30 C
Kopychyntsi
сьогодні 23.04.2024
Архів новин 2006-2018КультураФілософ Націоналізму

Філософ Націоналізму

-

Сьогодні минає 114 річниця від дня народження українського політичного діяча, філософа, визначного діяча ОУН, ідеолога Організації Українських Націоналістів, члена Проводу Українських Націоналістів – Юліана Вассина (12 січня 1894-1953) Учасник першої світової війни, старшина Українських Січових Стрільців. Брав участь в українських національно-визвольних змаганнях у 1917-21.
В середині 20-их років поряд з С. Охримовичем, І. Габрусевичем, Д. Кравцівим, В.Диденком став організатором і провідним членом перших молодіжних націоналістичних організацій Групи Української Державницької Молоді та Групи Української Національної Молоді .
В 1927-28 займався підготовкою Конференцій українських націоналістів у Берліні і Празі. В лютому 1929 на Першому Конгресі Українських Націоналістів, В., будучи обраний заступником голови Конгресу, виступив одним з засновників ОУН, був обраний членом та ідеологічним референтом Проводу Українських Націоналістів. Співпрацював у періодичних виданнях «Розбудова нації» , Український голос та ін.
Під час процесу Конгресівців , який польська влада влаштувала над шістьма учасниками Конгресу Українських Націоналістів у Відні, засуджений до 4 років тюрми. В. багато років був в’язнем польських і німецьких таборів. В післявоєнний час жив на еміграції У США. Помер і похований у Чікаго.
Написав ряд праць, в яких виклав і розвинув Ідейні засади українського націоналізму: До головних засад націоналізму (1928), Ідеологічні основи українського націоналізму (1929), Змаг основ (1940).
Також, Юліан Вассин, є автором ряду афоризмів, зокрема він писав:
«Світогляду не можна наслідувати.»
«Містерія жертви — суть життя і закон його невмирущості.»
«Любов ближнього нехай починається признанням його життєвої гідності!»
«Без честі нема людини, без людського життя нема Божого світу і не чути в ньому Бога…»
«Честь — твердь вартостей взагалі, що спроможна витримати нищівний жар пристрастей і на згарищі життя світити незмінним блиском шляхетності.»
«Доки в родині українства стоятиме невгамовний вереск юродивих про свою любов і спасення України — Україна згине, розп’ята на хресті своїми „спасителями”.»
«Дорога до Бога веде через Батьківщину.»
«Батьківщина — це найширший розріст індивідуальності як з погляду приймання, так і з погляду творення.»
«Ідею державності нації не можна здійснювати ста шляхами, а тільки шляхом твердих рішень і ще твердіших обов’язків чинного послуху.»
«Без честі нема людини.»
«Життя, почате із творчого слова, невмируще.»
«Коли з погляду мети націоналізм є демократичний, то з погляду форми й методи він є диктатурою.»
«Ми стали нацією і не можемо вже думати і прагнути інакше, ніж думає і чинить державна нація.»
«Націоналізм не знає диктатури окремого інтересу.»
«Націоналізм є передовсім силою внутрішнього самоопанування.»
«Шлях політичного визволення веде через зламання в собі від’ємних рис.»

попередня статтяСумний початок 2008 року…
наступна статтяОщадбанк повертає вклади
Тризубhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

«Запобігти. Врятувати. До...

Починаючи з 2004 року, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться громадська акція “Запобігти. Врятувати. Допомогти”, головним зав...

Михайло Мимрик та його шк...

У Копичинецькій гімназії діє ансамбль «Надія», який нещодавно отримував Гран-прі на конкурсі «Феєрія талантів». Нам вдалось поспілкуватись з керівник...