Лекція здорового способу життя у школах міста

В розпал осені у місто Копичинці завітала шанована людина. Як ? Чому? З якою метою? З ініціативи Братства Тверезості у місто приїхав науковець, викладач собріології (наука тверезого способу життя), член координаційної ради руху «Твереза Україна», професор Міжнародної академії тверезості, один із засновників руху «Твереза Україна» – Федір Михайлович Калінчук. Як відомо ця особа була запрошена з просвітницькими цілями. Саме він провів лекції у двох школах: НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1 -гімназія» та ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 м. Копичинці.

20.11.2010 – додано аудіо з лекції

Основною темою розповідей був тверезницький спосіб життя, його позитиви, наслідки у майбутньому. Шкідливі ж звички також мали чільне місце у виступі гостя: їх пояснення і тлумачення.

 

Почалася лекція з короткої автобіографічної довідки гостя. Було визначено певні категорії людей, на які поділяється аудиторія: 30 – 32% – буде абсолютно сприймати інформацію, це люди високого морального духу; 40 – 42% – не сприймають відразу інформацію подану лектором, їм потрібен час та додаткові знання; 10 – 15% – люди в яких слабше розвинене логічне мислення, їм важко сприймати щось нове, вони часто заперечують почуте; 5 – 7% – люди які категорично нічого не сприймають.

Вивчаючи поведінку дитини, професор дійшов певного висновку. Він зрозумів, що поведінка людини залежить від поведінки середовища в якому вона народилася і живе.

Основу особистості дівчинки, яка розвивається становить мудрість, дух матері, берегині та натхненниці. Жіночій половині людства Богом дарована одна з найпрекрасніших духовних якостей – незайманість, яку повинна зберегти до шлюбу як дівчина так і хлопець. Основу ж особистості хлопця становить дух воїна, захисника, годувальника.

Також була дуже цікава розповідь про гармонійні стосунки між двома статями. Лектор навів багато цікавих прикладів з свого життя та викладацької практики. Наступним питанням яке зачепив викладач було – а чому ж люди починають деградувати та які стадії проходять всі негативні звички (алкоголь, тютюн, наркотики, розпуста та ін.) –

ПРОГРАМА – те що закладається з дитинства, як негативне так і позитивне. По ходу життя дитині постійно вкладають в голову про необхідність вживання алкоголю, тютюну, про те що життя без цього неможливе. До 3 – 5 років закладається програма. Професор навів цікаві приклади про те, як саме дітям закладається така програма ще змалку.

ЗАЛУЧЕННЯ – є наступним етапом, людина поступово долучається до алкоголю, і поступово доходить до звички.

ЗВИЧКА – люди, які реалізовують свою програму, їм сказали що треба «пити культурно», «знати міру» і вони це все успішно реалізують.

ПОТРЕБА – розуміють що шкідливі звички це погано, виявляє, що він обманутий, що нічого доброго алкогольна, тютюнова, наркотична… звичка йому не приносить, адже колись казали що буде добре; волає совість. Але тут люди понавидумували масу причин щоб випити (сіно косив – випив, футбол грав – випив, свято якесь – випив, нема свята – також випив….) і таким чином, щоб оправдатися перед своєю совістю, люди знаходять причину, щоб випити. Особа активно спивається.

УСТАНОВКА – людина, яка не може без алкоголю жити, спивається, настає алкоголізм (алкогольні інваліди). Фінал…

Науковець навів такі стадії алкоголізму: перша стадія алкоголізму – людина вживає алкоголь (пиво, вино, горілку – значення не має) – 3-5 разів на місяць.

Друга стадія алкоголізму – п’є багато і не п’яніє.

В Біблії сказано «І пізнаєте правду і правда вас вільними зробить» – єдиний шлях подолати це зло – знати правду про нього. Звільнити свій світогляд від цього всього і допомогти звільнити світогляд інших, інакше виходу немає, ми пропадемо. Бо ніщо так не вбиває дух людини як алкоголь, тютюн та інше.

Ми хочемо Українця який би встав з колін, який би був сильним, відродив Державу, але як можна з цією ПРОГРАМОЮ щось відродити – сімю, Україну? Адже він заПрограмований на самознищення. Алкоголь вник у всі структури – медицину, освіту, культуру, політику. Він заполонив буквально все через так звану «культуру» поглинання алкогольних сумішей. Тому висновок стає зрозумілий – потрібно забрати Програму до вживання алкоголю, тютюну та ін., щоб не було розвитку наступних стадій!
Наступною частиною лекції було спілкування з залом. Пролунало багато цікавих запитань та реплік, зокрема: «А от в Церкві вино дають на причастя…» на що пан Федір відповів: «Дітки, в Церкві вино на причастя дають тільки пиякам, а християни причащаються тілом і кров’ю Христовою. Але не в цьому річ, цього можна було б не пояснювати. Якщо людина виправдовує свій гріх Святим Письмом, то хіба може бути більший гріх, як виправдовувати свої негативні вчинки Святим Письмом? Що б ми з вами не робили Господь точно знає, що ми з вами робимо і які в вас наміри. І коли ми купуємо пляшку вина – хіба ви в цей момент про Христа думаєте? А коли ви випили цю пляшку, то хіба маєте Христову поведінку?…»

Після лекції у школах на адресу гостя линули лише слова вдячності, як школярів, так і педагогічного колективу. Шкільні аудиторії молоді та учителів радо прийняли науковця, і щиро дякували за приїзд.

Всі були задоволені, надіємось на подальшу співпрацю.

Особливо подяку в сприянні та допомозі проведення заходу, Братство Тверезості складає директорам шкіл – Білик Ользі Іванівній та Хорощак Наталі Станіславівні, нашим духовним наставникам – о. Ігорю Середі, о. Руслану Корняту та о. Любомиру Урбанському.

Також щиру подяку висловлюємо :
Тарасу Демчуку (kopychyntsi.com.ua)
Віктору та Ірині Іванковим (ГО «Твоє місто»)
Наталі Клизуб
Павлу Богоносу
Ярославі Василик
Володимиру Пеляку

Спонсор допису: Цікавитесь власною освіченістю та бажаєте почерпнути щось нове? Саме для вас існують mon premier livre de lecture котрі збагатять вас новими знаннями

Exit mobile version