30 C
Kopychyntsi
сьогодні 15.04.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоАси педагогічної майстерності

Аси педагогічної майстерності

-

Понад півроку тривав у нашій газеті конкурс «Мистецтво бути вчителем». На перемогу мали надію лише ті з учасників, котрі подолали всі десять етапів, а таких із усієї області набралося аж… тринадцятеро. Не дивуємося, бо сільському вчителеві, котрий має сім’ю, господарку, шмат поля, щодня перевіряє зошити й пише конспекти, треба було ночей не доспати, щоби вчасно і правильно розв’язати всі конкурсні завдання та ще й проявити творчість.

Минулої середи в прес-клубі редакції зібралися майже всі учасники конкурсу. Голова журі, начальник управління освіти й науки облдержадміністрації Іван Запорожан не поїхав на комплексну перевірку до Заліщиків, бо після того, як ознайомився з конкурсними роботами, йому дуже захотілося зустрітися з їхніми авторами й потиснути руку кожному зокрема. Іван Григорович сказав, що члени журі були вражені величезною кількістю новаторських ідей учасників конкурсу, тому й вирішили розділити між усіма фіналістами перше, другі й треті місця.

Начальник управління освіти і науки ОДА Іван ЗАПОРОЖАН нагороджує Євгенію КОВАЛЬ

Начальник управління освіти і науки ОДА Іван ЗАПОРОЖАН нагороджує Євгенію КОВАЛЬ

Цікаво, що і ведучі освітньої тематики в газеті, переглядаючи пошту, і конкурсанти, відслідковуючи огляди відповідей, які публікувалися в номерах за п’ятницю, безпомильно визначили переможця, точніше — переможницю. А журі підтвердило цей здогад. Так, лауреатом першого обласного конкурсу «Мистецтво бути вчителем» стала Катерина Афанасіївна Бутовська — філолог, учитель першої категорії Більче-Золотецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Борщівського району.

Ганна МАТІЙЧУК та Катерина БУТОВСЬКА

Ганна МАТІЙЧУК та Катерина БУТОВСЬКА

Дипломи ІІІ ступеня Іван Запорожан вручив учителям англійської мови з Долини Теребовлянського району О. М. Польовій, початкових класів Млиниської школи-саду Теребовлянського району Н. В. Лукавій, історії та правознавства Гаївської ЗОШ І-ІІ ступенів Кременецького району Т. Г. Кузь, Копичинського навчально-виховного комплексу «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-гімназія» Л. Я. Кравець та П. Л. Рижу, вчителям-пенсіонерам Є. Г. Коваль з Лисичинців, що на Підволочищині, та Г. М. Матійчук із Більче-Золотого Борщівського району, а також студентці V курсу хіміко-біологічного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка Ю. М. Вербовецькій.

Петро Леонідович РИЖ, Ольга Іванівна БІЛИК, Леся Ярославівна КРАВЕЦЬ

Петро Леонідович РИЖ, Ольга Іванівна БІЛИК, Леся Ярославівна КРАВЕЦЬ

Галина Павлівна ФЕДУН

Галина Павлівна ФЕДУН

Дипломами ІІ ступеня нагороджені вчителі початкових класів Нараївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Бережанського району О. М. Ребрик та Ниврянської ЗОШ І-ІІ ступенів Борщівського району Г. Р. Гаврилюк, вчителі-методисти Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Підгаєцького району В. Я. Чистух та навчально-виховного комплексу №1 м. Тернополя, заступник директора з навчально-виховної роботи Г. П. Федун.

Усі переможці отримали грамоти й подарунки від обласного управління освіти й науки. Редакція «ВЖ плюс» нагородила їх дипломами, добірками книг видавничого дому «Вільне життя» та передплатою дворазового випуску газети на 2010 рік. Учителі тепло поспілкувалися за кавою, скористалися присутністю головного освітянина області й отримали надію на розв’язання деяких своїх проблем. Як от Оксана Максимівна Польова — вчителька англійської мови, котра чотири роки без роботи, бо в Долинській школі на Теребовлянщині, куди жінка змушена була переїхати з Чернівців, вивчають німецьку. Учителька зізналася, що конкурс підтримав її, допоміг відновити віру в себе.

