30 C
Kopychyntsi
сьогодні 14.04.2024

Мовна порада

-

Шановний читачу інформаційно-розважального порталу kopychyntsi.com.ua, настав час розглянути мовні аспекти правильного вживання та відмінювання іменника „Копичинці”. Часто правила української мови забуваються, а то й нехтуються, тому не дивно чути неправильні мовні конструкції з уст громадян. Як правильно вживати іменник „Копичинці” у родовому відмінку: Копичинців, чи Копичинець? А як слід називати мешканців міста: копичинчани, чи копичани? Про це та інше дізнаємось далі.       

Ще донедавна на порталі побутувало слово „копичинчани”, як усталене мовне кліше. Змінювати звертання не було потреби, бо вважалось доцільним таке вживання, що здавалось, уже підкріплене роками та літературою про місто. Але ті відмінності, що існують у творенні слів згідно із сучасним українським правописом, заставили поцікавитись у правильності мовних форм іменника „Копичинці”.

Розглянемо детально питання стосовно правильного вживання найменування жителів міста Копичинці. У цьому нам допоможе друге правило для називного відмінка множини іменника другої відміни. „Іменники чоловічого роду – назви осіб із суфіксами –анин-, (-янин-,), -ин- при творенні називного відмінка множини втрачають –ин: киянин – кияни, львів’янин – львів’яни, волинянин – волиняни, селянин – селяни, болгарин – болгари, вінничанин – вінничани, але грузини, лезгини, осетини, русини”. Так і в нашому випадку, при творенні називного відмінка множини іменник копичанин змінюється на копичани.
Вживання найменування „копичинчани”-„копичинчанин” неприпустиме, так як це груба калька з російської мови. Наприклад, неправильно вживати київлянин замість киянин, уманчанин замість уманець, тернопільчанин замість тернополянин, тернопілець і т.д.
При творенні іменників випадають окремі частки суфікса та відбувається чергування. Вживання неправильних форм побутує у сьогоднішньому суспільстві і, зокрема, у нашому місті. Така ситуація є проявом набутого вмісту діалекту та просторіччя.

Н. Копичинці
Р. Копичинців
Д. Копичинцям
З. Копичинців (рідше Копичинець)
О. Копичинцями
М. у Копичинцях
Кл.ф. Копичинці

Так можна провідміняти іменник „Копичинці” згідно правил відмінювання іменників однини ІІ відміни (за географічною приналежністю, у нашому випадку – це місто). Але деякі мовники радять не відміняти суцільної складової назви міста, озера, країни тощо., а лише означуване слово. Наприклад: міста Копичинці, озеру Нічлава, на річці Стрілка і т.д. Але те й інше відмінювання іменника „Копичинці” є стовідсотково правильними.

Що стосується родового і знахідного відмінку, те іменник „Копичинці” при відмінюванні варіює від „Копичинців” до „Копичинець”, то, як на мене, не слід відривати основну частину назви міста. Основу „Копичинці” варто залишати у первинному вигляді, а при відмінюванні додавати закінчення. У нашому випадку тут потрібне закінчення – ів. Так як у слові Копичинці є в кінці літера і, то вона зливається із відповідною літерою закінчення. У результаті виходить родовий і знахідний відмінок „Копичинців”. У літературі про місто зустрічаємо вживання форми „Копичинець”, але вона є застарілою і потребує вдосконалення згідно з новими нормами українського правопису.

Проблема хоч і не є великомасштабною у масах, але в урядових та культурних структурах повинна мати вагоме місце. Прикро чути з уст міської адміністрації, чиновників, громадських діячів застарілі, а то й недосконалі мовні конструкції. Зрозуміло, простий люд, що більш хвилюються за кусень хліба, не може перейматися мовною проблемою. Але, вже вище перерахованим особам таки варто заглянути у словник, як не з поваги до рідного міста, то хоч для підняття свого неабиякого авторитету та підтримання іміджу.

Любі мої копичани, на забувайте, що ви зі славного міста Копичинці. Не забувайте Копичинців, любіть Копичинці, не нехтуйте Копичинцями, живіть у Копичинцях, даруйте щедрість Копичинцям!!! Містом Копичинці варто пишатися!

Спонсор допису: Цікавитесь рок музикою та відвідуєте цікаві концерти? Дізнайтесь про билеты на концерт RHCP в Киеве і придбайте його на цей шикарний захід

попередня статтяХворобля (t40.1)
наступна стаття“Пилка 3” /Saw III/ (2006)
ПашКоhttps://dyoma.pp.ua
Засновник та адміністратор сайту Копичинці та околиці. Люблю своє рідне місто, хоча живу і працюю вже багато років у Києві. У вільний час подорожую та люблю читати книги

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

ВІЙСЬКОВО-ПАТРІОТИЧНИЙ ВИ...

У Копичинецькій Громаді відбувся військово – патріотичний вишкіл «Юний патріот» присвячений до Дня захисника та захисниці України та Дня українського...

Михайло Мимрик та його шк...

У Копичинецькій гімназії діє ансамбль «Надія», який нещодавно отримував Гран-прі на конкурсі «Феєрія талантів». Нам вдалось поспілкуватись з керівник...

ЗУСТРІЧ З ОСТАПОМ ДРОЗДОВ...

Сьогодні відбулась зустріч - діалог із Остапом Дроздовим у Копичинецькій бібліотеці для дорослих. Говорили не про прості буденні речі, а про самоіден...