30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.03.2024
Архів новин 2006-2018РелігіяРіздво по-копичинецьки від Братства Тверезості

Різдво по-копичинецьки від Братства Тверезості

-

Білі сніжні красуні у вихорі вальсу опустились на українську землю і принесли нам найкраще свято – Різдво Христове. Духовна радість обіймає кожного із нас і веселе привітання «Христос народився» – «Славімо Його» лунає із щирих людських сердець.

Різдвяні свята завжди приходять разом із хвилюючими моментами щасливих зустрічей та приємних спогадів. Вони проносять крізь віки дух дива, добра, новорічного настрою та родинного затишку.

12 січня 2013 р. Б у актовій залі НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1-гімназія» м. Копичинці відбувся захід із відомою назвою «В очікуванні Різдва..», який проводився з ініціативи членів Братства Тверезості, метою якого було показати, що святкування будь-яких ,зокрема Різдвяних свят має бути без алкоголю на столі, інакше святість втрачає свій сенс. Учасникам театралізованого дійства вдалося це показати.

Починалось дійство із Святої Вечері. Мати розповідала своїм донечкам про особливість приготування святкових страв до столу. Коли перша зірка опустилась на українську землю, батько з дідухом заходив до хати ,вітаючи свою сім’ю із Святвечором ! Повечерявши, мати відправила старшу донечку до бабусі і дідуся.. а інші, при мерехтливому вогнику свічки, сиділи за столом!

Настав особливий день – народження Ісуса! Сім’я збиралася до церкви , одягаючись у вишиванки , адже це одне із найвеличніших свят українців.

У період святкування вертепи вітають усіх зі святами та сповіщають радісну новину. Звіздар із супутницею-зорею освічує шлях. Маленькі пастушки розповідають історію про сповіщення Новини, ангел із небес сходить і приєднується до цього вертепу. Козак із – за Дніпра мандрує до стаєнки, де народився Ісусик. Три мудреці ідуть зі Сходу ,несуть дари для маленького дитятка. Ось і жид не забарився, вчасно він тут опинився.
Воїни сповіщають ,що цар Ірод іде сюди.
Тут і смерть з’явилася з косою,
тут і чорт із маскою страшною.
То вже разом ми отут
Будем гнати нечесть ту.

 У далекому Вифлеємі Марія з маленьким Ісусиком у яслах, а Йосиф дбайливо допомагає їй…
Мудреці зі Сходу поспішають вклонитись своєму Цареві і дари йому дати!

Цікаво пройшов Майстер-клас по виготовленню різдвяних ангелів, під керівництвом Людмили Козак. До нього долучались діти, а також дорослі, пані Людмила каже: « У кожної людини свій ангел – охоронець і тому в цьому є також якась магія свята». Щиро дякуємо майстрині за те,що вона виділила час, бо рідко таке можна побачити.

Веселою і смачною несподіванкою для гостей і всіх учасників заходу були червонобокі пампушки і запашний узвар. Гості і учасники свята, немов одна родина, єдналися у виконанні українських колядок. Хорошим доповненням стали колядники, які виготовило Братство саме для цього заходу.

Цікаво було послухати старі копичинецькі коляди, а також ті, які співали наші люди на засланні у Сибірі у виконанні Ірини Підколодної, Наталії та Марти Васюти, які підхопив весь зал.

Яскравим завершенням свята стала пісня у виконанні Наталії Васюти «Україна колядує».
Емоції переповнювали присутніх, атмосфера була на стільки приємна, затишна і святкова, люди не хотіли прощатися.

Свята можна проводити без алкоголю, тому ми будемо продовжувати нести у ваші серця правду, де розкривається інформація про розірвані сім’ї, та розбиті дитячі серця, всьому цьому одна причина- згубний вплив алкоголю.
Ми щасливі, що наше свято принесло масу задоволень як гостям , так і учасникам. Сподіваємось, що запам’ятається усім на довго!

Джерело: Братство Тверезості

попередня статтяВ неділю – концерт до Дня Злуки
наступна статтяВодохреща 2013
Братство Тверезостіhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...