30 C
Kopychyntsi
сьогодні 23.04.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоІвано-Франківськ. Чудове місто: ви за чи проти?

Івано-Франківськ. Чудове місто: ви за чи проти?

-

А ви були в Івано-Франківську? У разі будь-якої відповіді всеодно читайте матеріал, написаний мешканцем цього чудового міста.

В моєму рідному місті живе не так багато людей, як в Києві, Донецьку чи навіть Львові. Всього 300 тисяч. Та це не на довго. З кожним роком місто розростається. Багатоповерхівки з’являються, як гриби після дощу ― там, де нещодавно було дике поле, зараз престижний новий мікрорайон. Назви мікрорайонів підкреслюють стильність міста. Нариклад: Каскад, Бам, Пасічна, Позитрон, Центр, Кишлак, Парк і найкрутіший Західний район. Прототип київської Конча-Заспи, а може й ще крутіший.

Кожен раз, коли я приїжджаю в Івано-Франківськ, чи то пак Франик, як його пестливо називають мешканці та гості, я завжди чекаю приємних сюрпризів. «Нещодавно відкрився новий супермаркет в нашому районі, там вибір товарів більший, ніж в Києві. Обов’язково сходи!», ― хваляться переді мною друзі. Місто росте, красивішає, розвивається.

Найнесподіванішим сюпризом, для мене, у Франику, був «Музичний фонтан» на стометрівці, в центрі міста. Від тоді, як фонтан відкрили, пройшло вже не один рік, і за цей час він полюбився мешканцям міста і став справжньою Меккою відпочинку для гостей та туристів.

«Музичний фонтан» ― це красивий фонтан, викладений мармовими плитами, з втопленими в дно красивими різнокльоровими лампами і вмонтованими динаміками, які поєдуючись створюють справжнє шоу світло-музики. Такого ви не побачите і не почуєте ніде.

Літніми вечірніми вечорами біля фонтану справжній флеш-моб. Адже сюди приходить кожен, поважаючий себе молодий франківець, з коханою дівчиною, де вони цілуються і розважаються цілу ніч. Я фонтан не забуду ніколи. Одного разу, я з другом велело байдикували біля фонтану. І раптом товариш каже: «віриш, що ти зараз скупаєшся у фонтані?» Я напівжартома відповідаю йому. «Ні, не вірю». Він же довго не думаючи, швидко піднімає мене і кидає у воду. Навколо всі сміються, показують на мене пальцями, а я, ще не зрозумівши до кінця, що сталося, весело лежу на дні фонтану. Коли я нарешті прийшов до тями ― друг вже був далеко … )

Таких, культових місць в Івано-Фраківську ціла купа. Згадати лише славнозвісне яйце в центрі. Теж, до речі, фонтан. Це місце зустрічі івано-франківців. «Давай, тоді о шостій, біля яйця», ― домовляються міщани про зустріч з близькими та не дуже людьми. Тут в жарку пору полюбляють купаються маленькі франківці, втомлені від гарячих міських урбаністичних пейзажів.

Серед найвідоміших місць, де можна смачно підживитись, користується сто відсотковою популярністю піцерія в центрі. В центрі Івано-Франківська є з десяток кафе, де продають піцу, але коли кажуть: «Я йду в піцерію», то всі знають, куди людина прямує прекусити. Піцца там і справді найкраща. В час ланчу черга виходить далеко за територію кафе, і тягнеться ледь не через всю стометрівку. Вартість піцци ― 2 гривні. «Дешево, як за Союзу», ― жартують мешканці міста. І хоча в кафе є великий вибір різних делікатесів, ніхто навіть не подумає зайти в піцерію і замовити «італійські спагетті з сиром і соусом».
Друге місце у рейтингу «Найкраще кафе Івано-Франківська» займає, звичайно, ― «Винний погреб». І навіть, не сподівайтесь там посидіти з друзями на вихідні. Там своя, стала клієнтура гурманів, які з нетерпінням чекають, коли привезуть «свіжу бочку». І це не дивно, адже смачнішого вина, ніж в погребі вам в Франику не знайти.

Як і в кожному місті бувшої радянської України, в Івано-Франківську є штучне велике озеро, з маленьким «островом кохання» в цетрі. До острова можна добратись двома шляхами: мостом від берега до острова або більш романтичним способом на двомісному катамарані чи чотирьохмісній лодці.
Це справді весела і не дорога забава. Влітку на острові часто відбуваються концерти для популяризації невідомих молодих франківських музичних гуртів. Виступити з концертом на «острові щастя» є справжнім успіхом для них.
Є в нас також, недалеко від озера, і парк атракціонів. Кожного року там з’являється один-два нових атракціони. Хоча там є широко знані атракціони «Чортове колесо», «Клоун» та «Сюрприз».

Молоді францівці дуже люблять активно відпочивати і власними силами вигадувати собі атракціони. Яскравим прикладом, може послужити міст через річку Бистрицю, на окраєні міста. Там, молоді сміливці отримують адреналін в крові та велику кількість екстіму, стрибаючи з моста, висотою 10 метрів у воду. Хоча забава дуже небезпечна, але молодиків це не стримує. Вони, як древні індіанці, в такий спосіб показують дівчатам, хто найбільше заслуговує на їхню увагу і любов.

Окремим атракціоном в Івано-Франківську є маршрутні таксі. Таршрутки, з’явились в місті набагато раніше, ніж в інших містах України. На вулицях ви не побачите звичних для Києва «Богданів» чи «Газельок». Тут на маршрутки кажуть «Пижики», адже маршрутки фрацузькі переважно синього та жовтого кольорів, фірми «Рено». Маленькі і швидкі, як і потрібно у справжньому європейському місті, які всього за гривню завезуть тебе, хоч на кінець … міста. Але будь обережним туристе! Маршрутні таксі зникають з вулиць близько опівночі, тому якщо не встиг, то прийдеться прогулятися пішки нічним західноукраїнським «мегаполісом».

Взагалі, місто чудове в будь-яку пору року. Той, хто хоч раз відвідав Франик був задоволений відпочиком. Всі ж інших, яких ще не переконала моя довідка, можуть із задоволенням переконатися самі.

Тарас Пасимокhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

«Запобігти. Врятувати. До...

Починаючи з 2004 року, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться громадська акція “Запобігти. Врятувати. Допомогти”, головним зав...

СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СЕЛА ОРИШ...

30 серпня відбулося святкування Дня села Оришківці!