30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.03.2024
Архів новин 2006-2018Вільне словоАжіотаж навколо Копичинецької лікарні штучний

Ажіотаж навколо Копичинецької лікарні штучний

-

Ажіотаж навколо Копичинецької лікарні штучно роздмуханий міськрадою, а точніше – міським головою. Думаю, що скориставшись необізнаністю громадян, міська влада таким чином пробує відвернути увагу від нагальніших проблем міста, яких більше ніж достатньо.

Спробую пояснити суть проблеми.

1. районна лікарня № 2 м. Копичинці будувалась за державні кошти силами будівельних організацій району, в т. ч. і організаціями, розміщеними на території м. Копичинці. Віддамо належне Гуменюк Л.М., колишньому депутату ВР, яка доклала багато зусиль для залучення державних коштів на згадане будівництво.

2. Лікарня будувалась на території Копичинець, але з самого початку планувалась як друга районна лікарня, яка мала обсуговувати половину громадян Гусятинського району, з чим лікарня успішно справлялася і справляється.

3. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 листопада 1991 р. № 311 та згідно переліку державного майна України, що передається до власності адміністративно-територіальних одиниць (комунальної власності), затвердженого вище названою постановою районну лікарню № 2 м. Копичинці, за погодженням з районною радою, було передано з державної власності у комунальну власність Гусятинського району.

4. При погодженні об"єктів, які передавалися у комунальну власність району (в т. ч. і лікарня № 2), Гусятинська районна рада враховувала пропозиції та зауваження міських, селищних, сільських рад. Про це записано в п. 3.1 рішення районної ради від 28 липня 1992 р. На той час від Копичинської міської ради народних депутатів не надходило жодних зауважень чи претензій з приводу лікарні.

5. Таким чином, на підставі вище зазначених законодавчих актів районна лікарня № 2 м. Копичинці стала комунальною власністю Гусятинського району, у зв"язку з чим її було перейменовано на Копичинську районну комунальну лікарню № 2.

Це, так би мовити, історична довідка. А тепер – трошки лірики. У скрутні 90-і роки утримувати і фінансувати дві районні лікарні навіть для Гусятинського району складало великі труднощі (Сьогодні утримання цієї лікарні – також велике навантаженя на районний бюджет). Але ні колишня ні теперішня районна влада не пішла на ліквідацію лікарні, як до речі це зробили більшість районів, бо розуміли, що такий крок позбавить велику частину громадян якісних медичних послуг.

Своїм безглуздим, авантюрним і незаконним рішенням Копичинська міська рада поставила під сумнів приналежність лікарні до комунальної власності району. Якби районна рада погодилась з таким рішенням, то мала б припинити фінансування лікарні, починаючи з моменту набрання чинності рішення Копичинської міської ради, так як того вимагає ст. 85 Бюджетного кодексу України. Для керівництва району такий крок означав би позбавлення головного болю вишукування коштів на утриманнялікарні. Але, на відміну від Копичинського міського голови, керівництво району усвідомлює свою відповідальність перед громадами сіл, селищ і міст і ніколи не прийме такого авантюрного рішення.

Проте, якщо Копичинська громада вважатиме зайвим функціонування другої районної лікарні на території міста, вона вправі законним шляхом звернутися до районної ради з клопотанням про передачу лікарні у комунальну власність м. Копичинець. Але, по-перше, це має бути рішенням громади м. Копичинець (референдум), а не одноособове рішення міського голови Пеляка В. С. чи фракції БЮТ у міській раді. По-друге, громадяни мають усвідомити усі наслідки від їхнього рішення: лікарня втратить статус районної і стане міською, що тягне за собою скорочення мережі послуг, бо очевидно міський бюджет не витримає такого навантаження, щоб утримувати такий великий заклад, навіть при умові залучення коштів з районного бюджету у вигляді дотації, яка розраховується відповідно до формули, з розрахунку від кількості жителів міста.

Отже, шановні Копичинчани, вирішувати Вам долю лікарні. Але я твердо переконаний, що на спекуляціях навколо цього медичного закладу необхідно поставити жирну крапку.

Спонсор допису: У вас проблеми із здоров’ям? Тоді вам слід спробувати Массаж Черкассы, він дозволить вам поправити здоров’я

попередня статтяПалає парк, а парк палає…
наступна статтяЗустріч з чиновниками

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...