30 C
Kopychyntsi
сьогодні 17.03.2024

З легким паром

-

В період масових вірусних та застудних захворювань все більшої популярності набувають так звані народні способи лікування та загартовування організму. Одним із таких являється відвідування бані, або як модно тепер казати сауни чи лазні.

 

Бані відвідують вже близько три тисячі років, тому історія їхня жива і багатогранна. За цей період появились десятки різновидів цього приємного способу оздоровлення. У скандинавських народів популярна суха, так звана фінська сауна, у слов’янів парна, руська баня, італійці ж віддають перевагу громадським, з дорогим оздобленням лазням.
Бані мають велике гігієнічне і оздоровче значення. Вони сприяють підтримці чистоти тіла, гартуванню організму, попередженню простудних, шкірних і інших захворювань. Після їх відвідувань з’являється відчуття бадьорості, свіжості, спокою, піднесення сил, поліпшується сон, самопочуття.
Бані є прекрасним засобом боротьби із втомою, забезпечують швидке відновлення сил після важкої м’язової роботи, підвищують розумову і фізичну працездатність людини. Бані також сприяють більш швидкому загоєнню травм і відновленню здоров’я після перенесених захворювань. Умови які створюються у лазні створюють пригнічуючу дію на хвороботворні мікроби із-за високої температури. Зігрівання тіла сприяє підвищеному виробленню в тканинах інтерферону, речовини, яка долає шкідливу дію вірусу грипу.
Добре якщо ви ще й запаслися з літа дубовими віниками, настоями трав та ефірними маслами. Тоді відвідування бані перетвориться на справжню насолоду в пориві якої можна відчути себе якщо не богом на Олімпі то хоча б шаолінським монахом, який поринув в блаженний стан нірвани.
Але поряд з цим користуватися банею потрібно розумно. Любителі банного жару часто згадують фінську приказку: "Паритися може всякий, хто здатний дійти до сауни". Проте суха пара переноситься організмом легше, ніж волога (сира), хоча і суха (фінська) лазня може мати протипоказання.
Для всіх обов’язкові загальні правила: не відвідувати парну після вживання алкогольних напоїв, прийому великої кількості їжі, при сильному стомленні, чи безпосередньо перед сном. Люди старше 70 років повинні відвідувати лазню з обережністю, а також зовсім не рекомендуються банні процедури хворим на серце, епілепсію, онкологічні захворювання а також особам із високим чи дуже низьким тиском.

На жаль в Копичинцях, на скільки я знаю, немає приватних бань чи саун, найближча ж знаходиться у с.Оришківці. Хоча у інших містах цей бізнес є досить розвинений і широко розповсюджений. Наприклад у Тернополі година відвідування сауни вартує від 40 до 70грн., у туристичній зоні Карпат ціни трохи вищі і коливаються в районі 60-100 гривень. Правда я не веду мову про круті салони, де поряд можна замовити ще й масаж чи джакузі, та інші послуги в подробиці яких я вникати не буду.
Зате у нашому містечку широко пропагується мода на домашні сауни. Кожний поціновував цього виду, не побоюсь сказати мистецтва, не поліновується обладнати частину гаражу чи сараю під баньку. Може вона буде не така оздоблена, без басейну та масажного столу, але зате своя, рідна. Та, в яку ти зможеш піти коли тобі заманеться, відпочити тілом та думками, тим самим підготуватися то наступного дня нашого повного проблем та негараздів життя.

попередня статтяШукаю роботу
наступна статтяПРИСТРАСТІ ЗА АНЖЕЛІКОЮ (Франція)
bigfanhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Копичинецька Громада!

Промо відео нашої Громади. Завітайте та співпрацюйте із нами!https://www.youtube.com/watch?v=PFf_s3xid6g

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...