30 C
Kopychyntsi
сьогодні 25.07.2024
Архів новин 2006-2018РелігіяКостел Успіння Пресвятої Діви Марії

Костел Успіння Пресвятої Діви Марії

-

Думаю, всі погодяться, що основною архітектурною особливістю нашого міста є римо–католицький костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Ця велична споруда підноситься з віків і постає важним оплотом Христової віри серед міської громади. Зараз двері святині відкриті для кожного охочого, хоч це мандрівник з фотоапаратом чи просто віруюча людина, яка бажає очистити свою душу від гріха. Але так було не завжди.

 

 

 

Панорама міста з дзвіниці

З історії відомо, що даний храм – це вже друга римсько–католицька святиня в Копичинцях. Перший костел, як фундація шляхти, був збудований на честь Пресвятій Діві Марії в 1443 році. Під час турецько-татарських наїздів в 1618-1625 був цілковито знищений.

Парафіяльний костел Успіння Пресвятої Діви Марії бере свої початки з першої чверті ХІХ століття. Будова святині розпочалась в 1805 році і проводилась аж до дня консекрації в 1824 році. Сама святиня має трьохнавову будову. Фундаторами цього храму були: Яків, власник Копичинець і його мати Офка. Протягом тих двох століть багато елементів додавалось і храм ріс в своїй красі. На кошти громади в 1824-1835 роках біля костелу будують проборство. В році 1846 в самому костелі був добудований вівтар виконаний з гіпсової кольорової ліпки. В своїх перших задумах мав він бути імітацією вівтаря виконаного з мрамору. Між колонами знаходяться гіпсові фігури святих Апостолів Петра і Павла. Були також додані ще чотири вівтарі і квіткові декорації (розети) на позолоченому фоні за вівтарем і в головній наві костелу. В підземеллях знаходяться залишки гробівців родини Баворовських – фундаторів святині і власників Копичинець з 1688 року.

Друге народження з радянського небуття костел отримав з приходом незалежності самостійної України. З 1991 року починається оновлення святині. Перекрито дах, поштукатурено стіни, відновлено ряд елементів внутрішнього та зовнішнього оздоблення, облагороджено територію. Але це звичайно потребувало немалих коштів та людських безкорисливих зусиль римсько-католицької громади Копичинець, за що їм велике спасибі.

В 2007 році Його Еміненція Мар’ян кардинал Яворський, львівський митрополит Латинського обряду довершив чину посвячення нового образу який представляє Успіння Діви Марії. Образ цей намалювала уродженка Хоросткова п. Тереса Бучинська і виконала вона це виключно з фотографій з передвоєнних часів. Образ зберіг свої оригінальні розміри. Про образ з передвоєнних часів ми нічого не знаємо, слід про нього загинув.

 

На дану хвилину костел і територія з пробоством має свою охоронну зону, що говорить про історично–архітектурну цінність цього місця.

Нагадаємо, що на початку створення сайту вже публікувалась стаття про костел. Читати її можна тут

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Копичинецька ОТГ через 10...

Найвища точка громади сягає 400 метрів. Найнижча - 280 метрів.

Потребуєш – візьми,...

Напередодні нового року, у п’яти магазинах громади, а саме в селах Оришківці, Гадинківці, Сухостав та місті Копичинці (2 магазини) були встановлені с...