30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.03.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоДержсанепідслужба назвала причину масового отруєння на весіллі

Держсанепідслужба назвала причину масового отруєння на весіллі

-

Держсанепідслужба області інформує про результати епідрозслідування спалаху кишкової інфекції, пов’язаного із святкуванням весілля 11.08.2013 року в барі – ресторані «Імператор» м. Копичинці Гусятинського району.

З приводу захворювання за медичною допомогою звернулося і було госпіталізовано в інфекційні відділення Гусятинської та Чортківської ЦРЛ 53 особи, в т ч. 14 дітей. Попередній діагноз: Гастроентероколіт? Сальмонельоз?

Перші термінові повідомлення про випадки захворювання на кишкові інфекції до санепідслужби надійшли 13.08.2013 р., з того ж дня було розпочате епідрозслідування, приймалися рішення з приводу організації комплексу протиепідемічних заходів з метою ліквідації спалаху та недопущення поширення інфекції.

Вогнище проіснувало в межах одного інкубаційного періоду, були відсутні повторні випадки, таким чином, інфекція не поширилась за межі вогнища.

Останній хворий госпіталізований 19.08.2013р., станом на 03.09.2013 – всі хворі були виписані.

За результатами лабораторних досліджень встановлено: збудник інфекції – сальмонела (Salmonella enteritidis), лабораторно підтверджено діагноз «сальмонельоз » у 9-ти осіб.

Факторами передачі інфекції послужили інфіковані збудником страви, які готувалися в закладі громадського харчування ( з 8-ми взірців страв, складовою більшості яких був м’ясний фарш, виділена сальмонела ).

Джерелом сальмонельозної інфекції, як зооантропонозного захворювання, є тварини та птахи.

Результати епідрозслідування дають підставу стверджувати, що джерело інфекції – хвора свійська тварина, м’ясо якої (свинина) без супровідних документів, що засвідчують якість та походження, було придбано на продовольчому ринку для приготування святкових страв. За умови наявної інфікованої сировини (м’яса), під час приготування страв відбулося вторинне їх забруднення.

Обставини, що сприяли інфікуванню готових страв в закладі громадського харчування: недотримання правил особистої гігієни персоналом, залучення сторонніх осіб до приготування страв та обслуговування застілля, порушення умов товарного сусідства при зберіганні сировини та готових страв, недотримання температурного режиму при зберіганні швидкопсувних продуктів, використання немаркованого розроблювального інвентаря (дошки, ножі), невпорядковане його зберігання, недотримання режимів миття та дезінфекції.

Враховуючи вище вказане, з метою попередження групових випадків, спалахів кишкових інфекцій, масових харчових отруєнь серед людей на території області, при проведенні святкувань, урочин, тощо Держсанепідслужба області пропонує запровадити в закладах громадського харчування наступне:

1.Заборону використання харчових продуктів та страв домашнього приготування.

2.Закупку харчових продуктів, сировини тільки в магазинах, або у виробників (а не на ринках), при наявності супровідної документації, що засвідчує їх якість та походження.

3. Недопущення до обслуговування та приготування страв сторонніх осіб, в т.ч. із числа гостей.

4. Погодження з органами Держсанепідслужби меню для кожного окремого масового заходу, кількість обслуговуючого персоналу з даними про проходження ними медичних оглядів.

Спонсор допису: Плануєте переїзд в інше місто України? Тоді вам варто купить квартиру в киеве і жити в столиці – це найкращий варіант

Тарас Демчукhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...