30 C
Kopychyntsi
сьогодні 25.03.2024
Архів новин 2006-2018СпортЗимова риболовля «по-копичинецьки»

Зимова риболовля «по-копичинецьки»

-

Те, що нарешті зима порадувала містян міцним льодом на ставку, стало зрозумілим із появою на прозорому, наче скло, плесі Нічлави значної кількості ковзанярів і любителів покататися. Але найвагомішим, мабуть, індикатором приходу морозу виступили саме зимові рибалки. Ще б пак, адже лід уже доволі твердий і можна спокійно виловлювати рибку на різдвяну юшку. Зимову риболовлю також можна сміло віднести до екстримальних видів спорту. Ідучи на лід, рибалки усвідомлюють, що крім отриманого улову і задоволення моральних потреб, вони також наражаються і на небезпеку. На щастя, у Копичинцях цієї зими ще не зафіксовано жертв зимової риболовлі (тобто пригод із летальним кінцем). Позаяк зараз тримається твердий лід, то можна спокійно рибалити, але про заходи обережності не можна нехтувати у жодному випадку. Велика спокуса виникає у рибалок вже навесні, у час відлиги. Тоді риба, відчуваючи наближення тепла, проявляє кращий здатність до улову. Тре взяти до уваги той факт, що навесні скресає крига і небезпечно взагалі пересуватися по ній. Але лише божевільні рибалки (сміливість тут ні причому – це радше дурість) із затуманеним розумом можуть і надалі рибалити.

Лід зараз доволі товстий, – розповідає рибалка Андрій. – Крім того, він прозорий, видно що робиться на дні. А от катання на ковзанах про всій території Нічлави поки що не є повністю безпечним. Поодинці можна, групами ж не рекомендується. Для катання на ковзанах однієї людини лід має бути товщиною 12 см, а для масового катання – не менше 25 см. Для одного пішохода вважається безпечним лід завтовшки з 5-7 см. Рибу на ставку вже можна ловити, за сьогодні я спіймав кільканадцять карасиків.

Головними супутниками зимового рибалки мають бути уважність та обережність. Саме тому рибалкам-початківцям радять рибалити разом чи поряд з більш досвідченими. Також, за словами газети «День», «рибалок-колег, які прихоплюють у термосі на риболовлю щось зігріваюче більше, ніж чай, не дуже поважають. Як і тих, хто виходить на лід без таких елементарних засобів «про всяк непередбачений випадок», як мотузка і якийсь предмет, яким можна простукувати лід попереду себе (зазвичай це так звана плішня —загострений лом). Якщо, борони Боже, «пощастило» провалитися, треба спробувати впасти на спину — міцність льоду позаду вже перевірена ходьбою по ньому».

Щодо організації зимової риболовлі, то використовуються різноманітні снасті та наживки. Для початку риболовлі потрібно купити легку пластикову вудку. Як пише «Газета по-українськи», «на ринку найдешевша вудка коштує 8 грн. За 60 грн. можна купити електричну. Вона сама смикає ліску, щоб приваблювати рибу. Такі вудки працюють на пальчикових батарейках або на одній батарейці на 9 В типу ”Крони”.

Узимку рибу ловлять на тонку волосінь (0,08–0,15 мм). Стометрова котушка коштує 15–30 грн. Чим тонша ліска, тим вона дорожча.

Кивочок — пружина, яку одягають на кінчик вудки замість поплавка, на базарі коштує 3 грн. Звичайні гачки можна купити по 50 коп. Рибалки віддають перевагу чортикові — це потрійний гачок, схожий на якір. Металевий продають за 4 грн, вольфрамовий за 9 грн.
Сірникова коробка мотиля взимку коштує п’ять гривень. Дехто ловить на мормишку — декілька гачків на лісці, які під водою нагадують хробачків. Це обійдеться від п’яти до 25 гривень.

Хижу рибу ловлять на металеву приманку — блешню. Вертикальна коштує 8 грн. Горизонтальна (балансир) — до 23 грн.

Рибалки при грошах для пошуку риби використовують ехолот. Прилад, який показує, де є риба, можна купити за 2,5–4 тис. грн.»

Тож, рибальте на здоров’я, але поводьтеся з обережністю на кризі. Гарного вам рибного полювання!

попередня статтяВсі на ковзани!
наступна стаття“Танці” на копичинецькому льоду

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

НАЙФЕСТИВАЛЬНІШЕ СЕЛО УКР...

8 серпня 2021 року село Яблунів здобуло Рекорд України, як найфестивальнішого села. Щороку тут проходять 4 фестивалі, до кожної пори року.Взимку ...