30 C
Kopychyntsi
сьогодні 28.03.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоОксана Федьків: “Лямпа” популяризує українську літературу та творчість учасників студії”

Оксана Федьків: “Лямпа” популяризує українську літературу та творчість учасників студії”

-

Ми вже неодноразово писали про діяльність літературно-мистецької студії “Лямпа”, яка діє у Копичинцях.Маємо хорошу звістку для поціновувачів хорошої літератури: незабаром учасники студії завітають до Тернополя! А сьогодні ми познайомимо наших читачів ближче із засновницею студії Оксаною Федьків та з історією діяльності “Лямпи”.

“Поезія надихає до роботи”

 – Я народилась у невеличкому селі, неподалік Копичинець. Закінчила у школі одинадцять класів після чого поступила в Тернопільський національно педагогічний університет ім. В.Гнатюка на філологічний факультет, спеціальність «журналістика», зараз я вже студентка третього курсу, розповідає засновниця студії Оксана Федьків. – Так як навчаюсь я на заочній формі то маю багато вільного часу, щоб займатись саморозвитком в першу чергу. Люблю читати різні книжки, як і з української так і світової літератури. Та останнє моє захоплення, моя діяльність – це літературно – мистецька студія «Лямпа» керівником та засновником якої я є. Саме вірші, поезія, література – це те, що надихає до творчості, до роботи.

Зараз в мене є багато думок, планів, щодо діяльності моєї студії. Хочеться провести ще багато цікавих заходів, творчих зустрічей. Познайомитись із цікавими, не байдужими до поезії людьми, поспілкуватися із учасниками інших студій. Взагалі хочеться працювати, творчо розвиватися і більше популяризувати українську мову, літературу та поезію.

А популяризувати українську літературу та творчість учасників студії «Лямпа» ми будемо за допомогою нашої діяльності, творчості та власними віршами. Розумію, можливо це і не так багато та значущо, та все одно все геніальне починається із маленького. Треба більше працювати над собою, над власною творчістю і все буде так, як ми цього хочемо та прагнемо, головне не сидіти на місці. Не дарма люди кажуть, що «золоті глечики самі не ліпляться». Тому чим більше ми будемо працювати тим кращий від цього отримаємо результат.

 “Лямпа” – бо несе тепло і світло
Задум про створення студії винник не так давно, десь осінню минулого року. Я часто чула про різні літературні студії котрі діють у Тернополі, Львові, Рівному, слідкувала за їхньою роботою, творчістю їх учасників та діяльністю. І мені захотілося створити, щось подібне і в моїх маленьких Копичинцях. Просто хотілось долучити молодь Копичинець до творчості, до української літератури та поезії. Відкрити жителям та учасникам студії багато талановитих поетів, котрі пишуть вірші, по – можливості мають свої виданні збірки, та й взагалі цікавляться українською літературою.

Хто допомагав у створенні студії? Хто став першими учасниками?

Якщо чесно, то ніхто. Створення студії, це був виключно мій задум, котрий я сама і втілила в життя. Єдині люди котрі підтримали таку ініціативу – це були мої батьки та працівники Копичинецької бібліотеки для дорослих. Саме за це я їм щиро вдячна. А всі мої друзі, знайомі твердили мені, що це безглузда ідея, що у студії не буде учасників або вона довго не продіє. Та, напевне, завдяки Богу ми працюємо, пишемо вірші, проводимо творчі зустрічі, не зважаючи на те, що ніхто в нас не вірив.

Першими учасниками студії стала наша місцева не байдужа до поезії молодь. Люди котрі пишуть вірші, захоплюються творчістю інших поетів та пропагують розвиток української літератури.

Розкажіть про походження такої цікавої назви для літературної студії

Із вибором назви для студії пов’язана ціла історія. Напевне сама доля її нам подарувала – «Лямпа». Коли ми із учасниками перший раз зустрілись, це було якраз після Різдвяних свят, на дворі скоро темніло. І саме в цей день, по якихось не відомих причинах в Копичинцях не було світла. Ось і свої вірші ми читали без нього. А потім його раптово включили. І саме цей момент, напевне, став для нас знаковим. Бог нам подарував тоді світло, а зараз ми його даруємо усім людям у нашій творчості, діяльності та поезії. Таким чином учасники студії пов’язали назву із світлом, зробивши її якоюсь не звичайною. Тому, що ми несемо тепло у наших душах, серцях, віршах та даруємо його усім людям.

З яким труднощами стикнулися ви працюючи над організацією студії?

В першу чергу із самого заснування студії, я переживала , що не знайду своїх однодумців в Копичинцях. Та як виявилось вони знайшлись, чому я дуже рада. А так є багато перепон, труднощів як і в роботі студії так і в її організації. В першу чергу, не знаю чи це буде доречним вказувати, та нажаль є перепони із фінансами. Я розумію, що в кожного відразу виникне питання, для чого нам потрібні гроші. Та в першу чергу в організації заходів: це і оренда апаратури, костюмів, роздруківка запрошень. Але ми намагаємось вправно та своїми силами все це долати, обходити і продовжуємо працювати, щоб розвиватись, досягати успіхів, і побільше до цього залучати людей, до творчості, до літератури.

Скільки бажаючих брати участь у творчій діяльності студії?

Зараз студія трошки збільшилась по – кількості учасників – це неабияк радує. До нашої діяльності долучилися учні обох Копичинецьких шкіл є і більш старші люди. Як це й не дивно, але більша кість в студії це дівчата, хлопців набагато менше. Чомусь в наш час хлопці не надто активні в написанні віршів. Тішить і те, що до такої клопіткої роботи долучаються й інші люди. Це і працівники бібліотеки для дорослих, і місцеві музикати котрі своєю музикою урізноманітнюють наші заходи, і прості жителі Копичинець. Насправді це дуже добре коли є не байдужі люди.

Як часто проводите заходи? Можливо щось запам’яталось особливо…

Так як ми ще молода студія і діємо не так і давно, то і відповідно різних заходів у нас було і не так багато. Але це не є якось проблемою чи перепоною. На даний час ми вже провели дві творчі зустрічі із поетесами нашого краю. Першою – це була зустріч із надзвичайно талановитою місцевою поетесою Любомирою Іванків. А другий наш захід – це також була творча зустріч із поетесою з Чорткова Раїсою Обшарською. Ми намагаємося хоча б раз в місяць потішити себе та жителів Копичинець спілкуванням із цікавою, талановитою людиною. Та найбільше, що нам запам’яталося – це щирі усмішки наших гостей, глядачів котрі приходять на заходи та гідно оцінюють нашу роботу. Їхні слова вдячності за те, що ми є – це, напевне, найкраще, що може бути. Адже саме в такі моменти я розумію, що наша діяльність не є марною і що нашу роботу визнають, цінують та поважають. Та окрім і таких загальних заходів ми часто проводимо і звичайні літературні читання із учасниками студії, де один одному представляємо свою поезію. Наші зустрічі, репетиції проходять дуже весело та цікаво, у такій теплій дружній обстановці.

Оля Терещук, like

Спонсор допису: Любите радувати ваших друзів? Тоді вам варто получить подарок і насолоджуватись

 

http://like.te.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

Чемпіону з Копичинець пот...

В березні цього року, ми писали про спортсменів з Копичинець, що захищають честь Копичинецької громади з пауерліфтингу (силовий вид спорту, коли спор...