30 C
Kopychyntsi
сьогодні 04.05.2024
Архів новин 2006-2018КультураФілософ Націоналізму

Філософ Націоналізму

-

Сьогодні минає 114 річниця від дня народження українського політичного діяча, філософа, визначного діяча ОУН, ідеолога Організації Українських Націоналістів, члена Проводу Українських Націоналістів – Юліана Вассина (12 січня 1894-1953) Учасник першої світової війни, старшина Українських Січових Стрільців. Брав участь в українських національно-визвольних змаганнях у 1917-21.
В середині 20-их років поряд з С. Охримовичем, І. Габрусевичем, Д. Кравцівим, В.Диденком став організатором і провідним членом перших молодіжних націоналістичних організацій Групи Української Державницької Молоді та Групи Української Національної Молоді .
В 1927-28 займався підготовкою Конференцій українських націоналістів у Берліні і Празі. В лютому 1929 на Першому Конгресі Українських Націоналістів, В., будучи обраний заступником голови Конгресу, виступив одним з засновників ОУН, був обраний членом та ідеологічним референтом Проводу Українських Націоналістів. Співпрацював у періодичних виданнях «Розбудова нації» , Український голос та ін.
Під час процесу Конгресівців , який польська влада влаштувала над шістьма учасниками Конгресу Українських Націоналістів у Відні, засуджений до 4 років тюрми. В. багато років був в’язнем польських і німецьких таборів. В післявоєнний час жив на еміграції У США. Помер і похований у Чікаго.
Написав ряд праць, в яких виклав і розвинув Ідейні засади українського націоналізму: До головних засад націоналізму (1928), Ідеологічні основи українського націоналізму (1929), Змаг основ (1940).
Також, Юліан Вассин, є автором ряду афоризмів, зокрема він писав:
«Світогляду не можна наслідувати.»
«Містерія жертви — суть життя і закон його невмирущості.»
«Любов ближнього нехай починається признанням його життєвої гідності!»
«Без честі нема людини, без людського життя нема Божого світу і не чути в ньому Бога…»
«Честь — твердь вартостей взагалі, що спроможна витримати нищівний жар пристрастей і на згарищі життя світити незмінним блиском шляхетності.»
«Доки в родині українства стоятиме невгамовний вереск юродивих про свою любов і спасення України — Україна згине, розп’ята на хресті своїми „спасителями”.»
«Дорога до Бога веде через Батьківщину.»
«Батьківщина — це найширший розріст індивідуальності як з погляду приймання, так і з погляду творення.»
«Ідею державності нації не можна здійснювати ста шляхами, а тільки шляхом твердих рішень і ще твердіших обов’язків чинного послуху.»
«Без честі нема людини.»
«Життя, почате із творчого слова, невмируще.»
«Коли з погляду мети націоналізм є демократичний, то з погляду форми й методи він є диктатурою.»
«Ми стали нацією і не можемо вже думати і прагнути інакше, ніж думає і чинить державна нація.»
«Націоналізм не знає диктатури окремого інтересу.»
«Націоналізм є передовсім силою внутрішнього самоопанування.»
«Шлях політичного визволення веде через зламання в собі від’ємних рис.»

попередня статтяСумний початок 2008 року…
наступна статтяОщадбанк повертає вклади
Тризубhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Турнір з кібер футболу у ...

у селі Гадинківці, відбувся турнір із кібер футболу, де змогли взяти участь шістнадцять любителів віртуальних ігор. Вони методом жеребкування були по...

Копичинецька ОТГ через 10...

Найвища точка громади сягає 400 метрів. Найнижча - 280 метрів.