30 C
Kopychyntsi
сьогодні 29.03.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоЯк копичани Новий рік святкують...

Як копичани Новий рік святкують…

-

Певен, що від створення світу та встановлення часового виміру, людство усяким чином провадили один проміжок життя перед іншим. Це міг бути рік, як в наш час, або й інші часові обчислення. Звичаї, обряди, ритуали що проводились навколо магічного дійства, залишили відбиток і на сучасному святкуванні Нового Року. Зрозуміло, звичаї народів певним чином відрізняються, але усіх об’єднує одне велике ціле – Свято.

Новий рік — одне з найдавніших і найпопулярніших календарних свят. У давніх слов’ян, як і в багатьох землеробських народів Європи, рік розпочинався навесні. Після прийняття християнства за греко-візантійським обрядом початком церковного та громадянського року стало 1 вересня. З 1700 р. Петро І увів у Росії січневе літочислення, проте на Україні під впливом Литви й Польщі, які захопили в XIV—XV ст. більшу частину її території, традиція зустрічі Н. р. 1 січня існувала ще з кінця XIV ст., хоч і тривалий час не визнавалася широкими масами.

Серед українського селянства аж до початку XX ст. зберігалися новорічні традиції змішаного язичницько-християнського походження. Так, новорічні свята вважалися чарівним часом, коли пробуджувалася й ставала небезпечною всіляка нечиста сила. Вірили, що на святках присутні душі померлих родичів, яких також боялися і намагалися умилостивити. Дуже довго жила віра в те, що характер новорічного свята впливає на долю всього року. На цьому ґрунті сформувалися звичаї, обряди, заборони та обмеження, в яких яскраво відбився світогляд хлібороба, його невпевненість у завтрашньому дні, страх перед стихійними силами природи.

 

В Копичинцях це свято майже нічим не відрізнялось від минулих років. Щоправда, тоді було більше снігу. Можна було під звуки голосних новорічних пісень ще й у сніжки погратися. А зараз хіба болотом кидайся… Нехай і нема зараз снігу в Копичинцях, та Новий рік, все ж таки, потрібно святкувати. Нехтувати нагодою посвяткувати аж ніяк не годиться. Тому кмітливі копичани нестачу снігу компенсували великою кількістю світлових вогників – гірлянд – обвішавши ними  будинки та інші види [не]румості. Було б добре святкувати протягом усього року. Це я до того веду, що в освітлені гірляндами вулицями і не страшно ходити. Самі ж знаєте, як „досконало” у нас працює система освітлення міста. Навіть біля Ніч лави на мості, у найбільш небезпечному місті темно як в с…крині. Й не дивно, грошей ж ніколи нема, ліхтариків нема, дротів нема (див. „Цікавинки нашої місцинки”)… Зате вчора на вул. Ясна працювали мало не всі ліхтарики. Напевно, це передноворічний бонус її мешканцям.

Новий рік, як правило, святкують 2 дні. З 31 на 1, і з 1 на 2. Хто має ще сили і випивку-закуску, то продовжує веселитися. Останній час минулого року проводжають з усіма почестями. Хтось оплакує минулорічні досягнення та вершини, а хтось відчайдушно поглядає на годинник, щоб спекатися неприємних моментів наболілого року. Приблизно о 21.00 стіл укривають всілякі наїдки, починаючи від такого звичного салату олів`є і аж до найвишуканіших страв, типу ікри заморської, ікри китайської, ікри ікровської і т.д. Випивка на новорічному столі мусить бути. Це як в тій весільній пісні. „Кава, кава, кава мусить бить”. Тут, щоправда, кави буде замало. Треба чогось гарячішого. Асортимент алкогольної продукції на сьогоднішній день вражаючий, тому не хвилюйтеся у правильності вибору. Той та інший продукт обов’язково піднесе настрій, за який доведеться заплатити частинною дорогоцінного здоров’я. Горілка – зло. Цікава і розумна аксіома. Але ж п’ють усі, певно так треба…

22.00
У цей час уже повністю збирається персонал запрошених гостей, якщо такі є, і починаються масові гуляння. Музика – невід’ємний атрибут Нового року, але вона значно поступається іншому – телевізору. Без нього жодного „домашнього” святкування не відбувається. Затяті глядачі втикають у голубі екрани, заодно коштуючи салат з крабових паличок із сухариками. Смачно ж як! Ялинка залишається осторонь новорічних подій…

23.00
До цього часу уже помітно зменшується вміст „пального” у пляшках, а декого помало тягне на сон. Та навіть попри це, гості героїчно чекають межі: між старим і новим часом. Ось-ось і вони перетнуть її… Хоча про магічність свята мало хто думає і тягне руку за черговою чаркою оковитої, або шампанського. Тарілки також спорожнюються. Складається враження, що у Новий рік люди по-справжньому наїдаються за недоспаний минулий рік. Ну що ж, знову СМАЧНОГО!

