так званому Колійному, бачили звисаючі вичинені рештки тварин. Щодо останнього, то це взагалі дуже містичний міст. На початку 90-х років його реконструювали, через постійні ДТП та паранормальні випадки загибелі людей. Кажуть люди, що давним-давно жінка скинули додолу своє маленьке дитя, через це там і відбувалися дивні речі.

НЛО у Копичинцях. Про те, що НЛО існує, говорять багато. А чи справді це так і чи навідувались інопланетяни зокрема до нашого містечка? Як переповідають на форумі, то НЛО у нас таки зупинялося, і трапилось це за залізним мостом, котрий веде до коцюбинецького лісу. Але примхливі очевидці констатують той вельми негативний наслідок візиту чужоземців, що на місці їх приземлення потім ще 2 роки не росла трава 🙂

Вірити чи не вірити усім переказам, це вже вирішувати вам. Незрозуміло достеменно, чи містика насправді існує, чи це просто вигадка людей. От що пише Емілі на форумі стосовно цього: «Та ну, яка там містика?!? Просто трошки моторошні місця в поєднанні з безмежною людською уявою… Єдине, що дійсно може мати якісь обґрунтовані підстави для отримання статусу "містичний" це такі місця, як Нічлава (давно пора б посвятити її) та, наприклад, місце Меморіалу чи колишньої тюрми (там, де колись були скоєні страшні злочини і пролита невинна кров)»

 

Якби там не було, іноді кожному стає моторошно у всіх вищеперелічених містичних місцях. З віками перекази про нечисту силу змінюватимуться, доповнюватимуться і люди завжди боятимуться підозрілих місцинок. Уникнути цього можна дуже просто – не ходіть пізно ввечері бозна де. Бо як потім пояснити, наприклад, те, що вночі вам довелось побачити НЛО десь в лісі, чи побачити рештки мертвих тварин, звисаючих з колійного мосту?

Спонсор допису: Набридла літня спека і хочеться від неї відпочити? Тоді вам треба построить бассейн, та насолоджуватись прохолодою

попередня статтяСкинемося на бензопилу у 2008-ому?
наступна статтяУікенд у столиці

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...