30 C
Kopychyntsi
сьогодні 13.04.2024
Архів новин 2006-2018РелігіяКостел Успіння Пресвятої Діви Марії

Костел Успіння Пресвятої Діви Марії

-

Думаю, всі погодяться, що основною архітектурною особливістю нашого міста є римо–католицький костел Успіння Пресвятої Діви Марії. Ця велична споруда підноситься з віків і постає важним оплотом Христової віри серед міської громади. Зараз двері святині відкриті для кожного охочого, хоч це мандрівник з фотоапаратом чи просто віруюча людина, яка бажає очистити свою душу від гріха. Але так було не завжди.

 

 

 

Панорама міста з дзвіниці

З історії відомо, що даний храм – це вже друга римсько–католицька святиня в Копичинцях. Перший костел, як фундація шляхти, був збудований на честь Пресвятій Діві Марії в 1443 році. Під час турецько-татарських наїздів в 1618-1625 був цілковито знищений.

Парафіяльний костел Успіння Пресвятої Діви Марії бере свої початки з першої чверті ХІХ століття. Будова святині розпочалась в 1805 році і проводилась аж до дня консекрації в 1824 році. Сама святиня має трьохнавову будову. Фундаторами цього храму були: Яків, власник Копичинець і його мати Офка. Протягом тих двох століть багато елементів додавалось і храм ріс в своїй красі. На кошти громади в 1824-1835 роках біля костелу будують проборство. В році 1846 в самому костелі був добудований вівтар виконаний з гіпсової кольорової ліпки. В своїх перших задумах мав він бути імітацією вівтаря виконаного з мрамору. Між колонами знаходяться гіпсові фігури святих Апостолів Петра і Павла. Були також додані ще чотири вівтарі і квіткові декорації (розети) на позолоченому фоні за вівтарем і в головній наві костелу. В підземеллях знаходяться залишки гробівців родини Баворовських – фундаторів святині і власників Копичинець з 1688 року.

Друге народження з радянського небуття костел отримав з приходом незалежності самостійної України. З 1991 року починається оновлення святині. Перекрито дах, поштукатурено стіни, відновлено ряд елементів внутрішнього та зовнішнього оздоблення, облагороджено територію. Але це звичайно потребувало немалих коштів та людських безкорисливих зусиль римсько-католицької громади Копичинець, за що їм велике спасибі.

В 2007 році Його Еміненція Мар’ян кардинал Яворський, львівський митрополит Латинського обряду довершив чину посвячення нового образу який представляє Успіння Діви Марії. Образ цей намалювала уродженка Хоросткова п. Тереса Бучинська і виконала вона це виключно з фотографій з передвоєнних часів. Образ зберіг свої оригінальні розміри. Про образ з передвоєнних часів ми нічого не знаємо, слід про нього загинув.

 

На дану хвилину костел і територія з пробоством має свою охоронну зону, що говорить про історично–архітектурну цінність цього місця.

Нагадаємо, що на початку створення сайту вже публікувалась стаття про костел. Читати її можна тут

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Неймовірна історія зустрі...

Сучасна історія дружби з піаністом Славоміром Добжанським почалася у січні 2019 року. Тоді, ми з Андрієм Патолою вирішили звернутися у службу підтрим...

ЗУСТРІЧ З ОСТАПОМ ДРОЗДОВ...

Сьогодні відбулась зустріч - діалог із Остапом Дроздовим у Копичинецькій бібліотеці для дорослих. Говорили не про прості буденні речі, а про самоіден...