30 C
Kopychyntsi
сьогодні 04.05.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоІвано-Франківськ. Чудове місто: ви за чи проти?

Івано-Франківськ. Чудове місто: ви за чи проти?

-

А ви були в Івано-Франківську? У разі будь-якої відповіді всеодно читайте матеріал, написаний мешканцем цього чудового міста.

В моєму рідному місті живе не так багато людей, як в Києві, Донецьку чи навіть Львові. Всього 300 тисяч. Та це не на довго. З кожним роком місто розростається. Багатоповерхівки з’являються, як гриби після дощу ― там, де нещодавно було дике поле, зараз престижний новий мікрорайон. Назви мікрорайонів підкреслюють стильність міста. Нариклад: Каскад, Бам, Пасічна, Позитрон, Центр, Кишлак, Парк і найкрутіший Західний район. Прототип київської Конча-Заспи, а може й ще крутіший.

Кожен раз, коли я приїжджаю в Івано-Франківськ, чи то пак Франик, як його пестливо називають мешканці та гості, я завжди чекаю приємних сюрпризів. «Нещодавно відкрився новий супермаркет в нашому районі, там вибір товарів більший, ніж в Києві. Обов’язково сходи!», ― хваляться переді мною друзі. Місто росте, красивішає, розвивається.

Найнесподіванішим сюпризом, для мене, у Франику, був «Музичний фонтан» на стометрівці, в центрі міста. Від тоді, як фонтан відкрили, пройшло вже не один рік, і за цей час він полюбився мешканцям міста і став справжньою Меккою відпочинку для гостей та туристів.

«Музичний фонтан» ― це красивий фонтан, викладений мармовими плитами, з втопленими в дно красивими різнокльоровими лампами і вмонтованими динаміками, які поєдуючись створюють справжнє шоу світло-музики. Такого ви не побачите і не почуєте ніде.

Літніми вечірніми вечорами біля фонтану справжній флеш-моб. Адже сюди приходить кожен, поважаючий себе молодий франківець, з коханою дівчиною, де вони цілуються і розважаються цілу ніч. Я фонтан не забуду ніколи. Одного разу, я з другом велело байдикували біля фонтану. І раптом товариш каже: «віриш, що ти зараз скупаєшся у фонтані?» Я напівжартома відповідаю йому. «Ні, не вірю». Він же довго не думаючи, швидко піднімає мене і кидає у воду. Навколо всі сміються, показують на мене пальцями, а я, ще не зрозумівши до кінця, що сталося, весело лежу на дні фонтану. Коли я нарешті прийшов до тями ― друг вже був далеко … )

Таких, культових місць в Івано-Фраківську ціла купа. Згадати лише славнозвісне яйце в центрі. Теж, до речі, фонтан. Це місце зустрічі івано-франківців. «Давай, тоді о шостій, біля яйця», ― домовляються міщани про зустріч з близькими та не дуже людьми. Тут в жарку пору полюбляють купаються маленькі франківці, втомлені від гарячих міських урбаністичних пейзажів.

Серед найвідоміших місць, де можна смачно підживитись, користується сто відсотковою популярністю піцерія в центрі. В центрі Івано-Франківська є з десяток кафе, де продають піцу, але коли кажуть: «Я йду в піцерію», то всі знають, куди людина прямує прекусити. Піцца там і справді найкраща. В час ланчу черга виходить далеко за територію кафе, і тягнеться ледь не через всю стометрівку. Вартість піцци ― 2 гривні. «Дешево, як за Союзу», ― жартують мешканці міста. І хоча в кафе є великий вибір різних делікатесів, ніхто навіть не подумає зайти в піцерію і замовити «італійські спагетті з сиром і соусом».
Друге місце у рейтингу «Найкраще кафе Івано-Франківська» займає, звичайно, ― «Винний погреб». І навіть, не сподівайтесь там посидіти з друзями на вихідні. Там своя, стала клієнтура гурманів, які з нетерпінням чекають, коли привезуть «свіжу бочку». І це не дивно, адже смачнішого вина, ніж в погребі вам в Франику не знайти.

Як і в кожному місті бувшої радянської України, в Івано-Франківську є штучне велике озеро, з маленьким «островом кохання» в цетрі. До острова можна добратись двома шляхами: мостом від берега до острова або більш романтичним способом на двомісному катамарані чи чотирьохмісній лодці.
Це справді весела і не дорога забава. Влітку на острові часто відбуваються концерти для популяризації невідомих молодих франківських музичних гуртів. Виступити з концертом на «острові щастя» є справжнім успіхом для них.
Є в нас також, недалеко від озера, і парк атракціонів. Кожного року там з’являється один-два нових атракціони. Хоча там є широко знані атракціони «Чортове колесо», «Клоун» та «Сюрприз».

Молоді францівці дуже люблять активно відпочивати і власними силами вигадувати собі атракціони. Яскравим прикладом, може послужити міст через річку Бистрицю, на окраєні міста. Там, молоді сміливці отримують адреналін в крові та велику кількість екстіму, стрибаючи з моста, висотою 10 метрів у воду. Хоча забава дуже небезпечна, але молодиків це не стримує. Вони, як древні індіанці, в такий спосіб показують дівчатам, хто найбільше заслуговує на їхню увагу і любов.

Окремим атракціоном в Івано-Франківську є маршрутні таксі. Таршрутки, з’явились в місті набагато раніше, ніж в інших містах України. На вулицях ви не побачите звичних для Києва «Богданів» чи «Газельок». Тут на маршрутки кажуть «Пижики», адже маршрутки фрацузькі переважно синього та жовтого кольорів, фірми «Рено». Маленькі і швидкі, як і потрібно у справжньому європейському місті, які всього за гривню завезуть тебе, хоч на кінець … міста. Але будь обережним туристе! Маршрутні таксі зникають з вулиць близько опівночі, тому якщо не встиг, то прийдеться прогулятися пішки нічним західноукраїнським «мегаполісом».

Взагалі, місто чудове в будь-яку пору року. Той, хто хоч раз відвідав Франик був задоволений відпочиком. Всі ж інших, яких ще не переконала моя довідка, можуть із задоволенням переконатися самі.

Тарас Пасимокhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Турнір з кібер футболу у ...

у селі Гадинківці, відбувся турнір із кібер футболу, де змогли взяти участь шістнадцять любителів віртуальних ігор. Вони методом жеребкування були по...

Копичинецька ОТГ через 10...

Найвища точка громади сягає 400 метрів. Найнижча - 280 метрів.