Він проявив чимало прихованих талантів Тетяни Георгіївни Кузь, котра, за її ж словами, читає історію, правознавство і «ВЖ плюс». Він допоміг студентці Лесі Швачук укотре впевнитися, що її місце під сонцем — у школі, серед дітей. Він укотре дав привід Іванові Запорожану пишатися Галиною Павлівною Федун. Колись її привела до нього мама й попросила влаштувати на роботу. І вже за рік свіжоспечений спеціаліст зарекомендувала себе висококласним педагогом.

Юлія ВЕРБОВЕЦЬКА

Юлія ВЕРБОВЕЦЬКА

Оксана Максимівна ПОЛЬОВА

Оксана Максимівна ПОЛЬОВА

…Помалу вчиться нині жити без конкурсу, до якого так звикла, 73-річна Євгенія Григорівна Коваль, котра вже 18 років на заслуженому відпочинку, але досі не розлучається з учнями. Не заростає стежка до її дому: кому твір допомогти написати, кому літературу для реферату дібрати… Випустила три поетичні збірки, завжди в центрі подій, завжди молода й енергійна, завжди вчиться. Як і Ганна Миколаївна Матійчук із Більче-Золотого Борщівського району, котра вже п’ять років на пенсії. Учительство для цих жінок ніколи не було просто фахом — і це видно навіть між рядками їхніх листів.

Поки тривав конкурс, у житті його учасників із Копичинського навчально-виховного комплексу «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-гімназія» відбулися доленосні зміни. Леся Ярославівна Кравець народила дочку, а Петро Леонідович Риж одружився. Усі були приємно вражені, що з ними на церемонію нагородження приїхала директор гімназії Ольга Іванівна Білик. Вона вболівала за своїх молодих колег і дуже переживала, щоби через особисті клопоти хтось із них не зійшов із дистанції.

Учитель-методист Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, що на Підгаєччині, Володимир Ярославович Чистух із задоволенням бере участь у різних освітянських конкурсах і …не вірить гороскопам. Бо після 20 літ викладання фізики і математики в одному з гороскопів прочитав, що люди, народжені під його знаком, можуть стати в житті ким завгодно, лишень не фізиками й не математиками…

…Хочеться розповісти про всіх, бо всі вони — особливі. Гадаємо, ще буде нагода, й не одна, адже ми плануємо й надалі гуртувати вчителів довкола нашої тематичної сторінки. Просимо надсилати пропозиції щодо проблематики й майбутніх конкурсів. А про переможницю Катерину Бутовську, як і обіцяли, детальніше розповімо в найближчих числах газети. Дякуємо співорганізаторам і всім учителям — асам педагогічної майстерності, з котрими познайомилися завдяки конкурсу. Їхні школи, їхні учні й рідні можуть пишатися цими людьми.

Ліля КОСТИШИН, Наталя ЧОРНА.

Фото Василя БУРМИ.

«Вільне життя плюс», №83 (15091) від 14.10.2009 р.

Спонсор допису: Ви виконуєте ремонт квартири чи будинку? Тому вам будуть подрібні труби які є на сайті http://www.tpsystem.ru із хорошою якістю

http://vilne.org.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Неймовірна історія зустрі...

Сучасна історія дружби з піаністом Славоміром Добжанським почалася у січні 2019 року. Тоді, ми з Андрієм Патолою вирішили звернутися у службу підтрим...

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Михайло Мимрик та його шк...

У Копичинецькій гімназії діє ансамбль «Надія», який нещодавно отримував Гран-прі на конкурсі «Феєрія талантів». Нам вдалось поспілкуватись з керівник...