30 C
Kopychyntsi
сьогодні 14.04.2024
Архів новин 2006-2018СпортЗимова риболовля «по-копичинецьки»

Зимова риболовля «по-копичинецьки»

-

Те, що нарешті зима порадувала містян міцним льодом на ставку, стало зрозумілим із появою на прозорому, наче скло, плесі Нічлави значної кількості ковзанярів і любителів покататися. Але найвагомішим, мабуть, індикатором приходу морозу виступили саме зимові рибалки. Ще б пак, адже лід уже доволі твердий і можна спокійно виловлювати рибку на різдвяну юшку. Зимову риболовлю також можна сміло віднести до екстримальних видів спорту. Ідучи на лід, рибалки усвідомлюють, що крім отриманого улову і задоволення моральних потреб, вони також наражаються і на небезпеку. На щастя, у Копичинцях цієї зими ще не зафіксовано жертв зимової риболовлі (тобто пригод із летальним кінцем). Позаяк зараз тримається твердий лід, то можна спокійно рибалити, але про заходи обережності не можна нехтувати у жодному випадку. Велика спокуса виникає у рибалок вже навесні, у час відлиги. Тоді риба, відчуваючи наближення тепла, проявляє кращий здатність до улову. Тре взяти до уваги той факт, що навесні скресає крига і небезпечно взагалі пересуватися по ній. Але лише божевільні рибалки (сміливість тут ні причому – це радше дурість) із затуманеним розумом можуть і надалі рибалити.

Лід зараз доволі товстий, – розповідає рибалка Андрій. – Крім того, він прозорий, видно що робиться на дні. А от катання на ковзанах про всій території Нічлави поки що не є повністю безпечним. Поодинці можна, групами ж не рекомендується. Для катання на ковзанах однієї людини лід має бути товщиною 12 см, а для масового катання – не менше 25 см. Для одного пішохода вважається безпечним лід завтовшки з 5-7 см. Рибу на ставку вже можна ловити, за сьогодні я спіймав кільканадцять карасиків.

Головними супутниками зимового рибалки мають бути уважність та обережність. Саме тому рибалкам-початківцям радять рибалити разом чи поряд з більш досвідченими. Також, за словами газети «День», «рибалок-колег, які прихоплюють у термосі на риболовлю щось зігріваюче більше, ніж чай, не дуже поважають. Як і тих, хто виходить на лід без таких елементарних засобів «про всяк непередбачений випадок», як мотузка і якийсь предмет, яким можна простукувати лід попереду себе (зазвичай це так звана плішня —загострений лом). Якщо, борони Боже, «пощастило» провалитися, треба спробувати впасти на спину — міцність льоду позаду вже перевірена ходьбою по ньому».

Щодо організації зимової риболовлі, то використовуються різноманітні снасті та наживки. Для початку риболовлі потрібно купити легку пластикову вудку. Як пише «Газета по-українськи», «на ринку найдешевша вудка коштує 8 грн. За 60 грн. можна купити електричну. Вона сама смикає ліску, щоб приваблювати рибу. Такі вудки працюють на пальчикових батарейках або на одній батарейці на 9 В типу ”Крони”.

Узимку рибу ловлять на тонку волосінь (0,08–0,15 мм). Стометрова котушка коштує 15–30 грн. Чим тонша ліска, тим вона дорожча.

Кивочок — пружина, яку одягають на кінчик вудки замість поплавка, на базарі коштує 3 грн. Звичайні гачки можна купити по 50 коп. Рибалки віддають перевагу чортикові — це потрійний гачок, схожий на якір. Металевий продають за 4 грн, вольфрамовий за 9 грн.
Сірникова коробка мотиля взимку коштує п’ять гривень. Дехто ловить на мормишку — декілька гачків на лісці, які під водою нагадують хробачків. Це обійдеться від п’яти до 25 гривень.

Хижу рибу ловлять на металеву приманку — блешню. Вертикальна коштує 8 грн. Горизонтальна (балансир) — до 23 грн.

Рибалки при грошах для пошуку риби використовують ехолот. Прилад, який показує, де є риба, можна купити за 2,5–4 тис. грн.»

Тож, рибальте на здоров’я, але поводьтеся з обережністю на кризі. Гарного вам рибного полювання!

попередня статтяВсі на ковзани!
наступна стаття“Танці” на копичинецькому льоду

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Неймовірна історія зустрі...

Сучасна історія дружби з піаністом Славоміром Добжанським почалася у січні 2019 року. Тоді, ми з Андрієм Патолою вирішили звернутися у службу підтрим...

Михайло Мимрик та його шк...

У Копичинецькій гімназії діє ансамбль «Надія», який нещодавно отримував Гран-прі на конкурсі «Феєрія талантів». Нам вдалось поспілкуватись з керівник...