30 C
Kopychyntsi
сьогодні 20.04.2024
Архів новин 2006-2018ПолітикаУ Копичинцях можуть закрити бібліотеки

У Копичинцях можуть закрити бібліотеки

-

Як стало відомо з офіційних джерел, в місті Копичинці можуть закрити міську бібліотеку для дітей та бібліотеку для дорослих. Минулої пятниці відбулась сесія Гусятинської районної ради, де приймався районний бюджет, і на галузь культура міській раді виділено в 2010 р. всього-на-всього 134 тис. грн. І це за умов, що уряд України говорить, що питання культури на контролі.

 

Сладається враження, що в Києві навіть гадки не мають, що в Гусятинському районі, де голова РДА Турецький С.П. (може вже і не член партії “Наша Україна”, але депутат обласної ради по списках цієї ж партії) та начальник райфінуправління М.П.Кузь (також можливо вже колишній “нашоукраїнець”) розрахували так бюджет по культурі в районі, що в маленькому містечку Копичинці є загроза закриття бібліотек або хтось створює умови місцевій владі, щоб працівників бібліотек було переведено на 0,25 ставки. І це на 19 році Незалежності!

 

Провівши аналіз виділення коштів в минулі роки стає зрозумілим, що тут щось не так. Аналізуймо:
– 2008 рік на галузь культура (бібліотеки) м.Копичинці виділено по формулі з Києва біля 148 тис.грн.
– 2009 рік на галузь культура (бібліотеки) м.Копичинці виділено по формулі з Києва біля 169,9 тис.грн.,
решту біля 30 тис.грн міська рада направила власних коштів.
– 2010 рік на галузь культура (бібліотеки) виділено по формулі з Києва біля 134 тис.грн., потреба в
2010 році – біля 180 тис.грн.
І це притому, що в кінці минулого року уряд України підняв заробітну плату працівникам бібліотек на 50% та забов’язав виплачувати матеріальну допомогу на оздоровлення, і в 2010 році, як говорять київські урядовці, культура вже фінансується краще. То де логіка? Чи можливо голова місцевої ради В.Пеляк не з тіє партії? Хоча дійсно він є членом опозиційної партії ВО”Батьківщина”.
Так, мабуть, ще довго прийдеться представникам місцевої влади разом із бібліотекарами обивати районні чиновницькі кабінети. Мабуть, в даній ситуації потрібно вже і голові Тернопільської ОДА Я.Сухому
вплинути на ситуацію і накивати пальчиком на районне керівництво та підтримати місцеву владу і загнаних в кут працівників бібліотек м. Копичинці.

Можливо вже і колишні “нашоукраїнці” свідомо підривають авторитет нового губернатора області, або плавлять в черговий раз один одного, а це на Гусятинщині вже стало традицією?

По даній проблемі буде проводитись постійний моніторинг. Стало відомо, що катострофічна ситуація в м. Копичинці також з фінансуванням благоустрою в місті, оскільки в 2010 році район не виділив ні копійки дотації м. Копичинці з районного бюджету – маючи вільних лишків до 1400 тис.грн. (хоча вже деякі райони провели чергові сесії та закрили проблемні питання). Також існує проблема з фінансуванням самої Копичинецької міської ради, хоча міська рада і непогано завершила 2009 р. і має невеликі кошти (біля 160 тис.грн), мінусуючи їх, всеодно виникає нереальний дефіцит міського бюджету – 390 тис.грн.

В Гусятинському районі вже стало традицією “вимивати кошти місцевих бюджетів” на державні потреби, щоб голови місцевих рад ходили з “простягнутою рукою”, хоча за Бюджетним Кодексом України – ці проблеми має вирішувати державний бюджет. Сьогодні також мало відбутись засідання урядового комітету під керівництвом віце-прем’єр-міністра В.Тихонова, щодо розроблення концепції підтримки малих міст України.

Спонсор допису: Любите порядок, затишок, комфорт у вашому домі? Мягкая мебель це те що вам необхідно. 

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Осінній вечір в Копичинця...

Вашій увазі відео з осінніх Копичинець, відзняте місцевими хлопцями з True Sight Project.https://www.youtube.com/watch?v=bjRdujzKEMQ&featur...

“Дерибан землі” в кращих ...

На початку 2018 року у рамках децентралізації Урядом було прийняте рішення про передачу земельних ділянок сільськогосподарського призначення державно...

Навчальний семінар від Ір...

Padraig Purcell провів тренінг у Копичинцях. Організатор Арсен Келічавий, директор з розвитку ВГО Поруч.