Часто можна почути, ніби то горілка зігріває; гарна порція вина – і грипу наче й не було.
Незважаючи на те, що алкоголь дійсно є джерелом енергії, процес взаємодії цієї енергії з нашим тілом набагато складніший, ніж просто отримання калорій. Якщо б це було так, то люди, що вживають алкоголь, були б значно повнішими, ніж непитущі. Алкогольні калорії не живлять і не зігрівають організм (на відміну від такої ж кількості калорій, отриманих, скажімо, з вуглеводів), а спалюються без користі, а часто і руйнуючи при цьому організм.
Під впливом алкоголю скоро настає параліч шкірних судин, вони розширюються, і до поверхні тіла притікає більше крові. Людині здається, що вона зігрілася, але насправді це обман: нагрівається лише шкіра, яка дуже швидко віддає отримане тепло назовні. Температура тіла при цьому знижується, в чому неважко переконатися як теоретично (використовуючи закон збереження енергії) так і практично (провівши її систематичні вимірювання).
Щодо лікування хвороб – Французька Академія Наук спеціально перевіряла це й довела, що алкоголь ніякого впливу на віруси грипу, як і на інші віруси, не має і не може служити лікувальним засобом. Навпаки, послабляючи організм, алкоголь сприяє частим захворюванням і важкому перебігу будь-яких інфекційних хвороб. Зокрема, організм під впливом алкоголю втрачає нормальну чутливість до холоду і шкіра перестає реагувати на зниження температури тіла стисненням кровоносних судин. Про це І. А. Сікорський писав ще наприкінці ХIХ століття. Ним встановлено, наприклад, що під час епідемії тифу в Києві питущі робітники занедужували в 4 рази частіше, ніж тверезі.
Кожен неосвічений селянин споконвіку знав, що на холоді споживання алкоголю приводить до дуже швидкого охолодження й замерзання людини. А сучасні наукові дані кажуть, що якщо середньорічна температура в регіоні нижче на 5 градусів – смертність від алкоголю вища в 10 разів.