30 C
Kopychyntsi
сьогодні 19.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураДесятий виліт «Чайки»

Десятий виліт «Чайки»

-

Рік за два – майже за таким сценарієм розвивався відомий в Україні музичний фестиваль. Цьогоріч він став десятим. Шкода, тільки, що на свій ювілей «Чайка» випустила із дзьоба Sepultura.

Нецензурний Хливнюк

Ювілей провели там, де, власне, й народився фестиваль, – на аеродромі «Чайка». За два дні 7 та 8 червня кияни та гості міста, для яких спеціально обладнали наметове містечко, просто неба побачили такі відомі гурти, як «Крихітка Цахес», «Бумбокс», «ТОЛ», Esthetic Education, «Агата Кристи», «Сплин», Амаtory, «Король и Шут». Подарунком українській публіці стали британці з Napalm Death та фіни з The 69 Eyes. На жаль, не склалося із культовою групою Sepultura. За деякими чутками, голосно заанонсований виступ бразильський металістів зірвався через неузгоджений гонорар.

У той час офіційна версія від організаторів «Чайки» звучить набагато солідніше і оптимістичніше: восени Sepultura збирається дати в Києві ексклюзивне шоу, на яке очікують прихильників не тільки з усієї України, а й з Росії та Східної Європи. Але і представлені команди подарували надзвичайно багато приємних емоцій та драйву 40 тисячам слухачів, які, за скромною оцінкою автора, побували на ці вихідні на «Чайці».

Звук, світло та сцена ювілейного фестивалю також були на рівні. Хоча й трапився прикрий момент, коли вокаліст гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк нецензурно висловлювався у мікрофон до звукосежисерів з проханням налаштувати звук. «Вибачте за погані слова, але це фестиваль – тут всяке трапляється», – згладив негативний тон співак вкінці виступу.

На відміну від попередніх «Чайок», у ювілейну на головній сцені одразу після закінчення виступу хедлайнерів з’являлись молоді гурти. Раніше маловідомі виконавці грали під час виступу іменитих гуртів на окремих майданчиках. Також «Чайка-10» здивувала внесенням до списку заходів нічну дискотеку від кращих ді-джеїв України.

Щоб заповнити проміжки між виступами гуртів, запрошені ді-джеї вмикали композиції найвідоміших команд світу – System Of A Down, Bloodhound Gang, HIM, Rasmus. Музична пауза активно сприймалася публікою і змушувала кожного з надією замріятися, що колись на київській сцені з’явиться бодай один з перелічених вище гуртів. Хто зна`, може «Чайка» підніметься так високо…

Погляд у минуле

Раніше «Чайка» славилась найкращими ведучими: ветерани пам’ятають Сашка Положинського, Кузьму «Скрябіна» та Ігоря Пелиха. А от ювілейний фестиваль дотепним ведучим не порадував. Заявлений раніше шоумен Gleb G не з’явився, тому свято вів нікому невідомий Віктор Веленюк – було помітно, що публіку розважав початківець.

Історія «Чайки» розпочалася ще у травні 2001 року, і позаяк дебют виявився успішним, то вже через три місяці організатори фестивалю вдихнули життя у наступну серію – «Чайку-2». Відтоді «Чайка» завойовувала любов меломанів, запрошуючи зарубіжних гостей і – що головне – пропонуючи безкоштовний вхід на фестиваль. І хоч при народженні їй дали наймення «рок-фест», з часом на підмостки сцени підіймалися виконавці, що грають поп, реп, r`n`b, jazz та інші напрямки. Можна тепер з деякою юнацькою ностальгією згадати виступи «Би-2», 7-Б, Найка Борзова, Чічеріної, «Ночных снайперов»…
Справжньої міжнародності і «вибуховості» «Чайка» досягнула лише у 2003 році під час святкування першого свого ювілею. Кияни та гості міста на п’ятиріччя фестивалю (часті ювілеї зумовлені тим, що в певні роки дійство проходило двічі на рік) отримали можливість вживу побачити й почути швецький гурт Vacuum. Певної респектабельності заходу надали виступи «заслужених» українців – ВВ, ТНМК, «Скрябіна», «Тартака». Проте починаючи вже з п’ятої «Чайки», вхід на фестиваль став платним. Виняток склала сьома «Чайка», котра під впливом Помаранчевої революції проходила на Майдані Незалежності.

У результаті цих змін рівень проведення фестивалю помітно зріс і з’явилось більше можливостей запрошувати іменитих гостей. З-закордону на «Чайку» прибували, наприклад, британці Paradise Lost та The Exploited.

У загальному підсумку можна сказати, що ювілейна «Чайка» пройшла під знаком запальної рок-музики, де кожен запрошений виконавець мав право носити звання хедлайнера. Попри незначні прорахунки, титул «найкрутішого» за організацією фестивалю можна сміливо віддати «Чайці-10».

Спонсор допису: У вас є власний сайт і ви бажаєте його розвивати? Тоді вам точно знадобиться Просування сайту для якісного результату

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Копичинецька Громада!

Промо відео нашої Громади. Завітайте та співпрацюйте із нами!https://www.youtube.com/watch?v=PFf_s3xid6g

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК...

Щорічно, 30 вересня, відзначається Всеукраїнський день бібліотек.Бібліотека – це справжня скарбниця, яка зберігає пам'ять і мудрість народу. В Ук...

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...