23.45
Передчуття свята вже відчувається. Про те, який плідний рік був нагадує пан Президент. Блін, і за що я його з великої літери написав!? Перед телеком велика маса розпашілого люду тримає у руках наповнені бокали.

23.59
Стрілка невпинно рухається вперед. Ще трохи і….

00.00
ЄЄЄЄ!!!!! Новий рік!!! Вітаємо!!! Починаються вітання, привітання, побажання. Телефони не змовкають, усі дзвонять, нервуються  коли мережа зайнята. Ще б пак, стільки абонентів на раз телефонують. Тому, порада на майбутнє. Вітайте своїх родичів, близьких, друзів за 3 години до Н. Р. і 2 години після нього. Тоді стовідсотково додзвонитися, і повідомлення також без проблем відправляться.

00.01
Небо таким червоним мало коли буває. Гаряча маса новорічних феєрверків, що летить з рук затятих „піротехніків”, накриває пеленою веселе місто. І великі, і малі біжать надвір, витягують з кишень хто що має: петарди, вогники, ракетниці… Усюди стріляє, взривається, світиться, горить. Пси бояться того „цуда”, втікають з дому, сигналізації у машин горланять на все і всіх, весело. Гамір, галас, сміх!!!

00.20
Усі знову поважно ідуть за стіл. Хто ще може, то йде, але, зазвичай, копичани святкують до ранку. Тільки було б що робити за столом. Якщо є випивка і закуска, ще живі співрозмовники, то свято продовжується до невизначеного часу. Тут насамперед залежить від місця проведення Нового року. Якщо в ресторані(кафе, барі і т.п.), то з-за столу люди ідуть танцювати, і танцюють аж до ранку, або до часу роботи закладу. Хто вдома святкує, то залишається дивитися телевізор, або просто лягти спати. Якщо маєте бажання, то варто піти на дискотеку. Там у Н. Р. найбільша густина населення міста Копичинці, а точніше його молоді.

1.30
Ось і вона – дискотека. Новорічна дискотека! Молоді, як вже зазначав вище, і справді вдосталь. І так буває щороку. Цього року п’яних було мало, і це приємно. Там подекуди проглядались „рулі” і „педалі”, але все більш-менш було тихо. Панки були ну дуже п’яні, але вони люди тихі, одразу лягли спати де попало. У нашому випадку, зручним для них пристановищем є паркет та колонка. І як музика не заважає спати!? Вона ж мертвого може розбудити!

Під знайомі біти звучать російські хіти
дружньо танцює народ, водячи за собою хоровод.
Дівчата вигинаються, а хлопці посміхаються.
Рухи вліво, рухи вправо. Хто надто випив – виглядає мляво.  
 
Таким віршиком можна коротко охарактеризувати загальну картину святкування Н. Р. на дискотеці. Але, цей Н. Р. приємно здивував!

3.00
У залі починає звучати Чайковський. Усі в шоці! На сходах з’явились Дід Мороз і Снігурочка. Казкові персонажі озвучували Кархут Олег та Мандзій Ірина. З привітаннями та побажаннями вони розвеселили млявий народ і завели хоровод. Снігурочку потім підкидали, а з Діда Мороза стягнули бороду. Цінний „мєх” напевно у нього був.

  

3.20 ….
Що було далі, не відомо. Журналісти також люди, спати також хочуть.

Але ж, ялинка…
Мало не забули. Ялинка як в центрі міста, так і в БК була просто неймовірною. Тут більше нічого не скажеш, неймовірно!

Цей рік – Свині. Тому на дивно, якщо ви його провели по-свинськи. Кохаймося!

З Новим 2007 Роком!!! 

попередня статтяКоляда та колядники
наступна статтяЕлиїва капличка
Тарас Демчукhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

Навчальний семінар від Ір...

Padraig Purcell провів тренінг у Копичинцях. Організатор Арсен Келічавий, директор з розвитку ВГО Поруч.