Аси педагогічної майстерності

0

Понад півроку тривав у нашій газеті конкурс «Мистецтво бути вчителем». На перемогу мали надію лише ті з учасників, котрі подолали всі десять етапів, а таких із усієї області набралося аж… тринадцятеро. Не дивуємося, бо сільському вчителеві, котрий має сім’ю, господарку, шмат поля, щодня перевіряє зошити й пише конспекти, треба було ночей не доспати, щоби вчасно і правильно розв’язати всі конкурсні завдання та ще й проявити творчість.

Минулої середи в прес-клубі редакції зібралися майже всі учасники конкурсу. Голова журі, начальник управління освіти й науки облдержадміністрації Іван Запорожан не поїхав на комплексну перевірку до Заліщиків, бо після того, як ознайомився з конкурсними роботами, йому дуже захотілося зустрітися з їхніми авторами й потиснути руку кожному зокрема. Іван Григорович сказав, що члени журі були вражені величезною кількістю новаторських ідей учасників конкурсу, тому й вирішили розділити між усіма фіналістами перше, другі й треті місця.

Начальник управління освіти і науки ОДА Іван ЗАПОРОЖАН нагороджує Євгенію КОВАЛЬ

Начальник управління освіти і науки ОДА Іван ЗАПОРОЖАН нагороджує Євгенію КОВАЛЬ

Цікаво, що і ведучі освітньої тематики в газеті, переглядаючи пошту, і конкурсанти, відслідковуючи огляди відповідей, які публікувалися в номерах за п’ятницю, безпомильно визначили переможця, точніше — переможницю. А журі підтвердило цей здогад. Так, лауреатом першого обласного конкурсу «Мистецтво бути вчителем» стала Катерина Афанасіївна Бутовська — філолог, учитель першої категорії Більче-Золотецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Борщівського району.

Ганна МАТІЙЧУК та Катерина БУТОВСЬКА

Дипломи ІІІ ступеня Іван Запорожан вручив учителям англійської мови з Долини Теребовлянського району О. М. Польовій, початкових класів Млиниської школи-саду Теребовлянського району Н. В. Лукавій, історії та правознавства Гаївської ЗОШ І-ІІ ступенів Кременецького району Т. Г. Кузь, Копичинського навчально-виховного комплексу «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-гімназія» Л. Я. Кравець та П. Л. Рижу, вчителям-пенсіонерам Є. Г. Коваль з Лисичинців, що на Підволочищині, та Г. М. Матійчук із Більче-Золотого Борщівського району, а також студентці V курсу хіміко-біологічного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка Ю. М. Вербовецькій.

Петро Леонідович РИЖ, Ольга Іванівна БІЛИК, Леся Ярославівна КРАВЕЦЬ

Галина Павлівна ФЕДУН

Дипломами ІІ ступеня нагороджені вчителі початкових класів Нараївської ЗОШ І-ІІІ ступенів Бережанського району О. М. Ребрик та Ниврянської ЗОШ І-ІІ ступенів Борщівського району Г. Р. Гаврилюк, вчителі-методисти Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Підгаєцького району В. Я. Чистух та навчально-виховного комплексу №1 м. Тернополя, заступник директора з навчально-виховної роботи Г. П. Федун.

Усі переможці отримали грамоти й подарунки від обласного управління освіти й науки. Редакція «ВЖ плюс» нагородила їх дипломами, добірками книг видавничого дому «Вільне життя» та передплатою дворазового випуску газети на 2010 рік. Учителі тепло поспілкувалися за кавою, скористалися присутністю головного освітянина області й отримали надію на розв’язання деяких своїх проблем. Як от Оксана Максимівна Польова — вчителька англійської мови, котра чотири роки без роботи, бо в Долинській школі на Теребовлянщині, куди жінка змушена була переїхати з Чернівців, вивчають німецьку. Учителька зізналася, що конкурс підтримав її, допоміг відновити віру в себе.

Він проявив чимало прихованих талантів Тетяни Георгіївни Кузь, котра, за її ж словами, читає історію, правознавство і «ВЖ плюс». Він допоміг студентці Лесі Швачук укотре впевнитися, що її місце під сонцем — у школі, серед дітей. Він укотре дав привід Іванові Запорожану пишатися Галиною Павлівною Федун. Колись її привела до нього мама й попросила влаштувати на роботу. І вже за рік свіжоспечений спеціаліст зарекомендувала себе висококласним педагогом.

Юлія ВЕРБОВЕЦЬКА

Оксана Максимівна ПОЛЬОВА

…Помалу вчиться нині жити без конкурсу, до якого так звикла, 73-річна Євгенія Григорівна Коваль, котра вже 18 років на заслуженому відпочинку, але досі не розлучається з учнями. Не заростає стежка до її дому: кому твір допомогти написати, кому літературу для реферату дібрати… Випустила три поетичні збірки, завжди в центрі подій, завжди молода й енергійна, завжди вчиться. Як і Ганна Миколаївна Матійчук із Більче-Золотого Борщівського району, котра вже п’ять років на пенсії. Учительство для цих жінок ніколи не було просто фахом — і це видно навіть між рядками їхніх листів.

Поки тривав конкурс, у житті його учасників із Копичинського навчально-виховного комплексу «ЗОШ І-ІІІ ступенів №1-гімназія» відбулися доленосні зміни. Леся Ярославівна Кравець народила дочку, а Петро Леонідович Риж одружився. Усі були приємно вражені, що з ними на церемонію нагородження приїхала директор гімназії Ольга Іванівна Білик. Вона вболівала за своїх молодих колег і дуже переживала, щоби через особисті клопоти хтось із них не зійшов із дистанції.

Учитель-методист Завалівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, що на Підгаєччині, Володимир Ярославович Чистух із задоволенням бере участь у різних освітянських конкурсах і …не вірить гороскопам. Бо після 20 літ викладання фізики і математики в одному з гороскопів прочитав, що люди, народжені під його знаком, можуть стати в житті ким завгодно, лишень не фізиками й не математиками…

…Хочеться розповісти про всіх, бо всі вони — особливі. Гадаємо, ще буде нагода, й не одна, адже ми плануємо й надалі гуртувати вчителів довкола нашої тематичної сторінки. Просимо надсилати пропозиції щодо проблематики й майбутніх конкурсів. А про переможницю Катерину Бутовську, як і обіцяли, детальніше розповімо в найближчих числах газети. Дякуємо співорганізаторам і всім учителям — асам педагогічної майстерності, з котрими познайомилися завдяки конкурсу. Їхні школи, їхні учні й рідні можуть пишатися цими людьми.

Ліля КОСТИШИН, Наталя ЧОРНА.

Фото Василя БУРМИ.

«Вільне життя плюс», №83 (15091) від 14.10.2009 р.

Спонсор допису: Ви виконуєте ремонт квартири чи будинку? Тому вам будуть подрібні труби які є на сайті http://www.tpsystem.ru із хорошою якістю

Exit mobile version