30 C
Kopychyntsi
сьогодні 28.03.2024

“Flai” – хто вони?

-

Нещодавно я побував на тренуванні копичинецької команди танцівників брейк-дансу "Flai" (колишня назва – "On-line gravity"). З побаченого зрозумів, що хлопці не просто так займаються. Кожне тренування додає все нові "фішки" й нові танці. Перш ніж почати розповідь про тренування, пропоную ознайомитися історією виникнення танцю під назвою «брейк-данс» та його видами.
Прийнято вважати, що брейк-данс виник в США в кінці 60-х. Вже тоді були люди, які своєрідно рухалися під музику і оберталися на землі, називаючи свій танець “good foot”. Терміни “breakdance” і “b-boy” (”break-boy”) вперше ввів Кул Херк з Південного Бронкса, який об’єднав джаз-танець, бразильську боротьбу капоейру, акробатику і кунг-фу.

У співі в той час робилися перерви – break (брейки), під час яких виступали танцюристи. У 70-80-і роки брейк-данс стає однією з складових частин хіп-хоп-культури мешканців чорних гетто американських мегаполісів. Його популяризатором серед темношкірих був легендарний Afrika Bambaata. Саме він перший почав танцювати “баттли” (battle) на картоні. Скоро в Південному Бронксі виникали все нові і нові брейк-команди, знімалися фільми. На початку 80-х років про брейк-данс дізналися в Європі, де поступово він набув також широкого поширення. У європейських країнах брейку учили по телебаченню, де в різних програмах детально розповідали про те, як правильно виконувати елементи танцю. У Німеччині проводиться найбільший міжнародний чемпіонат планети по брейк-дансу “The Battle of the Year”.

До України брейк-данс проник на початку 80-х, спочатку більше розвивався так званий “верхній брейк”, але з початку 90-х все більшу популярність завойовує “нижній”. У міру розвитку брейкдансу, все більше з’являлося стилів, зовні абсолютно несхожих, що підсилюють плутанину в термінах. Тому розглянемо їх по порядку.

Верхній брейк або бугі (boogie) – це такий вид танцю, при якому всі елементи виконуються стоячи, більшою мірою руками, і при цьому руки і тіло не доторкаються підлоги. Підстилями є:
1) Електрік-бугі (electric boogie) – пластичні рухи, що імітують електричний розряд, складається з ковзань, хвиль і т.п. Його ще іноді називають “місячне бугі”, так як рухи танцюристів створюють враження знаходження їх в невагомості.
2) Робот (robot) – схожий на попередній, але рухи механічні, імітують функціонування машини.
3) Єгипетський стиль – прямі кути: швидка робота руками, які піднімаються і згинаються під прямим кутом, наслідуючи позам, які можна побачити на зображеннях танців давнього Єгипту.

А тепер розповім про копичинецьку команду з брейк-дансу "Flai". Складається вона майже тільки з хлопців (з ними танцює ще одна дівчина). Займаються брейкери цим танцем вже близько року. Протягом цього періоду склад команди багато разів змінювався (навіть я колись пробував цим займатись, але, як виявилось, це таки не для мене), але дехто залишився від початку і танцює аж до тепер.

Останнім часом хлопці почали регулярно виступати в парі разом із хоростківськими дівчатами. Переважно вони показують свої номери в нас на дискотеці «Техностиль». Звісно, учасників команди ви всі добре знаєте, але я про всяк нагадаю їх. Капітан команди – Вова Черниш, вже давно займається цими танцями. Тепер серйозно почав займатися брейком і Вова Бабій, з кожним разом в нього виходить все краще, вдаються нові елементи. Наймолодший учасник команди, Паша Гладій, навчається в 8 класі, але може втерти носа і старшим брейкерам. Ще одним, хто входить до складу команди, є Шастків Мішка. Міша вміє багато різних штучок. Він займається в нас і ще й до того тренується в Хоросткові.

ПС. Більше світлин з тренування ви можете переглянути в фотоальбомі на персональному сайті автора http://gratko.vo.uz/ , в розділі "брейк-данс".

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

Копичинецькі пауерліфтери...

Пауерліфтинг - це силовий вид спорту, коли спортсмен долає вагу. До нього входять три основні вправи: присідання зі штангою на плечах, жим штанги леж...