30 C
Kopychyntsi
сьогодні 29.03.2024
Архів новин 2006-2018КультураФорум видавців зустрів книголюбів феєрією та… дощем

Форум видавців зустрів книголюбів феєрією та… дощем

-

Львів. 11 вересня. Усі готелі, кімнати та квартири – заповнені; повітря сповнюється запаморочливим запахом щойно видрукуваних, ще зовсім нових книг; в безупинній метушні у руках випадкових перехожих все частіше можна побачити різноманітні видання. Все це може значити лише одне – у Львові вкотре проходить книжковий форум видавців.

У період із 11 по 14 вересня місто Лева без перебільшення перетворилось на книжкову столицю України. XV форум видавців вперше набув статусу національного відповідно до Указу Президента. І це зовсім недивно, так як виставка-ярмарок дійсно стала мегадійством та головною подією року у книжковій галузі.

Цьогоріч форум налічував понад 600 учасників та більш ніж 260 заходів. Близько 150 із яких – у рамках третього Міжнародного літературного фестивалю « Література в еру мас-медіа», у якому прийняло участь понад 150 авторів із 15 країн світу. Всі заплановані заходи були оригінальними та надзвичайно цікавими, тому розповісти про все просто неможливо. Кожного дня проводились фотовиставки, виставки малюнків, круглі столи, презентації книг, авторські вечори, читання-тандеми, читання казок Сашком Лірником. Доволі часто книги видаються спеціально до цього заходу, тому форум був вщерть сповнений чудовими презентаціями як книг, так і музичних видань.

Намети, сповнені найрізноманітнішими книгами, заворожували…

І навіть дощ не лякав найвідданіших "книгоманів"

Протягом книжкового ярмарку відбувались доброчинна акція «Подаруй дитині книгу», книжкова лотерея «Візьми, читай», перший відкритий чемпіонат України зі швидких шахів серед українських письменників та видавців пам’яті Степана Попеля, бізнес-форум Український книжковий ринок, літературний квест.


Один із шахових поєдинків

Усі бажаючі могли отримати автографи улюблених письменників та прийняти участь у чатах. Серед яких відомі мені: чати з Ю. Винничуком, Т. Прохаськом, Ю. Іздриком, А. Чехом, Л. Денисенко, М. Савкою, І. Роздобудько, І. Карпою, К. Москальцем, Ю. Андруховичем та іншими. Попередньо у програмі можна було побачити і ім’я Юрка Покальчука, та, на превеликий жаль, відомий український письменник помер за день до форуму, 10 вересня, на 68 році життя…

Особливою та новаторською акцією для форуму став літературний флеш-моб «Книжкова лихоманка». 13 вересня у центрі Львова зібрались небайдужі любителі книг та утворили живий ланцюг, кожен долучившись до акції із своєю улюбленою книгою та елементом зеленого кольору у вбранні. Тим самим учасники, а це здебільшого молодь, не лише прагнули встановити рекорд по кількості одночасно читаючих людей в одному місці, але й привернути увагу до проблеми «нечитання».


З улюбленою книгою – на літературний флеш-моб

У конкурсі «Найкраща книга Форуму видавців 2008» Гран-Прі отримала книга Вільяма Шекспіра – «Гамлет, принц Датський» (видавництво «А-ба-ба-га-ла-ма-га», м. Київ), оригінальний переклад якої належить Юрієві Андруховичу. А от найбільшою і дуууже приємною несподіванкою для мене стало вручення особистої нагороди від Міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Тому що переможцем стало львівське «Видавництво Старого Лева», засновницею якого є Мар’яна Савка!!! Спеціальною нагородою видавництву став комп’ютер та обіцянка п. Луценка про купівлю тисячі примірників книг «Видавництва Старого Лева» та передачу їх у дитячі будинки.

Вручення особливої нагороди Мар’яні Савці та привітання Ю. Луценка "Видавництву Старого Лева"

Форум завершився, та залишив у памяті кожного, хто на ньому побував, незабутні відчуття. Хтось очікував кращого від організації, хтось не знайшов потрібної книги і покидав ярмарку із сумом чи роздратуванням, а для когось він став дійсно радісною подією із новими книгами та приємними враженнями, і залишав він межі книжкового містечка з щасливою посмішкою та пустим гаманцем. Мені ж пощастило належати до останніх. Та, незважаючи ні на що, тисняву, дощ чи інші недоліки організації, форум вдався на славу! Якомога більше б в Україні такого роду акції, якісних, справді українських, книг, і головне тих, хто любитиме та шануватиме їх! Приїжджайте на форуми, купуйте книги і читайте! Бо нація, яка читає та шанує Слово, житиме довго та щасливо!

попередня статтяОсінь і початок паузи!
наступна статтяОсінь як частина спогадів

НАЙПОПУЛЯРНІШЕ

Професійний цілодобовий д...

Територіальний центр соціального обслуговування надає послуги людям, що потребують сторонньої допомоги (літнім людям та особам з інвалідністю). Ми по...

Елиїва Каплиця (Копичинец...

У Копичинцях є каплиця з цілющою водою. Збудували її далекого 1905 року Кость та Параска Елиїв (Елия).Кость Елиїв своєю працею дивував людей. Був...

Навчальний семінар від Ір...

Padraig Purcell провів тренінг у Копичинцях. Організатор Арсен Келічавий, директор з розвитку ВГО Поруч.