30 C
Kopychyntsi
сьогодні 23.04.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоТюремні бібліотеки потребують книг

Тюремні бібліотеки потребують книг

-

Сьогодні у місцях позбавлення волі на Тернопільщині перебуває близько трьох тисяч людей. Серед них більше тисячі жінок, які неодноразово судимі, майже дві тисячі чоловіків та 200 неповнолітніх. Усі вони мають право на самовиховання. Останнім часом, кажуть у Державному департаменті України з питань виконання покарань в Тернопільській області, ув’язнені все частіше звертаються до книги, особливо полюблять читати ув’язненні жінки. Допомогти книгами бібліотекам, що у виправних закладах має на меті, акція, яка стартувала 15 червня і триватиме до 1 вересня.
Сьогодні в усіх чотирьох установах позбавлення волі, що є на Тернопільщині працюють бібліотеки, у яких зібрано від 5 до 10 тисяч книг. Це класика, Історичні романи, дедективи, наукова література та періодика. У Збаразькій жіночій виправній колонії №63, що в Добриводах, свій термін покарання відбувають близько семи сотень жінок. Саме тут чи не найбагатша бібліотека, вона налічує майже вісім тисяч книг. Є все від класики до періодики. Хоча бібліотекар зізнається, непроти й додаткової літератури. Три роки Ірина Заболотна працює бібліотекарем у Збаразькій виправній колонії. Уже відбула половину призначеного терміну. За цей час, зізнається, непрочитаної нею книги у бібліотеці немає.

Ірина Заболотна, бібліотекар (ув’язнена): В нас є художня, правова, релігійна література, публіцистична, наукова. Дівчата читають у мене все. Дуже люблять історичні твори та любовні романи. Читають і періодичну літератури. З української класики вони читають Загребельного та Франка. З російської Чехова, Достоєвського, Тютчева. З зарубіжної літератури, дуже люблять Дрюона, Драйзера, Дюма, Гюго.

Пані Наталя у Добриводській колонії перебуває півтора року. Сама з Франківщини. Вона є частим гостем у бібліотеці. Любить історичні романи та класику. Втім, інколи аби відвести душу, полюбляє читати любовні романи.

пані Наталя, ув’язнена: Тут багато літератури, її всю прочитати не можливо в нас відведений час, ми приходимо раз в тиждень. Коли багато роботи, то ми не встигаємо. Тут більше читають дедективи, бо самі бачите, що за установа, я люблю читати класику, вон взяла Чехова. Читаю "Крижовнік", Читаю фантастику. На свободі, я немала змоги такої літератури читати.

Коштів на поповнення книжкових фондів в установах позбавлення волі бюджет не виділяє, тому доводиться здобувати книги самотужки. Сьогодні до акції долучаються, як правило лише благодійні організації та церкви, самі ж люди книги несуть неохоче.

Павло Лосик, начальник Державного департаменту України з питань виконання покарань в Тернопільській області : Наразі проходить така акція, що люди збирають книги для поповненя наших бібліотек, для того, щоб засуджений відбуваючи міру покарання зміг після робочого часу прийти і прочитати книгу. В нас є історичні, наукові, дедиктивні книги. Ми закликаємо усіх, і думаю, що ця акція стане традиційною. Це надзвичайно приємно для самих засуджених, оскільки вони розуміють, що за них переживають і думають тут на волі.

Книз зібрали вже чимало. Здебільшого люди приносять радянську літературу, класику та різні журнали. Усі зібрані книги планують передати наприкінці вересня у Бережанську, Добриводську і Копичинецьку виправні колонії, а також до Чортківського СІЗО.

Оригінальна стаття: http://www.tv4.te.ua/?page=news&newsid=2522

попередня статтяHappy birthday to you, Rulya!
наступна статтяШешори 2008
www.tv4.te.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

«Запобігти. Врятувати. До...

Починаючи з 2004 року, Державною службою України з надзвичайних ситуацій проводиться громадська акція “Запобігти. Врятувати. Допомогти”, головним зав...

Осінній вечір в Копичинця...

Вашій увазі відео з осінніх Копичинець, відзняте місцевими хлопцями з True Sight Project.https://www.youtube.com/watch?v=bjRdujzKEMQ&featur...