30 C
Kopychyntsi
сьогодні 27.04.2024

Борщ’їв-2009

-

 13 вересня в рамках фольклорно-мистецького свята «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» проходитиме фестиваль «Борщ’їв» – 2009, під час якого відбуватиметься виставка-конкурс борщеваріння.

 

З метою відродження техніки шиття чорної борщівської сорочки, збереження та відтворення автентичності українського національного костюма, звичаїв та обрядів Надзбручанського краю започатковано фестиваль “В Борщівському краї цвітуть вишиванки”. – говориться у повідомленні прес-служби Тернопільської ОДА.
Фестиваль «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» започаткований в 2007 році.
Унікальною особливістю фестивалю є проведення в його рамках фестивалю борщу «Борщ’їв», який відбудеться тільки на Борщівщині.
 У 2008 році це свято відвідали більше 25 тисяч борщів’ян і жителів інших областей України. Серед гостей були голова наглядової ради міжнародного фонду «Україна 3000» п. Катерина Ющенко, народні артисти України Н. Матвієнко, І. Попович, Г. Драпак, квартет «Гетьман», гурти «Гайдамаки», «Плач Єремії», тріо «Солов’ї Галичини» та інші.
Цього року в рамках фольклорно-мистецького свята «В Борщівському краї цвітуть вишиванки» проходитимуть:
Фестиваль «Борщ’їв» – 2009, під час якого відбуватиметься виставка-конкурс борщеваріння, де кожне село регіону представлятиме на розсуд та смак відвідувачів власний тип борщу, близько 50 видів, усі відвідувачі свята зможуть скоштувати смачну національну страву і проголосувати за найкращий борщ. А також ця національна страва буде готуватися упродовж свята у 2-х 100 літрових казанах на багатті. Під час фестивалю борщ варитимуть артисти України: Лілія Сандулеса, Григорій Драпак, гурт «Гайдамаки», «Тінь сонця», Роман Солило «Ганя Полупанцева» та інші. 
Виставки декоративно-вжиткового та образотворчого мистецтва «Село моє у вишиванках розквітає і лине пісня понад краєм», де будуть представлені роботи вишивальниць району, гості фестивалю матимуть можливість ознайомитися із зразками традицій вишивання, збереженими в усіх селах Борщівського району, та придбати вишиванки, які сподобаються.
Працюватиме містечко майстрів.
Мистецька програма «Вишиванки цвітуть у Борщеві», за участю театру українського костюма, фольклорно-мистецьких колективів, окремих солістів, народних артистів України.
ІІІ етнографічна науково-практична конференція «Борщівська вишита сорочка в контексті українського національного костюма»
Повноцінну матеріальну та духовну насолоду отримають усі, хто побуває 13 вересня у Борщеві. Там протягом усього дня триватиме свято двох головних українських символів – вишиванки та борщу.
t-pravda.te.ua
 

 

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

ЗУСТРІЧ З ОСТАПОМ ДРОЗДОВ...

Сьогодні відбулась зустріч - діалог із Остапом Дроздовим у Копичинецькій бібліотеці для дорослих. Говорили не про прості буденні речі, а про самоіден...

СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СЕЛА ОРИШ...

30 серпня відбулося святкування Дня села Оришківці!