30 C
Kopychyntsi
сьогодні 27.03.2024
НовиниКопичинці“Дерибан землі” в кращих традиціях старої влади

“Дерибан землі” в кращих традиціях старої влади

-

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад. Це суттєво розширило повноваження ОТГ щодо управління землями, дало можливість самостійно формувати дохідну частину місцевих бюджетів у частині плати за землю.

Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області було проведено значну роботу щодо передачі с/г земель у власність громад. Перші 18 ОТГ у шести районах на Тернопільщині отримали землі с/г призначення за межами населених пунктів ще на початку червня 2018-го. Загальна площа переданих їм тоді 1909 земельних ділянок склала 43 013 га. На початок листопада того ж року кількість ОТГ-«власників» збільшилася до 24, а загальна площа переданих сільськогосподарських земель склала понад 80 тис. га. До кінця 2019 року дев’яти новоутвореним ОТГ серед яких і Копичинецька міська об’єднана територіальна громада було додатково передано 5400 га.

На жаль, отримавши у комунальну власність такий потужний додатковий ресурс як земля, органи місцевого самоврядування забули про покладену на них відповідальність.  Головна умова полягає в ефективному та раціональному використанні земель на користь громад. 

За даними  моніторингу проведеного землевпорядною службою ОТГ, які отримали сільськогосподарські землі за межами населених пунктів у комунальну власність протягом червня – жовтня 2018 року, не провели жодного земельного аукціону, а до переліку земельних ділянок для продажу прав на них з торгів включили трохи більше 172 га – лише 2% від загальної переданої їм площі.

Головним управлінням Держгеокадастру у Тернопільській області за аналогічний період з торгів було передано в оренду понад 2,8 тис. га земель сільськогосподарського призначення державної власності, у результаті чого надходження до місцевих бюджетів склали більш ніж 2,9 млн. грн. І це лише за перший рік користування.

Проведення земельних торгів є важливим джерелом наповнення місцевих бюджетів, а отже і шляхом до побудови спроможних громад, їх економічного та соціального розвитку. Продаж прав оренди землі на аукціонах створює для громад стабільне джерело доходів на роки вперед.

Занепокоєння викликає той факт, що органи місцевого самоврядування замість того, щоб подбати про бюджети, взялися активно передавати отриману у розпорядження землю в приватну власність. Як приклад – Копичинецька міська об’єднана територіальна громада. За наявною інформацією, спостерігаємо сумну тенденцію, коли після кожної сесії міської ради комунальна земля безоплатно передається у приватну власність окремій категорії громадян та їх родичів і друзів!

Для прикладу, 20 грудня на сесії міської ради депутати дали дозвіл на виготовлення технічної документації на земельні ділянки с/г призначення людям наближеним до секретаря міської ради Ярослава Мацієвського, старости с.Оришківці О.Балик, землевпорядника М.Гапонюк та депутата міської ради від ВО «Свобода» О.Лошнів. Це означає, що ці громадяни безоплатно отримають земельні ділянки с/г призначення із земель запасу нашої громади.  Така ситуація викликала гострий суспільний резонанс серед оришківчан.

А як же розвиток громад? Чим наповнюватимуться бюджети? Що залишиться для прийдешніх поколінь?.. Запитання риторичні.

Однак, не оминемо нагоди нагадати: ми здійснюємо постійний моніторинг розпорядження земельними ділянками сільськогосподарського призначення, переданими в комунальну власність ОТГ, і готові до втручання у разі виявлення подальших зловживань та ухвалення рішень, що суперечать соціальним та економічним інтересам громади.

Богдан Келічавий
Працюю у сфері розвитку міст. У вільний час допомагаю Копичинецькій ОТГ. Люблю подорожувати світом, знайомлячись із міськими радами та їх представниками. Керуюсь кредо: думай глобально, дій локально.

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...