30 C
Kopychyntsi
сьогодні 03.05.2024
Архів новин 2006-2018Релігія«Руку свою подаю листопаду...»

«Руку свою подаю листопаду…»

-

 «… і терпіння кладу на плече». У такій образній співзвучності осені побачила світ четверта поетична збірка нашого побратима по членству в журналістській спільноті краю, отця-доктора Василя Погорецького з Копичинців «Розкрилля Любові у часі». Тут автор оспівує сутність людського буття в обіймах небесної краси.

«Безперечно, ніхто із нас не може видумати нічого нового – усе давно написано у книзі книг Біблії, – голосить автор у Передслові. – Ми можемо тільки проповідувати «добру новину», що і є Євангеліє. Поезія ж дає людям сили жити, перемагати і спасатись, вона допомагає вірити, надіятись і любити, а отже, бути щасливими. Найдорожча Ласка, яку маємо від Бога, – це час, в якому торуємо свій земний шлях до вічного Неба. Не марнуймо його, а поспішаймо творити плодоносне добро, допоки сходить сонце і горить запалена свічка».
Поезія душпастиря, котрий злучив у своїй особистості доктора теологічних та кандидата історичних наук, глибоко філософічна. Та водночас – напрочуд легка, світла й наче аж прозора на дотик, стільки у ній душі, що особливо помітне у цій збірці. Вслухаймось:

Починаємось ми із Любові
І я – маленька краплинка її…
Або:
Мить і тінь у розкриленім часі
В парі йдуть у своє нікуди.
Коріниться день на розширеній трасі,
А на кладці згубились дитячі сліди.

У віршах виразно присутній ліричний герой автора, котрий розчахнув свою душу навстріч подорожнім вітрам і всім охочим відчути неминаючий, вічний рух думки як сутності єства:

Люблю, коли приходить ранок
У світлій одежі тихих дощів,
Серце не диктує ще забаганок
І день у роздуми сам уже сів.

Цю мить затримати б мені у собі,
Вчорашній біль відпускаю назавжди,
Можна бути добрим в одній особі,
Коли затерті гріховні сліди.

Крім осмисленої й припіднесеної читачеві по-філософськи духовності, вірші отця-доктора Василя Погорецького виповнені яскравої образності та рясної метафоричності. Та й хіба може бути інакше, коли сам автор у Передслові до збірки декларує: «Віршування – це найдосконаліша молитва до Творця Неба і Землі та всього видимого і невидимого».
Як мовиться у анотації, збірка призначена для тих, хто шукає себе на дорозі життя і прагне натхненної та вічної Любові. Тієї, «в якій немає вже кінця» – так утверджує священик з чутливим серцем та проникливою душею. Він по-філософськи, обнадійливо осмислює доленосний зв’язок між тлінним та вічним:

Відболіли сліди на залишеній стежці,
Тінь одинока рахує прожиті роки,
Відбиток сльози вгніздився у серці,
Зворушлива мить цілує думки.

Холод туманить незвіданість днів,
Втуплений погляд сльозиться у стелю,
Молитовно шукаю інших світів,
Страх перед смертю життям перемелю.

Догоряє вже свічка, обпікаючи руки,
Голос віри кличе мене у дорогу,
Між земним і небесним не чую розлуки,
Мізансцена буття стирчить із-за рогу.

Анна БЛАЖЕНКО,
голова Чортківської районної організації
Національної спілки журналістів України

Тарас Демчукhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Турнір з кібер футболу у ...

у селі Гадинківці, відбувся турнір із кібер футболу, де змогли взяти участь шістнадцять любителів віртуальних ігор. Вони методом жеребкування були по...

Копичинецька ОТГ через 10...

Найвища точка громади сягає 400 метрів. Найнижча - 280 метрів.