30 C
Kopychyntsi
сьогодні 23.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураГрафіті: мистецтво чи псування стін?

Графіті: мистецтво чи псування стін?

-

Так що ж таке графіті? Хуліганство чи просто пошук гострих відчуттів, мистецтво чи псування стін?Це досить цікава тема, адже витвори райтерів (ті, хто малюють графіті) ми бачимо кожного дня. Перш за все, потрібно пояснити, що означає саме слово «графіті», звідки все почалося.

Отже, «графіті» (з італійської «graffito» означає “нашкрябаний”) – це малюнки, зроблені за допомогою аерозольних балончиків. Також використовують різні насадки, але купити в Україні їх неможливо, тому доводиться замовляти закордоном.

Варто сказати, що задоволення це не з дешевих. Мати спеціальну освіту не обов’язково, головне мати бажання, а також необмежену уяву. Зіпсувати стіну можна дуже просто, а зробити щось класне – потрібно тренуватись. Тому, на мою думку, це просто супер, що відкривають школу для тих, хто має бажання удосконалити свої навики.

Зародилось графіті в 70-х роках у Нью-Йорку на хвилі хіп-хоп культури. Сучасне графіті поширилося планетою зі швидкістю поїздів підземки, які на початках стали улюбленими об’єктами творчих експериментів початківців художників-графітистів. А також є твердження, що першим, в кінці 60-х, хто намалював графіті, був так званий Грег. Це поштар, який залишав свої підписи всюди, де б він не був. Згодом у 1972р. всі тінейджери віком від 13 років почали захоплюватися його малюнками і місто неначе ожило.

Не всім райтерам подобається, коли їх називають художниками, краще письменниками або шифровщиками. І це повністю виправдано, тому що не кожен зможе зрозуміти послання дуже талановитих і просто талановитих хлопців. Адже це письменство розвивається із так званих “тегів” – стилізованих автографів чи авторських логотипів – переважно простих за формою і, відповідно, за виконанням. Використовують їх для того, щоб заявити про свою присутність місті.

Також варто звернути увагу на таке поняття як бомбінг (тобто бомбардувати, бомбити) – малюнок нашвидкуруч – зміст той же, що і в тегів (заявити про присутність в місті людини чи команди), а також стайлси, тобто стилі (шрифти), там також їх є декілька видів. Наприклад, Вайлд Стайлс (Wild Styles , wild – дикий) – це всякі накручені, закодовані по максимуму і незрозумілі шрифти, якими подані, наприклад, ті самі нікнейми. Блокбастерс — це, як правило, чорно-білі, в два-три кольори літери, але дуже великі за розміром, до 5 метрів у висоту! Сенс в тому, щоб як можна більшу площу зайняти, і використати її як найефективніше.

Трейн-арт – це малювання на вагонах. Ну, як всі ми знаємо, система захисту посилюється, тому зрозуміло, що проникнути на територію метрополітену стає важче, хоч охочих стає все більше.

На жаль, дуже часто нецензурні слова або просто малюнки, які відверто кажучи, псують стіни наших будинків або пам’ятки культури, часто виникає думка, що краще б вони залишались малювати в метро. Я не хочу нікого образити, але мені неприємно бачити неповагу до праці інших людей, наприкладі школи-гімназії. Після того як закінчили побілку школи, як стіни були вже обмальовані, можливо ви не погодитеся зі мною, але тим, хто це зробив, варто було надавати по чубі. Проте, якби замість «бешкетування» зробили щось варте уваги, звичайно це займе трохи часу, але це варте того. Наприклад, частину лондонської стіни із графіті продано на інтернет-аукціоні за 400 тис. доларів. Автор невідомий, лише його нік Бенксі. Його графіті відомі по всьому Лондону і також фірмове зображення пацючка є навіть перед одним із офісів BBC. Можливо, класно потратити 400 тис. доларів на це, проте, як тепер він забере свою покупку???

Також встановлено рекорд в Центральній Сербії, в якому брали участь 250 молодих людей. За допомогою 700 аерозольних балончиків вони намалювали графіті завдовжки 605 метрів. Тому сказати, що за це потрібно карати, тобто, забирати балончики чи садити в тюрму, напевно непотрібно, хоча кожен має свою думку.

Але одне, з чим погодяться усі, це те, що графіті активно бореться за своє місце під сонцем. А від себе хочеться додати успіхів всім, хто має намір освоїти це мистецтво!!!

Спонсор допису: Цікавитесь біржею та торгами на ній?  Дізнайтесь більше про Android forex

попередня статтяВітаємо, Тризубе!
наступна статтяКМБЧ`08: заключний етап змагань

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

СВЯТКУВАННЯ ДНЯ СЕЛА ОРИШ...

30 серпня відбулося святкування Дня села Оришківці!

Підсумки 2019 року

Друзі, ось заходи, які нам з командою вдалося реалізувати в рамках проектів “Наднічлавські Вісті” та “Копичинці та Околиці” протягом 2019 року. Дякує...