30 C
Kopychyntsi
сьогодні 24.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураКопичинецький музей театрального мистецтва

Копичинецький музей театрального мистецтва

-

Копичинецький музей театрального мистецтва Тернопільщини — один із унікальних музейних закладів Тернопільщини і, навіть, всієї Західної України, так як об’єднує в собі матеріали історії театрального і мистецького життя краю в минулому і сьогоденні. Адже Галичина,зокрема, Тернопільщина, завжди вирізнялася високою театральною культурою, берегла і множила народні звичаї і традиції, що стали витоками високого мистецтва – Театру.

Ініціатором та фундатором музею є режисер Копичинецького народного аматорського драматичного театру ім. Б.Лепкого – Орест Іванович Савка, котрий за свою багаторічну творчу діяльність зібрав величезну кількість матеріалів, що склали основний фонд музею та стали основою експозиції . З 1968 по 1990 рік музей існував на громадських засадах , а в 1991 році набув статусу державного і став відділом Тернопільського обласного краєзнавчого музею. З 2002 року музей діє як самостійний мистецький заклад районного підпорядкування.
 
Експозиція музею розмістилася у 7 залах в приміщенні Копичинецького Центру культури і дозвілля. Тематика музею продиктувала і саму концепцію вирішення експозиції – її камерність, ексклюзивність. Музейними засобами вдалося створити особливу ауру, ілюзію присутності, відчуття доторку до щойно минулого дійства .
 
Експозиція відтворена у вітринах, діорамах, живописних і графічних картинах, об’ємних масках, ляльках, фотографіях, афішах, документах. Вона також містить ескізи та макети декорацій, особисті речі акторів, театральні костюми, атрибути, книги.
 
Перший зал: джерела зародження народного театру – з глибин віків до початку XIX століття.
 
В експозиції демонструються купальські забави, веснянки, скомороші видовища, народні дійства «Коза» і «Маланка», вертепна «шопка» ляльковода Смоляка із с.Настасів Тернопільської області та ін.
 
Другий зал: театр товариства «Руська Бесіда в Галичині 1864– 1924 рр.».
Історія заснування першого мандрівного театру, його діячі, режисери, актори, композитори. Гастролі театру на теренах Галичини, співпраця з корифеями – Марком Кропивницьким (1875р.), Миколою Садовським, Марією Заньковецькою (1905– 1906рр.)
 
Третій зал: яскрава сторінка професійного театрального мистецтва на Тернопільщині.
 
Розділи експозиції розповідають про діяльність першого стаціонарного професійного театру «Тернопільські театральні вечори», що був заснований Лесем Курбасом у 1915 році в Тернополі, про творчий шлях цього колективу та інших театральних труп, котрі в майбутньому стали ядром створення Тернопільського обласного музично – драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка.
Один із розділів присвячений музичній Тернопільщині – творчості наших великих земляків: Соломії Крушельницької, Мирослава Скала– Старицького, Євгенії Лясовської…
 
Решта розділів експозиції ілюструють історію та сучасність Тернопільського академічного драматичного театру ім. Т.Г.Шевченка.
 
Четвертий зал. Експозиція цього залу поділена на дві частини: праворуч – яскрава картина творчої діяльності ще одного професійного театрального колективу – Тернопільського обласного театру актора і ляльки. Різноманітні ляльки, афіші, фотографії, відзнаки якнайкраще відтворюють цю сторінку експозиції.
 
Ліворуч – аматорські театри Тернопільщини, зокрема, Копичинецький народний аматорський театр ім.Богдана Лепкого. Ряд фотографій, документів засвідчують багатогранну працю цього колективу, його професіоналізм та відданість мистецтву. Розповідь починається з екскурсу в історію театрального руху на Копичинеччині, перших аматорських гуртків при «Рідній школі» та товаристві «Просвіта», а закінчується детальною історією Копичинецького народного театру від 1965 по 2005 рік.
 
В експозиції представлені ескізи костюмів та готові костюми, макети декорацій, театральні атрибути та зброя, нагороди та пам’ятні сувеніри.
 
П’ятий зал – продовжує розповідь про постановки Копичинецького драматичного театру. Атмосфера кожної вистави передана в оформленні експозиції, що дозволяє відчути дух часу, на якусь мить заглянути за лаштунки театру.
 
Шостий зал. Цей відділ присвячений двом визначним особистостям. Один – відомий оперний співак, музикант, теоретик – Клим Чічка – Андрієнко, величезна спадщина котрого ще до нині не усвідомлена його нащадками. Він народився в Копичинцях в 1885 році, навчався в Тернополі, Львові та у Відні, співав на багатьох оперних сценах Європи, досягнув вершин слави, та все життя мріяв повернутися на рідну землю. Другий – талановитий поет, прозаїк, перекладач, критик та історик літератури, педагог та громадський діяч – Богдан Лепкий. Його творчість невичерпне джерело для театральних постановок . В експозиції представлено ряд вистав, постановку котрих здійснили театри Тернополя, Львова, Дрогобича, Копичинець.
У цьому залі міститься інформація про І Всеукраїнський фестиваль вокалістів ім. Клима Чічки – Андрієнка, що відбувся в 1993 році в Тернополі в приміщенні обласної філармонії. Також тут розміщена театрознавча бібліотека музею, що нараховує понад 600 книг спеціалізованої літератури.
Сьомий зал: „Нашого цвіту та по всьому світу».
Експозиція цього залу відкриває маловідомі та забуті імена митців, діячів культури, що народилися на Тернопільщині, але в силу обставин, жили за кордоном і там творили во ім’я рідної України: Марія Сафіян– Лозинська, Йосип Гірняк, Ігор Соневицький та інші. В цьому відділі поміщено живописні портрети митців, фото, документи.
 
Увагу відвідувачів привертають старовинні меблі, що були відреставровані і використовувались у виставах театру. Окремо представлено нагороди Копичинецького народного драмтеатру ім. Б. Лепкого за участь в районних, обласних, Всеукраїнських конкурсах та фестивалях, отримані впродовж 40– річної діяльності.
 
Музей володіє колекцією кераміки відомої мисткині діаспори(США), уродженки Копичинець – Аки Перейми. Виставка її робіт є постійно діючою в музеї.
Увагою гостей музею користуються і тимчасові виставкові експозиції, що влаштовуються науковими співробітниками із фондів музею, а також із приватних збірок жителів міста та області.
Це дозволяє розширити краєзнавчу тематику, відкрити цікаві сторінки з археології, етнографії.
 
Приємні спогади залишаються у всіх, хто побував у музеї, відвідав літературно–мистецькі заходи, зустрічі з цікавими людьми, зачерпнув із творчої скарбниці предків наснагу до життя і праці.
Спонсор допису: Любите проводити час на природі? Тоді вас точно зацікавить охота онлайн із безліччю цікавої інформації
попередня статтяХрами твої, Україно
наступна статтяПольські гості у Копичинцях
Руслана Савкаhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...