30 C
Kopychyntsi
сьогодні 16.04.2024
Архів новин 2006-2018СуспільствоМаестро. Майстер. Орест Савка

Маестро. Майстер. Орест Савка

-

Вихід такої книги – це подія в мистецькому житті. Тому хочу привітати тернополян і усіх, кому відоме ім’я Ореста Савки, з виходом книги І.Бандурки “Орест Савка і його театр”. Це книга-літопис про непересічну особистість, безмежну любов до театру і про те, як можна дорівняти аматорський театр до професійного. 

Це хроніка життя актора і режисера. Для мене вона ніби відкрутила життєву стрічку на років тридцять, у той час, коли працювала викладачем кафедри образотворчого мистецтва Київського державного інституту культури ім. Корнійчука. Серед моїх перших студентів був Орест Савка.

Він вирізнявся не тільки розкішною шевелюрою, а насамперед тим, що хотів не просто скласти сесію, як це властиво було студентам-заочникам, а й мати знання. Він цікавився усім, чого можна було навчитися в нашому інституті. Хоча сам оперував ґрунтовними знаннями і вже тоді був відомим режисером, але вроджена інтелігентність ніколи не дозволяла йому це підкреслювати. З такими студентами завжди цікаво працювати, такі студенти запам’ятовуються на все життя, і для мене студент Орест Савка залишився одним з найкращих.

Те, що Орест Савка встиг зробити, – вражає і масштабом, і розмахом, і багатством ідей, і способами їх втілення. Таке під силу тільки дуже талановитій, відданій, здатній на творчий експеримент людині.

Взяти хоча б факт існування аматорського театру під його орудою (і на якому рівні!) упродовж більше 40 років, який свідчить про колосальні зусилля і великий талант його організатора і режисера. Зрозуміло, що все трималося на святій любові до театру Ореста Савки, його самопожертві, на його здатності захопити своїми ідеями усіх, хто допомагав творити його театр. Я, як художник, дуже добре розумію, якої титанічної праці коштувало режисеру аматорського театру поставити спектакль з відповідним художнім вирішенням. Не завжди і у професійному театрі режисеру вдається втілити на сцені свої ідеї, своє бачення. А Оресту Савці це вдавалося! Мабуть тому, що кожен штрих відпрацьовували до кінця і у мізансценах, і в костюмах, і в шумових та світлових ефектах. Для нього не було другорядних речей, для нього не було дрібниць навіть тоді, коли ставив вистави з кількістю виконавців понад 90 осіб.

Палітра робіт режисера Савки вражає – “Овід”, “Драматична пісня”, “Підступність і кохання”, “У списках не значився”, “Дорога Олена Сергіївна”, “У неділю рано зілля копала”, “Мати-наймичка”, “Сотниківна”, “Мазепа, гетьман український”. Вражає їх сценічне втілення, масштаби, рівень художнього оформлення, костюми. Знаючи інтелект, виняткову працездатність і вимогливість до себе, тонке художнє сприйняття світу цієї людини, не сумніваюсь, що його вистави – завжди викінчені, естетично довершені, з цікавим режисерським вирішенням. Судячи з фото, наведених в книзі, – це сцени з вистав професійного театру. Лише за постановку вистави “Гайдамаки”, де зайнято три покоління акторів, з оригінальними за своїм задумом масовими сценами, з таким розмаїттям досконалого сценічного реквізиту, музичним оформленням, чудовими декораціями, розкішними костюмами, вистави, яка могла б стати окрасою будь-якого професійного театру, Орест Савка гідний визнання і пошанування. З такою ж мірою відповідальності режисер підходив до кожної нової роботи. Не дивно, що в його театрі мали за честь грати професійні актори, з ним співпрацювали відомі художники України. Мабуть, та висока планка внутрішньої культури привертала до Ореста Савки багатьох талановитих людей.

Попри таку колосальну роботу з Копичинецьким народним драматичним театром, яка забирає майже весь час, виснажує врешті-решт, Орест Савка є творцем музею театрального мистецтва Тернопільщини, єдиного в Україні музею такого плану! Мабуть, треба дуже любити театр і свій край, щоб усе життя так вірно їм служити. Мені припав до душі відгук одного з відвідувачів музею: “Тільки люди з полум’яним умом і кришталевим серцем спроможні в часи руїни творити для України справжні цінності.”

Людина талановита – талановита у всьому: ця книга – насамперед розповідь про життя актора і режисера, громадсько-політичного діяча, патріота. Але не тільки. Вона хвилює і підносить душу. Яка ж мусить бути сила і хист у цій людині, що так зуміла організувати власне життя і життя тих, хто його оточує. На таких жертовних людях тримається наша культура.

Щиро вітаю Ореста Савку, автора і усіх, хто причетний до видання цієї чудової книги — вони попрацювали на славу. Думаю, книга стане настільною для багатьох молодих режисерів і акторів, подарунком – для тих, хто хоч коли-небудь переживав прекрасну мить творчості.

Ольга ПЕТРОВА, доктор філософії, кандидат мистецтвознавства, професор кафедри культурології Національного університету Києво-Могилянська академія, академік Академії гуманітарних наук (Санкт-Петербург), член Національної спілки художників України.

Джерело: Газета "Свобода"

Спонсор допису: Уроки по SEO! Основы поисковой оптимизации! Дізнайся більше і візьми корисну інформацію для себе

http://svoboda.te.uahttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Неймовірна історія зустрі...

Сучасна історія дружби з піаністом Славоміром Добжанським почалася у січні 2019 року. Тоді, ми з Андрієм Патолою вирішили звернутися у службу підтрим...

ЗУСТРІЧ З ОСТАПОМ ДРОЗДОВ...

Сьогодні відбулась зустріч - діалог із Остапом Дроздовим у Копичинецькій бібліотеці для дорослих. Говорили не про прості буденні речі, а про самоіден...