30 C
Kopychyntsi
сьогодні 16.03.2024
Архів новин 2006-2018РелігіяУ церкві на Кутці відбудуться Великопосні реколекції

У церкві на Кутці відбудуться Великопосні реколекції

-

З 18 по 20 квітня на парафії Воздвиження Чесного Хреста м.Копичинці відбудуться Великопосні реколекції, які буде провадити доктор літургійного богослов’я о.Мирослав Думич. Богослужіння відправлятимуться кожного дня увечері:

четвер (19 год) – Сповідь, Служба на всяке прохання;

п’ятниця (19 год) – Сповідь, Хресна дорога;

субота (19 год) – Сповідь, Служба за здоров’я, Чин Великого Соборування.

У ці дні в храмі перебуватимуть мощі священномученика Омеляна Ковча.

Соборування, або інакше Єлеосвячення своєю історією заглиблюється до апостольського періоду. Святий апостол Яків у своєму посланні говорить: "Коли хто з вас занедужає, нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його оливою в ім’я Господнє. І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і якщо він гріхи вчинив, простяться йому." (Як. 5.14-15).

За звичаєм Східної Церкви, Таїнство Єлеопомазання звершують не лише для хворих у їхньому домі, просячи у Христа Бога їм оздоровлення та піднесення з недуги, але й для всіх вірних у храмі, щоб вони могли освятитись від Божественного помазання та вилікувати свої хвороби душевні й тілесні. Перед початком Таїнства Єлеосвячення слід зберегти древній церковний звичай, щоб хворі спершу очистились Святим Покаянням, себто Сповіддю гріхів своїх, а по звершенні Єлеопомазання на найближчій Літургії причастились Божественних Таїн Тіла і Крові.

Окрім тілесного зцілення, в Таїнстві випрошується і відпущення гріхів, тому що більшість недуг є наслідком гріхів, тоді як сам гріх — недуга духовна. Святі отці Церкви повчають, що при Єлеосвяченні відпускаються забуті гріхи (але не свідомо затаєні під час сповіді) наприклад через причину малозначимості для людини, їх нерозуміння. А сукупність таких гріхів може лягти тяжким ярмом на душу людини і стати причиною не тільки духовного упадку але і тілесних недуг. Єлеосвячення називається ще Соборуванням тому, що за уставом Церкви його повинні звершувати сім священиків (собор священнослужителів). Призначення таїнства Соборування – повне зцілення людини. Саме тілесне зцілення в молитвах таїнства ставиться в залежність від зцілення душевного, для якого необхідно покаяння, тобто прощення гріхів, поєднане з твердою обіцянкою виправити своє життя відповідно до заповідей Божих.

Чи прощаються при соборуванні гріхи? Безсумнівно, так, якщо людина внутрішньо розкаюється в них, неправильно є думати, нібито в соборуванні прощаються виключно забуті гріхи. Соборування не гарантує зцілення. Все залежить виключно від волі Божої, і ми не можемо змусити Його вчинити так, як ми вважаємо за потрібне. Мета Таїнства в зміні самого розуміння, самого прийняття страждань і хвороби, у прийнятті їх як дару страждань Христових, втілення Ним у перемогу»
Практика здійснення масових Соборувань у Великий піст, а часом – і в інші пости, поширилася в Церкві лише в останні роки. Однак уже в Х столітті зустрічаються згадки про те, що помазання здійснювалося не тільки над самою хворою людиною, життя якої знаходилася в серйозній небезпеці, але і всіх, хто знаходиться в її домі.

У XVII столітті цей чин відбувався у Великий четвер і Велику Суботу.  Безумовно бажано соборувати людей, що страждають серйозними захворюваннями. Здорові люди під час Великого посту можуть, але не обов’язково, приймати таїнство Соборування. При цьому соборуватись кілька разів протягом року не потрібно, якщо, звичайно, людина не піддалася новому недугу. Соборувати дітей до 7 років можна, якщо вони хворі. Немає необхідності приводити дітей на загальне Соборування. Соборування не замінює собою Сповідь і Причастя. Щоб покаятися в серйозних гріхах, треба почати не з Соборування, а з покаяння перед Богом і сповіді священику. 

 

Тарас Демчукhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Копичинецька Громада!

Промо відео нашої Громади. Завітайте та співпрацюйте із нами!https://www.youtube.com/watch?v=PFf_s3xid6g

ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ БІБЛІОТЕК...

Щорічно, 30 вересня, відзначається Всеукраїнський день бібліотек.Бібліотека – це справжня скарбниця, яка зберігає пам'ять і мудрість народу. В Ук...